UNESCO Bilgi ve İletişim Sektörü
UNESCO ifade özgürlüğünü, medya bağımsızlığını ve çoğulculuğunu, bilgiye evrensel erişim ve dijital teknolojilerin yenilikçi kullanımıyla desteklenen kapsayıcı bilgi toplumlarının inşasını savunmakta ve teşvik etmektedir.
Bu kapsamda UNESCO, ifade özgürlüğü, bilgiye evrensel erişim ve dijital dönüşüm alanlarında kapasite geliştirme, politika tavsiyesi, uluslararası iş birliği, izleme ve öngörü yoluyla, temel özgürlüklerin uluslararası standartlara uygun olarak garanti altına alınmasını sağlamak amacıyla kilit aktörleri güçlendirmeye devam etmektedir.
Bu çalışmalar, dünya toplumlarının tüm yönleri üzerinde giderek artan bir etkiye sahip olan yeni teknolojilerin etik bir şekilde geliştirilmesini ve kullanılmasını sağlamak için çok önemlidir. Ayrıca UNESCO, 21. yüzyıl becerilerinin geliştirilmesi, medya çoğulculuğu ve çeşitliliği için elverişli ortamlara teşvik edilmesi yoluyla bu temel özgürlüklerden yararlanmaları için toplumları güçlendirmektedir.
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu İletişim İhtisas Komitesi
UTMK İletişim İhtisas Komitesinde, alanında deneyim kazanmış bilim adamları, bürokratlar, akademisyenler ve sektör uzmanları görev yapmaktadır.
UNESCO, Bilgi ve İletişim Sektörü sekretaryasını “İletişimin Geliştirilmesi Uluslararası Programı (IPDC)” ve “Herkes İçin Bilgi Programı (IFAP)” adı altında yer alan hükûmetler arası programlarla desteklemektedir. Bahse konu programlar UTMK İletişim İhtisas Komitesi tarafından yakından takip edilmektedir.
İletişimin Geliştirilmesi Uluslararası Programı (IPDC)
UNESCO’nun 21. Genel Konferansı tarafından kurulan ve 39 Üye Devletten oluşan İletişimin Geliştirilmesi Uluslararası Programı Hükûmetler Arası Konseyine Türkiye, 36. Genel Konferans kapsamında 02 Kasım 2011 tarihinde seçilmiştir. Konseye üye devletler arasında: Türkiye, A.B.D, Azerbaycan, Cezayir, Burkina Faso, Dominik Cumhuriyeti, Fildişi Sahilleri, Gambiya, Hollanda, Honduras, Hırvatistan, İsveç, Kenya, Kongo, Kore, Nijer, Norveç, Peru, Polonya, Togo, Yemen, Afganistan, Bahreyn, Bangladeş, Beyaz Rusya, Brezilya, Birleşik Krallık ve Kuzey İrlanda, Danimarka, Gana, Grenada, Guatemala, İran, Kazakistan, Küba, Madagaskar, Moğolistan, Pakistan, Rusya Federasyonu ve Tunus yer almıştır.
Ayrıca Türkiye, İletişimin Geliştirilmesi Uluslararası Programı Hükûmetler Arası Konseyine 40. Genel Konferans kapsamında 26 Kasım 2019 tarihinde yeniden seçilmiştir. Konseye üye devletler arasında: Türkiye, Arjantin, Avusturya, Azerbaycan, Brezilya, Fildişi Sahilleri, Danimarka, Finlandiya, Gambiya, Kenya, Letonya, Lübnan, Madagaskar, Malezya, Hollanda, Nijerya, Saint Vincent ve Grenadinler, Senegal, Tunus ve Zambiya yer almıştır.
Herkes İçin Bilgi Programı (IFAP)
Bilgi ve İletişim sektörü içerisinde yer alan bir diğer komite olan ve 26 Üye Devletten oluşan Herkes İçin Bilgi Programı Hükûmetler Arası Konseyi’ne Türkiye, UNESCO 37. Genel Konferansı Kapsamında 14 Kasım 2013 tarihinde seçilmiştir. Komiteye üye olan devletler arasında: Türkiye, Bahreyn, Botsvana, Çin, Gine, İsviçre, Litvanya, Rusya Federasyonu, Senegal, Slovakya, Sudan ve Venezuela yer almıştır.
Ayrıca Türkiye, Herkes İçin Bilgi Programı Hükûmetler Arası Konseyi’ne UNESCO 39. Genel Konferansı kapsamında yeniden seçilmiştir. Komiteye üye olan devletler arasında: Türkiye, Bahreyn, Kuzey Kore, Macaristan, Jamaika, Litvanya, Mali, Nijer, Umman, Rusya Federasyonu, Güney Afrika ve İsviçre yer almıştır.