UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO’nun Sektörleri

Eğitim

Eğitim Sektörü UNESCO’nun barışı inşa etme, yoksulluğu ortadan kaldırma ve Sürdürülebilir Kalkınmayı teşvik etme misyonunun temelini oluşturmaktadır. Yaşam boyunca herkes için eğitim bir insan hakkıdır. UNESCO, eğitimin tüm yönlerini kapsama yetkisine sahip tek Birleşmiş Milletler kuruluşudur. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 4 aracılığıyla Küresel Eğitim 2030 Gündemine liderlik etmekle görevlendirilmiştir. 

UNESCO, eğitimde küresel ve bölgesel liderlik sağlamakta, dünya çapında eğitim sistemlerini güçlendirmekte ve temel ilke olarak toplumsal cinsiyet eşitliği ile eğitim yoluyla çağdaş küresel zorluklara yanıt vermektedir. UNESCO'nun çalışmaları okul öncesinden yükseköğretime ve ötesine kadar kaliteli eğitim gelişimini kapsamaktadır.

 

Doğa Bilimleri

Bilim yoluyla bilgi ve anlayış yaratmak, günümüzün akut ekonomik, sosyal ve çevresel zorluklarına çözüm bulmamız ve sürdürülebilir kalkınma ile daha yeşil toplumlara ulaşmamız için bizi donatır. Hiçbir ülke sürdürülebilir kalkınmayı tek başına başaramayacağından, uluslararası bilimsel iş birliği sadece bilimsel bilgiye değil, aynı zamanda barışın inşasına da katkıda bulunur.

 

Sosyal ve Beşerî Bilimler

Büyük toplumsal dönüşümlerle (iklim, dijital, demografik, eşitsizlikler) karşı karşıya kalan karmaşık bir dünyada, UNESCO'nun Sosyal ve Beşerî Bilimler Sektörü, bu bilimlerin kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomiler ve toplumlar inşa etmek için yapabileceği katkılardan yararlanmaktadır.

Bu, sosyal dönüşümlerin yönetimi ve bilim-politika bağının güçlendirilmesi, özellikle yapay zekâ, nöroteknoloji ve iklim mühendisliği gibi gelişmekte olan teknolojilerin etik yönetişimi ve bilime olan güvenin ve bilim insanlarının güvenliğinin artırılması yoluyla gerçekleştirilmektedir. Sektör ayrıca ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele etmekte, kültürler arası diyaloğu güçlendirmekte, gençleri ve kadınları güçlendirmekte ve sporun etik ve sosyal etkisini kullanmaktadır.

 

Kültür

Kültür, değerli tarihî anıtlar ve müzelerden yaşayan miras uygulamalarına ve çağdaş sanat formlarına kadar hayatımızı sayısız şekilde zenginleştirmekte ve kapsayıcı, yenilikçi ve dirençli toplumlar inşa edilmesine yardımcı olmaktadır.

Dünyanın kültürel ve doğal mirasını korumak ve muhafaza etmek, yaratıcılığı ve dinamik kültürel sektörleri desteklemek, iklim değişikliğinden yoksulluğa, eşitsizliğe, dijital uçuruma ve her zamankinden daha karmaşık acil durumlara ve çatışmalara kadar çağımızın zorluklarını ele almak için esastır. UNESCO, güçlü bir kültür bileşeni olmadan hiçbir kalkınmanın sürdürülebilir olamayacağına inanmaktadır.

 

Bilgi ve İletişim

UNESCO'nun Anayasası, kültürlerarası anlayışı ve karşılıklı bilgiyi geliştirmek için 'fikirlerin söz ve imge yoluyla serbestçe akışını' teşvik eder. Bilgi ve İletişim Sektörü (CI Sektörü), ifade özgürlüğü ve gazetecilerin güvenliği, acil durumlarda medya geliştirme, medya ve bilgi okuryazarlığı ve dijital yetkinlikler, bilgiye evrensel erişim ve dijital içerme, dijital politikalar ve dijital dönüşüm, belgesel miras- Dünya Belleği programı alanlarına odaklanarak hem çevrim içi hem de çevrim dışı alanlarda temel insan haklarını korumak için kilit aktörleri güçlendirir.