UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Doğa Bilimleri

 

UNESCO Doğa Bilimleri Sektörü

UNESCO, bilimi himaye eden tek Birleşmiş Milletler kuruluşudur. Üye devletleri ve geniş bir ortak ağıyla yakın iş birliği içinde, barış, sürdürülebilir kalkınma, insan güvenliği ve refahı için bilimi geliştirmeyi ve teşvik etmeyi hedeflemektedir. Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi, bilim, teknoloji ve inovasyonun sürdürülebilir kalkınmaya katkısının tanınması açısından önemli bir adım olmuştur. İklim değişikliği ve genç işsizliği gibi küresel zorluklara yönelik çözümler, çok sektörlü yanıtlar gerektirmektedir. UNESCO, eğitim, kültür, sosyal ve beşeri bilimler ile iletişim alanlarında geniş bir yetkinliğe sahiptir ve bu bağlamda bilimsel bilgiyi harekete geçirmektedir.

UNESCO, 1945'teki kuruluşundan bu yana, CERN gibi kendi alanlarında lider haline gelen birçok bilimsel birlik ve organın yanı sıra sürdürülebilir insan güvenliği ve refahı için geniş kapsamlı etkileri olan girişimlerin kurulmasında katalizör görevi görmüştür. 

UNESCO:

  • Fikirlerin paylaşılması ve standartların belirlenmesi için bir platform görevi görür,
  • Bilim alanında uluslararası iş birliğini teşvik eder,
  • Bilim insanları ve politika yapıcılar arasındaki diyaloğu teşvik eder,
  • Bilim alanında kapasite oluşturur.

Uluslararası Bilim Programları
UNESCO'nun uluslararası bilim programları, Üye Devletlere hizmet etmek üzere bilimi seferber etme konusunda uzun yıllara dayanan bir deneyime sahiptir. 

Bu programlar aşağıdakileri geliştirmek için çalışırlar:

  • Uluslararası işbirliği, ağ oluşturma ve bilgi paylaşımı
  • Araştırma, izleme ve bilgi üretimi
  • İnsan ve kurumsal kapasite ve eğitim girişimleri
  • Sağlam politikalar ve yönetişim;
  • Üye Devletlerden gelen teknik yardım taleplerine yanıt verilmesi;
  • Politika yapıcılar ve genel kamuoyu arasında bilimsel konularda farkındalık oluşturmak.

Bu programlar şunlardır:

Ayrıca UNESCO'nun Yerel ve Yerli Bilgi Sistemleri Programı (LINKS) yerel ve yerli bilginin küresel iklim bilimi ve politika süreçlerine dâhil edilmesini teşvik etmektedir. Dünya Su Değerlendirme Programı (WWAP) da su kaynakları gelişimi ve yönetimi konularında, politikayı da ilgilendiren, zamanında ve güvenilir bilgi üretmektedir.

Bu programlar geniş ağlarla desteklenmekte ve UNESCO tarafından belirlenen biyosfer rezervleri, UNESCO Küresel Jeoparkları ve Dünya Mirası listesinde yer alan doğal alanlardan elde edilen somut deneyimlerden yararlanmaktadır.

Bu programlara ek olarak, UNESCO bünyesinde işlevsel özerkliğe sahip bir organ olan Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu (IOC-UNESCO) okyanus bilimleri konusunda çalışmalar yürütmektedir. 

Doğa Bilimleri Sektörü’nün programlarını uygulamasına yardımcı olan enstitü ve merkezler şu şekildedir:

UNESCO/UNITWIN Üniversite kürsülerinin 250'den fazlası bilimle ilgilidir. UNESCO Kürsüleri ve UNITWIN Ağları için lütfen tıklayınız.

Tüm uzmanlık alanlarını görmek için buraya tıklayınız.
 

Önemli Yayınlar