UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Yönetimi

 

Genel Konferans: UNESCO taraf devletlerinin temsilcilerinden oluşan Genel Konferans her 2 yılda bir toplanır. Bu konferansa aynı zamanda üye olmayan devletlerin, hükûmetler arası kuruluşların ve sivil toplum kuruluşlarının gözlemcileri de katılır. Büyüklüğüne veya bütçesine bakılmaksızın her ülkenin oy hakkı vardır. Ayrıca Genel Konferans’ta yönetim kurulu üyeleri seçilir ve her 4 yılda bir genel direktör seçilir.

Yürütme Kurulu: Yürütme Kurulu, UNESCO’nun genel yönetimini sağlar. Genel Konferans’ın çalışmalarını hazırlar ve alınan kararların gereğince yerine getirilmesini sağlar.

Sekretarya: Sekretarya, kurumun yürütme organıdır. Genel direktör ve onun görevlendirdiği personellerden oluşur.

 

75 Yılı Aşkın Çalışma: Birkaç Tarihle UNESCO Başarıları

UNESCO’nun çalışmaları, dünyanın her yerinde insanların birbirlerini ve yaşadığımız gezegeni anlama biçimlerini değiştirdi.

 

1952: Evrensel Telif Hakkı Sözleşmesi: Evrensel Telif Hakkı Sözleşmesi 1952 yılında kabul edilmiş ve 1971 yılında UNESCO himayesinde uluslararası telif hakkı korumasını evrensel olarak genişletmek amacıyla revize edilmiştir.

 

1954: CERN’ün Kuruluşu: Avrupa Nükleer Araştırma Konseyi dünyanın en büyük ve en saygın bilimsel araştırma merkezlerinden biridir.

1960: Abu Simbel'den Philae'ye Nübye Anıtlarını Kurtarmak: UNESCO, Nübye'deki anıtları Nil'in yükselen sularının altında kalmaktan kurtarmak için uluslararası bir koruma kampanyası başlattı.

1964: Afrika’nın Genel Tarihinin Yazılması: UNESCO, tanınmış Afrikalı akademisyenleri bir araya gelerek kıtalarının tarihini kendi perspektiflerinden yazmaya davet etmiştir. Toplam dokuz cilt hazırlanmış ve üç cilt daha hazırlanmaktadır.

1965: Pasifik Tsunami Uyarı ve Azaltma Sistemi: Hükûmetler Arası Oşinografi Komisyonu, okyanus kıyılarında tsunami riski altında bulunan toplulukların hayatlarının kurtarılmasında kritik bir rol oynamaktadır.

1971: İnsan ve Biyosfer Programı (MAB): MAB Programı, insanların geçim kaynaklarının iyileştirilmesi ve ekosistemlerin korunması için disiplinler arası ve bilimsel bir temel oluşturmuştur.

1997: İnsan Genomu ve İnsan Hakları Bildirgesi: Deklarasyon, katılan 77 Taraf Devlet delegasyonu tarafından oy birliğiyle kabul edildi.

2003: Somut Olmayan Kültürel Miras Kongresi: Bu Sözleşmenin Amaçları: Somut olmayan kültürel mirası korumak; toplulukların saygısını sağlamak ve uluslararası iş birliği ve yardım sağlamaktır.

2020: Küresel Eğitim Koalisyonu: COVID-19 salgını 1,5 Binden fazla öğrencinin eğitim hakkını tehdit etmiştir. UNESCO, 175'in üzerinde kurumsal, özel sektör ve medya ortağından oluşan koalisyonu başlatmıştır.