UNESCO Türkiye Millî Komisyonu yeni Hizmet Binası’na taşındı.
1949 yılında kurulan UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, ilk yıllarda çeşitli kurumlarca geçici olarak tahsis edilen mekânlarda çalışmalarını sürdürmüş, 1959 yılında Göreme Sokak Çankaya/Ankara adresinde bulunan apartmanın dairesine taşınmış, daha sonra bu binadan bir daire daha satın alarak 2011 yılına kadar faaliyetlerini iki ayrı kattaki iki dairesinde yürütmüştür. Temsil açısından daha uygun olacağı değerlendirilerek 2011 yılında Hereke Sokak Çankaya/Ankara adresindeki kiralık müstakil binaya taşınmıştır. Millî Komisyonun kurumsal kapasitesinin ve danışsal çalışma ağının genişlemesiyle aynı doğrultuda artan ulusal ve uluslararası görünürlüğünün ortaya çıkardığı yeni ihtiyaçları karşılamak amacıyla 27 Eylül 2017’de Gökçek Sokak Çankaya/Ankara adresindeki kendi müstakil binasına taşınmıştır. Millî Komisyonun değişen ve gelişen ihtiyaçlarına göre kapsamlı bir inşaat sürecinden geçen bina, ihtiyaca yönelik düzenlemeleriyle hizmet vermeye başlamıştır.
Hizmet Binası içerisinde Millî Komisyon bünyesinde kurulan ve ülkemizin UNESCO çalışmalarına katkı sağlayan ihtisas komiteleri, çalışma ve izleme grupları toplantılarının aynı anda gerçekleştirilebilmesine imkân sağlayan iki adet toplantı salonu bulunmaktadır. Ayrıca Yönetim Kurulu ve geniş katılımlı yuvarlak masa toplantılarının da yapılabildiği bir toplantı salonu mevcuttur.
UNESCO konularıyla ilgili konferans, çalıştay, seminer, panel gibi bilimsel ve akademik etkinliklerin gerçekleştirilmesine olanak sağlayan 70 kişi kapasiteli Konferans salonu ve bu salona hizmet veren fuaye alanı aynı zamanda geçici sergiler de dahil olmak üzere kültür-sanat faaliyetleri için de uygun olarak tasarlanmıştır.
1949 yılından beri muhafaza edilen Millî Komisyon arşivi yeni hizmet binası bodrum katta yer alan arşiv odalarına yerleştirilmiştir. Önümüzdeki dönemde Millî Komisyon arşivinin dijitalleştirilmesi çalışmalarına başlanması planlanmaktadır.
Yeni Hizmet Binasında çoğunlukla UNESCO logolu kitaplardan oluşan ve akademisyenlerin, öğrencilerin ve UNESCO konularında çalışmak isteyenlerin önceden randevu alarak kullanabileceği 4000 kitap kapasiteli bir Millî Komisyon Kütüphanesi oluşturulmuştur. Daha fazla UNESCO yayını kazandırılarak ihtisas kütüphanesi haline getirilmesi planlanan kütüphane aynı zamanda Millî Komisyon stajyer öğrencilerine çalışma mekânı sağlamaktadır.
Hizmet Binası çevresinde farklı dönemlerde farklı temalarla gerçekleştirilen Millî Komisyon sergileri yer almaktadır. Ayrıca Binanın arka bahçesi ve teras alanı sergi ve resepsiyon gibi kültürel ve sanatsal faaliyetlerin gerçekleştirilmesine uygun olarak tasarlanmıştır. Güvenlik personelinin istihdam edilmeye başlandığı yeni hizmet binasında personel ve misafir kullanımına göre tasarlanmış yarı kapalı otopark alanları mevcuttur. Hizmet binasında ayrıca Başkan ve Başkan Vekilleri için odalar, personel odaları, iletişim odası ve üyeler için çalışma odaları bulunmaktadır.
Fotoğraf Galerisi için Tıklayınız