UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Tarafından İlan Edilen Uluslararası Haftalar

UNESCO Tarafından İlan Edilen Uluslararası Haftalar

Birleşmiş Milletler, belirli günleri, haftaları, yılları ve on yılları, UNESCO'nun hedeflerini farkındalık ve eylem yoluyla tanıtmak ve belirli olaylara veya konulara dikkat çekmek için bir fırsat olarak görmektedir. Genellikle, bu anma törenleri taraf devletler tarafından önerilmekte ve Genel Konferans kararıyla belirlenmektedir.

 

21 Ocak - 3 Şubat: Ses Haftası

Ses, insanları bir araya getirdiği ve diyalog yoluyla refahı ve doyumu teşvik ettiği için güçlü bir barış vektörüdür. Tüm dünyada gözlemlenen Ses Haftası'nın 21. baskısı vesilesiyle UNESCO, Köleleştirilmiş Halkların Rotaları Projesi'nin 30. yıldönümünün bir yıl süren kutlamalarını başlatmıştır.

Ses Haftası, kapsayıcılık, toplumsal cinsiyet eşitliği, ırkçılık karşıtı, kültürlerarası diyalog ve köleleştirilmiş halklara odaklanan UNESCO'nun Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektörünün iş akışlarıyla rezonansa girmektedir.

İlgili Bağlantılar:

Köleleştirilmiş Halkların Rotaları Projesi'nin 30. yıldönümü kutlaması, Ses Haftası'nda Başlıyor

21. Ses Haftası Açılış Töreni ve Köleleştirilmiş Halkların Rotaları'nın 30. Yıldönümünün Lansmanı    

 

2 – 5 Eylül: UNESCO Mobil Öğrenme Haftası

Dijital Öğrenme Haftası, UNESCO'nun ⁠dijital öğrenme ve eğitimin dönüşümü üzerine yıllık etkinliğidir. UNESCO'nun son on yıldaki Mobil Öğrenme Haftası'nın temelleri üzerine inşa edilerek 2023 yılında başlatılmıştır. Yıllık etkinlik, BM ajansları, hükûmetler, STK'lar ve özel sektör de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlardan dijital eğitim liderleri, politika yapıcılar, araştırmacılar ve uygulayıcılar topluluğunu bir araya getirmek için "BM Hükümetler Arası ve Çok Paydaşlı Dijital İş Birliği Organları ve Forumları"ndan biri olarak kabul edilmektedir.

UNESCO'nun Dijital Öğrenme Haftası, dinamik ve düşündürücü tartışmalara, diyaloğa ve çığır açan fikirlerin paylaşılmasına katılmak ve eğitimin dijital dönüşümünü ilerletmek için anlamlı ortak yaratma ve işbirlikçi çabaları teşvik etmek için eşsiz bir fırsat sunmaktadır.

2-5 Eylül 2024 UNESCO Mobil Öğrenme Haftası Konsept Notu:

 

UNESCO'nun Bu Konudaki Eylemleri Hakkında Daha Fazla Bilgi:

 

Dijital Öğrenme ve Eğitimin Dönüşümü

Eğitimde Yapay Zekâ

Eğitimde Teknoloji

Halka açık dijital öğrenmeye açılan kapılar

Eğitimde teknolojiyi seçmeden önce sorulması gereken dört soru

Eğitimin Geleceği

Uluslararası Dijital Öğrenme Günü

 

 

26 - 30 Nisan: Eğitim için Küresel Eylem Haftası

UNESCO'nun Küresel Eylem Programı (GAP), Kasım 2014'te Japonya'nın Aichi-Nagoya kentinde düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim Dünya Konferansı'nda (ESD) başlatılmıştır. Her düzeyde ve eğitimin tüm alanlarında ve tüm sürdürülebilir kalkınma sektörlerinde ESD eylemi oluşturmaya ve ölçeklendirmeye odaklanmaktadır.

 

SDG4 Bilgi Merkezi

 

İlgili Bağlantılar:

 

https://www.unesco.org/sdg4education2030/en

https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000246270

 

 

20 - 24 Mayıs: Afrika Haftası

 

UNESCO Afrika Haftası, 2024'te "Afrika'da Yenilik, Kalkınma ve Kültür için Eğitim" teması altında zengin ve çeşitli bir programla Afrika kıtasının kültürel çeşitliliğini kutlamakta ve sürdürülebilir kalkınma ve yenilik için eğitimin önemini vurgulamaktadır.

UNESCO Afrika haftası, Afrika kıtasının taraf devletlerini bir araya getiren bir organ olan UNESCO'daki Afrika Grubu'nun yıllık etkinliğidir.

Afrika haftası, Afrika Birliği Örgütü'nün (OAU) 1963'te kurulduğu Afrika Günü (25 Mayıs) onuruna kültürel, bilimsel ve sanatsal olayları içermektedir.

İlgili Bağlantılar:

Afrika Haftası 2024: Afrika'da Yenilik, Kalkınma ve Kültürü Kutlamak

Önceki baskı

 

 

20 - 26 Mayıs: Uluslararası Sanat Eğitimi Haftası

25 Ekim-10 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen UNESCO 36. Genel Konferansının Kültür Komisyonunun almış olduğu karar doğrultusunda 20 - 26 Mayıs 2019 Uluslararası Sanat Eğitimi Haftası olarak ilan edilmiştir.

Sanat, tüm çeşitliliğiyle, bireyin tam gelişimi için kapsamlı bir eğitimin temel bir bileşenidir. Yaratıcılık, iş birliği ve yaratıcı problem çözme gibi yetkinlikler geliştirir, kültürel çeşitliliğin ve ifade özgürlüğünün takdirini beslemekte ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmektedir.

UNESCO'nun okul ve ötesinde sanat eğitimini desteklemeye teşvik etmesi, sanat hakkında bilgi vermekte ve barışçıl toplumların inşasına katkıda bulunmaktadır. Sanat eğitimi, miras aldıkları dünyayı yeniden keşfedebilecek nesilleri eğitmenin anahtarıdır. Diğer kültürlerle olan bağlarını vurgulayarak kültürel kimliklerin canlılığını desteklemekte, böylece ortak bir mirasın inşasına katkıda bulmaktadır. Küreselleşen dünyamız için hoşgörülü ve dinamik vatandaşlar oluşturmaya yardımcı olmaktadır.

İlgili Bağlantılar:

2023 Uluslararası Sanat Eğitimi Haftası

Afrika

Arap Devletleri

Asya ve Pasifik

Avrupa ve Kuzey Amerika

Latin Amerika ve Karayipler

Uluslararası Sanat Eğitimi Haftası İlanı

Geçmiş Baskı

 

 

25 - 30 Ağustos: Dünya Su Haftası

Çatışmalarda ve iş birliğinde suyun kritik potansiyelini kabul eden UNESCO, barışın inşası ve diplomasi için suyun kullanılmasına ilişkin bir katalizör olarak görev yapmaktadır. Bu hafta, suyun köprüler kurmak ve uluslar ve topluluklar arasında iş birliğini teşvik etmek için nasıl bir araç olarak kullanılabileceğini dikkat çekmektedir.

Birleşmiş Milletler'in herkes için temiz su ve sanitasyon sağlamaya yönelik Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 6 (SDG 6) doğrultusunda Dünya Su Haftası'nın bir diğer önemli olayı, UNESCO tarafından yönlendirilen "SDG 6 Küresel Hızlandırma Çerçevesinin İnovasyon Hızlandırıcısı" etkinliğidir. Küresel olarak SDG 6 hedeflerine ulaşma yolunda ilerlemeyi hızlandırmak için stratejilerin benimsenmesini teşvik etmektedir. UNESCO, iş birliğini ve bilgi paylaşımını teşvik ederek, su ve sanitasyon zorlukları üzerinde etki yaratabilecek çözümleri hızlandırmayı amaçlamaktadır.

İlgili Bağlantılar:

Su Güvenliği    

UNESCO'nun Birleşmiş Milletler 2023 Su Konferansı'na Katkısı    

UNESCO'nun Kahire Su Haftası için Hazırlığı    

Gabriel Mancilla: "Su gezegensel bir maldır ve biz korumamız, saygı duymamız ve zevk almamız gereken bu gezegenin bir parçasıyız."

 

 

17 - 21 Eylül: Afrika Mühendislik Haftası

Afrika Mühendislik Haftası'nın oturum aralarında düzenlenen Gençlik STEM Eğitim Kampı, önde gelen mühendislerle etkileşime giren Güney Afrika'dan gelen öğrencilere dersler vermiştir.

UNESCO Gençlik STEM Eğitim Kampı Güney Afrika'nın Pretoria kentindeki prestijli İnovasyon Merkezi'nde gerçekleşmiştir. 9. UNESCO Afrika Mühendislik Haftası'nın oturum aralarında düzenlenen bu etkinlik, genç beyinlere robotik, 3D baskı ve programlama alanlarını tanıtmayı amaçlamaktadır.

 

İlgili Bağlantılar:

Afrika Mühendislik Haftası - öğrenciler önde gelen mühendislerle etkileşimden kazanç sağlar

 

13 - 20 Ekim: Dünya Roman Haftası

9-24 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen UNESCO 41. Genel Konferansının Kültür Komisyonunun almış olduğu karar doğrultusunda 13 - 20 Ekim Dünya Roman Haftası olarak ilan edilmiştir.

Dünya Roman Haftası, 2021'de UNESCO Genel Konferansı'nın 41. oturumunda ilan edilmiş ve her yıl 13 Ekim haftası boyunca gerçekleşmektedir. 2005 Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesi ve Sanatçının Statüsüne İlişkin 1980 Tavsiye Kararı doğrultusunda, edebiyatın insan yaratıcılığının bir ifadesi olarak takdir edilmesini teşvik etmeyi, okumayı teşvik etmeyi ve bilgi paylaşımına ve kültürel çeşitliliğe kilit katkıda bulunanlar olarak yazarların önemli rolü konusunda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.

Romancılar, şairler, senaristler, oyun yazarları, edebiyat eleştirmenleri, yayıncılar ve diğerleri için Dünya Roman Haftası kültürlerarasılığa katkılarını destekliyor, haklarını destekliyor ve dünya çapında kitap endüstrilerini güçlendiriyor. Bu vesileyle UNESCO, herkesi yazarları ve bize sağladıkları yaratıcılığı, çeşitliliği ve kültür ve bilgiye erişimi kutlamaya davet ediyor.

UNESCO Yaratıcı Edebiyat Şehirleri, Dünya Roman Haftası'nın ilk baskısını kutlamak için harekete geçiyor

İlgili UNESCO Programları:

Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü

Dünya Kitap Başkenti

Accra, UNESCO Dünya Kitap Başkenti 2023 olarak adlandırıldı

Yaratıcı Edebiyat Şehirleri

Kültürel İfadelerin Çeşitliliği

Endonezyalı Yazar Eka Kurniawan ile röportaj

Guadalajara, 2022 Dünya Kitap Başkenti seçildi

 

24 - 31 Ekim: Küresel Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Haftası

12-27 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen UNESCO 40. Genel Konferansının Bilgi ve İletişim Komisyonunun almış olduğu karar doğrultusunda 24 - 31 Ekim 2019 Küresel Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Haftası olarak ilan edilmiştir.

Her yıl kutlanan Küresel Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Haftası, ulusal katılımı artırmak ve “Herkes için Medya ve Bilgi Okuryazarlığı” yolunda kaydedilen ilerlemeyi kutlamak için dünya çapındaki paydaşları farkındalık yaratmak ve harekete geçirmek için önemli bir fırsattır.

Küresel Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Haftası 2023 baskısında dijital alanlara odaklanmak, medya ve bilgi okuryazarlığını politikalara, operasyonlara ve ürünlere entegre etmede dijital platformlar ve diğer paydaşlarla çok taraflı iş birliğini güçlendirme yollarını keşfetme fırsatı vermektedir.

İlgili Bağlantılar:

UNESCO Genel Direktörü Bayan Audrey Azoulay'ın Küresel Medya Ve Bilgi Okuryazarlığı Haftası, 24-31 Ekim 2023 Tarihli Mesajı

Dünya Çapında Olaylar

Küresel Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Haftası 2023

Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Gençlik Hackathon

Küresel Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Haftası Nasıl Kutlanır

UNESCO Medya ve Bilgi Okuryazarlığı için Ne Yapıyor

Dünya Çapında Medya ve Bilgi Okuryazarlığını Teşvik Etmek

Uluslararası İş birliğini Destekleyen Bir Medya ve Bilgi Okuryazarlığı İttifakı

MIL CLICKS, Kullanıcıları MIL Yetkinliklerine Dâhil Etmek İçin Bir Sosyal Medya Girişimi

MIL'de Araştırma ve Diyaloğu Teşvik Etmek için Uluslararası Bir Üniversite Ağı