Dünya Belleği Programı (Memory of the World Programme), dünya çapında belgesel mirasın korunmasına ve bu mirasa erişime ilişkin farkındalığın artmasıyla 1992 senesinde kurulmuştur.
Savaşlar, toplumsal kargaşalar ve şiddetli kaynak eksikliği, yüzyıllardır var olan sorunları daha da kötüleştirmiştir. Dünya çapında önemli koleksiyonlar, yağma ve dağıtılma, yasadışı ticaret, yıkım, yetersiz yer sağlanması ve yetersiz finansmandan mustarip olagelmiştir. Birçok miras bu gibi sebeplerden sonsuza dek ortadan kaybolurken birçoğu da tehlike altındadır. Ancak bazen kayıp olan belgesel miraslar yeniden keşfedilebilir de…
1993 yılında Polonya’nın Pultusk şehrinde toplanan Bir Uluslararası Danışma Komitesi (International Advisory Committee – IAC) bu hususta bir plan hazırlamıştır. Bu plan doğrultusunda, hükümetleri, uluslararası kuruluşları ve vakıfları duyarlı hale getirme ve projelerin uygulanması için ortaklıkları teşvik etme hususlarında UNESCO koordinatör ve katalizör görevine sahiptir.
Program için Genel Kılavuzun hazırlanmasına, IFLA (Uluslararası Kütüphane Dernekleri Federasyonu) ile yapılan bir sözleşme ve IFLA ve ICA (Uluslararası Arşiv Konseyi) tarafından onarılamayacak kadar hasar görmüş kütüphane koleksiyonları ve arşiv varlıklarının derlenmesiyle başlanmıştır. Millî Komisyonları aracılığıyla UNESCO, yok olmak üzere olan kütüphane ve arşiv varlıklarının ve ulusal sinema mirasının bir listesini hazırlamıştır. Ayrıca, orijinal belgesel mirasını diğer medyalarda çağdaş teknoloji kullanılarak yeniden üretilmesi üzerine bir dizi pilot proje başlatılmıştır. (Örneğin, Avrupa halklarının kökenlerini takip eden 13. Yüzyıl Radzivill Chronicle'ın bir CD - ROM'unun hazırlanması ve yedi Latin Amerika ülkesini içeren ortak bir gazete mikrofilm projesi olan Memoria de Iberoamerica'yı içeriyordu). Bu projeler, bu belgesel mirasına erişimi artırmış ve korunmasına katkıda bulunmuştur.
Her iki yılda bir IAC toplantıları yapılmaktadır. Dünya çapında çeşitli Millî Bellek Komiteleri kurulmuştur. Dünya Belleğine Kayıtlar 1995 Genel Kılavuzları üzerine kurulmuş ve birbirini izleyen IAC toplantıları tarafından onaylanan katılımlarla büyümüştür.
Dünya Belleği Programı; felaketlerin vurduğu bölgelerdeki belgesel mirasın korunmasını, bu mirasa erişimi kolaylaştırmayı ve insanların bu miras hakkında farkındalığını artırmayı hedeflemektedir. Program, 2004’ten beri Jikji Dünya Belleği Ödülü’nü belgesel mirasın korunması ve erişilebilirliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapan kişi, kurum ve sivil toplum kuruluşlarına vermektedir.
Dünya Belleği Programı'nın vizyonu;
Dünya Belleği Programının misyonu:
Programın kamusal ayağı olan Dünya Belleği Uluslararası Kütüğünde Üye Devletler önemli belgesel miraslarını (kitap, minyatür, elyazması, ses/görüntü kaydı, arşiv belgesi, vb.) kayıt altına alınmak üzere sunmakta, şartları karşılayan miraslar kütüğe kaydedilmekte, böylece insanlığın ortak belleği tanıtılmakta, korunmakta ve bu konuda farkındalık yaratılmaktadır. 2024 yılı itibariyle kütükte 496 belgesel miras olup Türkiye'nin kütüğe kayıtlı 10 belgesel mirası bulunmaktadır.
Ülkemizin Dünya Belleği Uluslararası Kütüğüne kaydedilen belgesel mirasları aşağıdaki şekildedir:
Kütüğe kayıtlı bazı belgesel miraslar birden fazla ülke ile ortaklaşa kaydedilebilmektedir. Bölgelere göre belgesel miras sayıları ve yüzdeleri aşağıdaki gibidir:
*Dünya Belleği Programı 2017 yılından 2021 yılına kadar bir inceleme süreci geçirmiş ve bu nedenle Dünya Belleği Kütüğüne eser kaydedilmesi mümkün olmamıştır. Program 2021 yılında tekrar aktif hale gelmiştir.
** Bazı belgesel miraslar birden fazla ülke ile ortaklaşa kaydedilebilmektedir. Bu nedenle Kütüğe kaydedilen 496 belgesel mirasın 61’i ortak sunulduğundan Kütüğe kayıtlı belgesel miras sayısı 557 olarak görülmektedir.
Güncel Dünya Belleği Kütüğüne kayıtlı belgesel miraslar listesine buradan ulaşabilirsiniz.
2013 yılında gerçekleştirilen Dünya Belleğinde Türkiye Çalıştayının bir çıktısı olarak Dünya Belleği Türkiye Ulusal Listesi hazırlanmıştır. Listeye ulaşmak için lütfen tıklayınız.
________________________________________
Dünya Belleği Programı Uluslararası Danışma Komitesi (IAC) hakkında detaylı bilgi için Tıklayınız