UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı (Creative Cities Network), UNESCO tarafından 2004 yılında yaratılmış olup, çeşitli bölgelerden, farklı gelir seviyeleri, kapasite ve nüfusa sahip şehirleri yaratıcı endüstriler alanında çalışmak üzere bir araya getiren bir girişimdir.

Şehirler tarihi ve kültürel geçmişleri ve çeşitli kültür aktörlerini bir arada bulunduran dinamik yapılarıyla yaratıcılığın yeni boyutlarını üretmeye ve keşfetmeye muktedirdirler. Program, yerel aktörler tarafından yürütülen kültürel endüstrilerin yaratıcı, ekonomik, sosyal potansiyelini geliştirmeyi amaçlamakta ve bu sebeple UNESCO’nun kültürel çeşitlilik ideallerini desteklemektedir.

Yaratıcı Şehirler Ağı, şehirler tarafından kendi yetenek ve enerjilerini yönlendirecekleri yaratıcı endüstri sektörü tercihlerine göre seçilebilecek yedi tema etrafında şekillendirilmiştir. Bu temalar edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olarak belirlenmiştir. Hâlihazırda, Yaratıcı Şehirler Ağı’nın 350 üyesi bulunmaktadır.


*UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına başvurular, iki yılda bir (sonu tek rakamla biten yıllar:2017-2019-2021…) Mart-Haziran aylarında yapılmaktadır. Başvuru dönemlerinde doğrudan UNESCO’ya yapılan başvurular UNESCO Türkiye Millî Komisyonu (UTMK) ile istişare halinde yürütülerek, en son aşamada UTMK’nın destek mektubuyla iletilmektedir. Yaratıcı Şehirler Ağı ve başvuru süreçleri ile ilgili bilgi almak için iletişim adreslerimizden bizlere ulaşabilirsiniz.


UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Yönetim Kurulu kararınca UNESCO Genel Merkezine yapılacak olan aday Yaratıcı Şehirler Ağı başvurularının ilgili uzmanlarca değerlendirilebilmesini teminen, her başvuru dönemi için başvuru formunun son başvuru tarihinden en az 30 gün önce Millî Komisyona (webmaster@unesco.org.tr) resmi olarak ulaştırılması gerekmektedir.


UNESCO Yaratıcı Şehirlerimiz:

 Gaziantep – Gastronomi (2015)

Hatay – Gastronomi (2017)

İstanbul – Tasarım (2017)

Kütahya – Zanaat ve Halk Sanatları (2017)

Afyonkarahisar – Gastronomi (2019)

Kırşehir – Müzik (2019)

Bursa - Zanaat ve Halk Sanatları (2021)

Şanlıurfa – Müzik (2023)


 

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ulusal Listemiz:

Sivas - Müzik (2021)

Adana - Gastronomi (2021)

Balıkesir - Gastronomi (2021)

Diyarbakır - Gastronomi (2021)

İzmir - Tasarım (2021)

Kahramanmaraş – Edebiyat (2021)

Kayseri - Gastronomi (2021)

Konya - Gastronomi (2021)

İzmir – Edebiyat (2023)

Antalya –  Film (2023)

Nevşehir-  Gastronomi (2023)

Tokat – Gastronomi (2023)
 


Dünyadaki diğer Yaratıcı Şehirlere ulaşmak için Tıklayınız