UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Dünya Mirası Listesi

UNESCO 17. Genel Konferansı, 17 Ekim-21 Kasım 1972 tarihleri arasında Paris’te toplanmış ve 16 Kasım 1972 tarihinde UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’yi kabul etmiştir. Türkiye Sözleşmeye 14.04.1982 tarih ve 2658 sayılı Kanunla taraf olma kararı almış, Kanun Bakanlar Kurulu tarafından 23.05.1982 tarih ve 8/4788 sayılı Kararla onaylanmış ve 14.02.1983 tarih ve 17959 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Gerekli belgelerin UNESCO Genel Merkezi’ne sunulmasıyla Türkiye Sözleşmeye 16.03.1983 tarihinde resmen taraf olmuştur. 1972 Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi’ne göre oluşturulan ve Dünya Mirası Komitesi (DMK) tarafından belirlenen Dünya Mirası Listesi'nde Dünya Miras Alanı olarak ilan edilen 1223 miras yer almaktadır.

 

1. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası

© UNESCO

Sivas'ın Divriği ilçesinde bulunan 13. yüzyıl başlarına ait cami ve hastane külliyesi, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmiştir. Külliye, erken dönem Anadolu İslam mimarisinin etkileyici bir örneğini sunmaktadır. Özellikle iç mekandaki özenli taş kemer yapıları ve caminin taç kapılarındaki ustalıklı taş oymaları, her bir taç kapının motifleri ve taş oymacılığı açısından benzersiz olması, caminin başyapıt olma niteliğini pekiştirmekte ve birden fazla zanaatkarın elinden çıktığına işaret etmektedir. Taç kapıların yanı sıra, sütunların tüm kaideleri, şaftları ve başlıkları ile kubbe ve kemerlerin iç yüzeyi farklı ve kendilerine özgü bir tarzda işlenmiştir. Dini külliyeye hastanenin de dâhil edilmesi, bölgedeki mekân inşa etme kültürünü ortaya koyarken avlu ya da sütunların bulunmaması gibi alışılmadık özellikleri de camiyi Selçuklu mimarisinin sıra dışı bir örneği haline getirmektedir. 

 

2. İstanbul'un Tarihî Alanları 

© UNESCO

Balkanlar ile Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz arasındaki tarihî yarımadada bulunan stratejik konumuyla İstanbul, bin yılı aşkın bir süredir önemli siyasi, dini ve sanatsal olaylarla ilişkilendirilmiş ve bu durum, şehrin üstün evrensel değerini pekiştirmiştir. Miras alanı, Sultanahmet Arkeolojik Parkı (Konstantin Hipodromu, Ayasofya, Aya İrini, Küçük Ayasofya ve Topkapı Sarayı dâhil), Süleymaniye Koruma Alanı, Zeyrek Koruma Alanı ve Kara Surları Koruma Alanı olmak üzere dört ana unsurdan oluşmaktadır. İstanbul'un üstün evrensel değeri, Avrupa ve Asya'nın yüzyıllar içerisindeki birlikteliğini yansıtan mimari şaheserlerin kendine özgü bütünlüğünde; Bizans ve Osmanlı mimarlarının yaratıcı dehâsıyla şekillenen eşsiz şehir siluetinde yatmaktadır. İstanbul'un Tarihî Alanları 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmiştir.

 

3. Göreme Millî Parkı ve Kapadokya

© UNESCO

Türkiye'de yer alan iki karma miras alanından biri olan Nevşehir'deki Göreme Millî Parkı, "peri bacaları" olarak adlandırılan oluşumlarla kaplı volkanik manzarasıyla ünlüdür. Doğal güzelliğinin yanı sıra Tokalı Kilise, El Nazar Kilisesi, Azize Barbara Kilisesi, Saklı Kilise, Elmalı Kilise ve Karanlık Kilise gibi İkonoklastik sonrası Orta Bizans dönemi (10. - 12. yüzyıl) Bizans kiliselerinin kaya oyma mimarisine de ev sahipliği yapmaktadır. Kiliselerinin canlı ve büyüleyici Bizans freskleri, doğal manzarasının çarpıcı güzelliği ve buna uygun olarak gelişen mimarisi, Kapadokya'yı 1985 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan, evrensel, kültürel ve doğal öneme sahip eşsiz bir alan haline getirmektedir.

 

4. Hattuşa: Hitit Başkenti

© UNESCO

Çorum ilinde bulunan Hattuşa arkeolojik alanı, Tunç Çağı'nda Anadolu'da hüküm süren Hitit İmparatorluğu'nun başkentiydi. İmparatorluk başkentinin iyi korunmuş kalıntıları arasında şehir surları, surlar, ünlü Aslanlı Kapı da dâhil olmak üzere geçitler, tapınaklar, saraylar ve Yazılıkaya kaya tapınağındaki Hitit kabartma sanatının ve yazıtlarının dikkat çekici örnekleri yer almaktadır. Bu arkeolojik alan Hitit tarihi, dini, dili ve sanatı açısından paha biçilmez bir kaynaktır. Hattuşa, kentsel organizasyonu, korunmuş yapı çeşitleri ve zengin süslemeleri ve kaya sanatı bütünü ile dikkat çeken bir arkeolojik alandır. Hattuşa 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmiştir.

5. Nemrut Dağı 

© UNESCO

Adıyaman ilindeki Nemrut Dağı, geç Helenistik dönemin en görkemli anıtlarından biridir. Tanrılar, hayvanlar, Antiokhos'un Pers ve Makedon ataları gibi figürlerin devasa kireçtaşı heykelleri ve kültürel açıdan önemli stel sahneleri, yapıyı Kommagene Krallığı'nın zengin ve ikili kültürünün görsel bir kanıtı haline getirmektedir. Devasa heykellerin ve ortostatların (steller) inşasında, bu dönem için başka hiçbir yerde eşine rastlanmayan son derece gelişmiş bir teknoloji kullanılmıştır. I. Antiokhos'un Nemrut mozolesi 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmiştir.

 

6. Hieropolis – Pamukkale

© UNESCO

Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesindeki ikinci karma miras alanı olan Hieropolis-Pamukkale, Denizli ilinde bulunmaktadır. Alan, hem antik kaplıca kenti Hieropolis'e hem de akan termal suyun içindeki minerallerin meydana getirdiği büyüleyici doğal manzaraya ev sahipliği yapmaktadır. MÖ 2. yüzyıldan MS 2. yüzyıla kadar iyi korunmuş Greko-Romen hamamları, tapınak kalıntıları, kemerler, tiyatro, çeşme ve Hieropolis nekropolünün yanı sıra 5. yüzyıldan kalma Aziz Philip şehitliği ve Bizans İmparatorluğu döneminde bölgenin dini bir merkez haline geldiği dönemden kalma kiliseleri görmek hâlâ mümkündür. Bu kültürel mirasla doğal peyzajın birleşimi, Hieropolis-Pamukkale'nin 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmesini sağlamıştır. 

 

7. Xanthos – Letoon

© UNESCO

Antalya ve Muğla illeri sınırında yer alan Xanthos-Letoon antik yerleşimleri, Likya'nın Demir Çağı uygarlığının araştırılması için büyük önem taşıyan alanlardır. Anadolu, Yunan, Roma ve Bizans kültürlerini bir arada sunan Xanthos-Letoon yerleşimleri, Hint-Avrupa dilleri üzerine yapılan çalışmalarda kullanılan Likya dilindeki son derece önemli yazıtları da muhafaza etmektedir. Likya'nın başkenti Xanthos, Halikarnas Mozolesi'ne ilham verdiği düşünülen Nereid Anıtı gibi mimaride benzersiz bir Helenistik etki sergiler. Öte yandan Letoon, birçok dini ve siyasi mimarinin yanı sıra Likçe, Yunanca ve Aramice dillerinde yazılmış son derece değerli üç dilli bir yazıt ile kült merkezi ve devlet mabedi olarak hizmet vermiştir. Xanthos ve Letoon, 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmiştir.

 

8. Safranbolu Şehri

© UNESCO

Günümüzde Karabük'te bulunan Osmanlı kenti Safranbolu, 13. yüzyıldan itibaren kervan ticaretinde önemli bir rol oynamış, bu da bir zamanlar Avrupa ile Doğu'yu birbirine bağlayan kervan yolları varlığını yitirmiş olsa da, ticaret merkezlerinin yakınındaki yerleşimlerin kentsel gelişimine yol açmıştır. Şehrin karakteristik kamusal ve konut mimarisi, en kayda değer yönlerinden biridir ve şehrin üç tarihî bölgesi, buralarda yaşayan nüfusun sosyo-kültürel kimliğine göre farklı mimari tarzlara sahiptir. 1994 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilen Safranbolu Şehri, kültürel kimlik, ekonomik durum ve kentsel gelişim arasındaki ilişkinin etkileyici bir örneğidir.

 

9. Truva Arkeolojik Alanı

© UNESCO

Çanakkale'de bulunan ve belki de dünyanın en ünlü arkeolojik alanı olan Truva, MÖ 12. yüzyıldaki kuşatmasının Homeros'un İlyada'sında Truva Savaşı olarak ölümsüzleştirilmesi dolayısıyla insanlık tarihinin en önemli alanlarından biri olmuştur. Truva ören yerinin mirası Homeros'un kimliğiyle bu denli iç içe geçmiş olduğundan, 19. yüzyıldan bu yana arkeologların ilgisini çekmektedir. Bu nedenle, sadece bölgede yaşayan halklarla sınırlı kalmayıp aynı zamanda arkeolojinin bir disiplin olarak gelişimine de tanıklık eden ve binlerce yıldır Avrupa ile Asya arasında kültürel bir köprü olan Truva'da yüzyılı aşkın bir süredir kapsamlı kazılar yapılmaktadır. Truva, Helenistik, Greko-Romen ve Osmanlı yerleşimleri de dâhil olmak üzere 4.000 yıl boyunca burada yaşamış çeşitli uygarlıkları bir araya getiren üstü evrensel değeri ve mimarisi, görsel sanatlar ve edebiyat gibi alanlardaki paha biçilemez kültürel etkisi nedeniyle 1998 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmiştir.
 

10. Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi

© UNESCO

II. Selim tarafından Edirne'de yaptırılan ve 16. yüzyılın ünlü Osmanlı mimarlarından Mimar Sinan'ın ‘ustalık eserim’ olarak nitelendirdiği Selimiye Camii ve Külliyesi, Osmanlı külliye mimarisinin önemli bir örneğidir. Görsel açıdan çarpıcı olan bu muazzam külliye, caminin yanı sıra Osmanlı bezemelerinin İznik çinileri de dâhil olmak üzere en güzel örneklerini sunan avlusu, çarşısı, el yazması kütüphanesi ve eğitim kurumlarına da ev sahipliği yapmaktadır. İznik çinilerinin üretiminin en yoğun olduğu dönemden kalma iç dekorasyon, bu malzemede halen rakipsiz olan bir sanat formuna tanıklık etmektedir. Teknik planlaması ve inşası açısından tam bir şaheser olan Selimiye Camii ve Külliyesi, Sinan'ın yaratıcı dehasının en büyük kanıtı ve kuşkusuz Osmanlı'nın altın çağının en büyük yansımalarından biridir. Yüzyıllardır ziyaretçilerini büyüleyen ve son derece iyi muhafaza edilmiş olan Selimiye, 2011 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır.

 

11. Çatalhöyük Neolitik Alanı 

© UNESCO

Konya ilinde bulunan Çatalhöyük ören yeri, M.Ö. 7.400'lere uzanan geçmişiyle dünyanın en eski neolitik alanlarından biridir. Büyüklüğü ve iyi korunmuş durumuyla benzersiz olan Çatalhöyük, günümüze ulaşan duvar resimleri, insan eliyle yapılmış heykelcikler ve sokağı olmayan, arka arkaya sıralanmış yerleşim alanlarından oluşan kendine özgü kentsel düzeniyle bu yılları eşsiz bir şekilde aydınlattığından, erken Neolitik yerleşimleri anlamak açısından en önemli yerlerden biri konumundadır. Çatalhöyük'ün 18 katmana varan stratigrafisi, kentsel bir alan olarak incelenmesi ve tarımsal yaşama ilk geçiş yapanlar olarak Çatalhöyük halkının kültürünün araştırılması, bu alanı erken insanlık tarihinin anlaşılmasında kilit noktalardan biri haline getirmektedir. Çatalhöyük'ün kentsel yerleşim planı ve kazılarda ortaya çıkarılan in situ malzemeler, bu erken dönem yerleşimlerine ve topluluklarına ışık tutmaya devam etmektedir. Çatalhöyük Neolitik Alanı, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmiştir.
 

12. Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu

© UNESCO

2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilen bu seri miras alanı, Bursa ve yakınlarındaki Cumalıkızlık köyünde bulunan ve 14. yüzyılın başları ile 15. yüzyılın ortaları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun ve ilk başkenti Bursa'nın kuruluş dönemine ilişkin sekiz kentsel ve kırsal alanı kapsamaktadır. Bu alanlar arasında ticari hanlar bölgesi ve ilk beş Osmanlı sultanı tarafından inşa ettirilen; yakınlarda evlerin inşa edilmesine ve böylece başkentin kurulmasına yol açan cami, hamam, mutfak ve eğitim kurumları gibi sosyal mekânları içeren beş kamusal altyapı külliyesi yer almaktadır. İyi korunmuş Cumalıkızık köyü, Orhan Gazi külliyesine ait bir vakıf köyü olarak hizmet verdiği ve başkenti ekonomik olarak desteklediği için bu kentsel planlama ve ekonomik sistemin değerli bir örneğidir. Dünya Miras Listesi'ndeki bu eser kapsamında korunan bir diğer unsur da Osmanlı hanedanının kurucuları Orhan Gazi ve Osman Gazi Türbesi'dir.

 

13. Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı

© UNESCO

M.Ö. 3. yüzyılda Helenistik Attalid hanedanının başkenti olarak kurulan ve daha sonra Roma İmparatorluğu'nun Asya eyaletinin başkenti olan, günümüzde ise İzmir'de yer alan Bergama Antik Kenti, antik dünyada önemli bir kültür, sanat, bilim ve siyaset merkeziydi. Bu görkemli kentin kalıntıları arasında stoa, gymnasium, tiyatrolar, Trajan Tapınağı, Kızıl Avlu, Kybele Tapınağı ve en önemlisi Bergama Zeus Sunağı yer almaktadır. O dönemde şehir planlamasında da devrim yaratan Bergama'nın bu dik şehir düzeni Helenistik dünyada büyük etki yaratmıştır. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilen bu muazzam kent, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de yerleşim yeri olmaya devam etmiş ve Asya'nın Yedi Kilisesi'nden birine ev sahipliği yapmıştır.

 

14. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı

© UNESCO

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı, Türkiye'nin güneydoğusunda, Yukarı Dicle Havzası yakınlarında yer alan bir yerleşke bütünüdür. Kale ve Hevsel Bahçeleri, günümüze ulaşan yazıtlar, surlardaki etkileyici taş işçiliği, kuleler, kapılar ve tarihî hasar ve onarım izlerinin yanı sıra şehir ile Dicle Nehri'ni birbirine bağlayan Hevsel Bahçeleri ile Roma döneminden günümüze kadar çeşitli uygarlıkların somut kültürünü gözler önüne sermektedir. 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilen bu alan, Helenistik, Roma, Sasani, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde önemli bir sosyal, kültürel ve ekonomik bölge olarak hizmet vermiş ve birçok medeniyetin evrensel buluşma noktası olmuştur.

 

15. Efes

© UNESCO

İzmir sınırları içinde yer alan Roma liman kenti Efes, dünyanın orjinal yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı'nın kalıntılarına ev sahipliği yapan eşsiz bir Helenistik-Roma kentidir. Alandaki korunmuş yapılar arasında Celsus Kütüphanesi, Hadrian Tapınağı ve duvar freskleri ve mozaiklerle süslü teras evleri gibi İmparatorluk Roma mimarisinin çarpıcı örnekleri yer almaktadır. Antik dünyada önemli bir entelektüel ve dini merkez olan Efes, Anadolu Artemis'i için tapınak olarak kullanılmaktaydı ve Kibele gibi Anadolu tanrılarına yönelik tapınma izleri de hâlâ görülebilmektedir. Klasik mirasının yanı sıra, yakınlarındaki Meryem Ana Evi, Aziz Pavlus'un kentte vaaz verdiği ve yaşadığı inancı ve 5. yüzyılda erken Hristiyan Kilisesi tarafından düzenlenen iki yüzyıllık konsiller nedeniyle Hristiyanlık için de önemli bir ziyaret noktasıdır. 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilen Efes, Türkiye'nin en büyük turistik noktalarından biridir.

 

16. Ani Arkeolojik Alanı

© UNESCO

Günümüzde Kars ilinin doğusunda yer alan Ortaçağ şehri Ani'nin kalıntıları, MS 7-13. yüzyıllar arasında bölgedeki Ortaçağ mimarisinin gelişimini sergileyen çeşitli kamusal ve konut mimarisi örneklerini içermektedir. Arkeolojik alan, bölgeyi yöneten çeşitli uygarlıkların somut kültürünü yansıtmaktadır. Ermeni Bagratuni Krallığının başkenti olarak hizmet veren ve İpek Yolu sayesinde MS 10. yüzyıl civarında gelişen bu arkeolojik alan, daha sonra Bizanslılar, Selçuklular ve Gürcüler tarafından yönetilmiştir. Güçlü bir ticaret merkezi olan bölgenin kalıntıları Ermeni, Bizans, Selçuklu ve Gürcü şehirciliği ve mimarisinin zengin etkisini yansıtmaktadır. Bu Ortaçağ kenti, yüzyıllar boyunca Hristiyan ve ardından Müslüman hanedanlar tarafından inşa edilen Orta Çağ şehirciliğinin karakteristik özelliği olarak mesken, dini ve askerî yapıları bir araya getirmektedir. Kalıntılar arasında şehir surları, Zerdüşt, Hristiyan ve Müslümanların dini anıtları, sarayları, tapınakları, pazar yerleri, kaleleri, İpek Yolu Köprüsü gibi daha pek çok yapı bulunmaktadır. Ani Arkeolojik Alanı, 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmiştir.

 

17. Aphrodisias

© UNESCO

Günümüz Aydın ili sınırları içerisinde yer alan Aphrodisias Antik Kenti, tarihi MÖ 2. yüzyıla kadar uzanan ve tanrıça Afrodit'e adanmış bir antik kenttir. Kent özellikle heykel atölyeleri ve halen antik kompleks içinde bulunan taş ocağından elde edilen ve İmparatorluk Dönemi Roma heykeltraşlığında sıklıkla kullanılan yüksek kaliteli beyaz mermeriyle ünlüydü. Önemli bir sanatsal ve heykeltraşlık üretim merkezi ve Anadolu Afrodit Kültü için belirgin bir ibadet alanı olan alandaki insan yerleşimi, Afrodit Tapınağı'nın MS 500 dolaylarında Meryem Ana'ya adanmış bir kiliseye dönüştürülmesiyle Hristiyanlık dönemine kadar devam etmiştir. Bölge, günümüze ulaşan binlerce yazıt, Julius-Claudius hanedanı için bir tapınak kompleksi, imparatorluk belgelerinden oluşan "Arşiv Duvarı" ve dünyanın en iyi korunmuş antik amfi tiyatro stadyumu gibi olağanüstü ve eşsiz mermer mimari ve heykel örnekleriyle somut kültürel miras açısından zenginliğini korumaya devam etmektedir. Bu zengin ve benzersiz antik kent, 2017 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmiştir.

 

18. Göbekli Tepe

© UNESCO

Şanlıurfa yakınlarında bulunan Göbekli Tepe neolitik arkeolojik alanı, tarihi MÖ 9.600 - 8.200 yıllarına dayanan ünlü T biçimli sütunlarıyla dünyanın bilinen en eski insan yerleşimlerinden biridir. Göbekli Tepe, yakın tarihin en önemli arkeolojik keşiflerinden biri olmaya devam etmektedir zira yapıların üzerinde yer alan ve ritüel amaçlı olduğunu düşündüren son derece ilginç hayvan ve belli belirsiz insan figürlerinden oluşan kabartma sanatı, bir "din" veya maneviyat duygusunun varlığını ve daha önce sanılandan çok daha eski bir toplumsal mimariyi ortaya koymaktadır. Alanın yakınlarında konut yapılarının keşfedilmesi de insan yerleşimini göstermekte ve Göbekli Tepe'yi insan yapımı mimarinin ilk örneklerinden biri haline getirmektedir. İnsanlık tarihinin en büyük geçiş dönemlerinden birinin somut kanıtı olan bu alan, yerleşik hayata ilk geçenlerin kültürünü belgeleyen türünün tek örneği bir sit alanıdır. Göbekli Tepe 2018 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almakta ve tarihe yeni bakış açıları sunmaya devam etmektedir.  

 

19. Arslantepe Höyüğü

© UNESCO

Malatya ili sınırları içerisinde, Fırat Nehri yakınlarında yer alan arkeolojik Arslantepe Höyüğü, Erken Uruklardan Hititlere, Paleo-Asurlardan Romalılara kadar birçok uygarlığın işgali altında en az 8.000 yıl boyunca kesintisiz iskân görmesi nedeniyle özellikle ilgi çekici bir yerdir. Bununla birlikte, Geç Kalkolitik dönem (M.Ö. 3400 - 3100), bu döneme ait özellikle iyi korunmuş in situ arkeolojik malzeme nedeniyle höyüğün tarihinde belki de en iyi belgelenmiş dönemdir. Bu olağanüstü korunmuş yapılar arasında tek tek binaların yerleşim planları ve duvar resimlerinin yanı sıra Geç Kalkolitik dönemin bu türdeki bilinen en büyük kompleksi olan saray kompleksi de yer almaktadır. Arslantepe Höyüğü 2021 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almakta ve Geç Kalkolitik dönemin saray idarecilerinin yaşamlarına ve uygulamalarına ışık tutmaya devam etmektedir.

 

20. Gordion

© UNESCO

Türkiye’nin başkenti Ankara’da bulunan Gordion arkeolojik alanı, bir zamanlar Demir Çağı uygarlığı Frigya'nın başkenti olan antik bir yerleşim yeridir. Sit alanı, Kale Höyüğü, Aşağı Şehir, Dış Şehir ve kapsamlı surların yanı sıra, antik ahşap mezar odasıyla "Midas Höyüğü"nün özellikle dikkat çekici olduğu önemli mezar höyükleri ve tümülüsleri içermektedir. Önemli özellikleri arasında iyi korunmuş Demir Çağı kapı sistemi, erken Frig mozaikleri ve büyük ölçekli gıda hazırlama ve tekstil üretimine yönelik geniş Teras Kompleksi yer almaktadır. Gordion'un Doğu ve Batı arasındaki antik ticaret yollarının kavşağındaki stratejik konumu, bu alanı önemli bir ticaret ve kültür merkezi haline getirmiştir. Anıtsal mimarisi, ileri mühendislik çalışmaları ve zengin arkeolojik kalıntılarıyla Frig uygarlığı hakkında eşsiz bilgiler sunan Gordion, 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmiştir.

 

21. Anadolu’nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camiileri

© UNESCO

2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne seri miras alanı olarak kaydedilen Anadolu’nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camiileri, 13. yüzyılın sonları ile 14. yüzyılın ortaları arasında Türkiye'nin farklı illerinde inşa edilmiş beş camiyi kapsamaktadır. Bu camiler, düz ahşap tavanları ve çatıları destekleyen çok sayıda sıralı ahşap sütun içeren benzersiz ahşap yapı sistemleri ile diğerlerinden ayrılırken, dış cepheleri kagir olarak inşa edilmiştir. Afyon Ulu Camii (Afyon), Sivrihisar Ulu Camii (Eskişehir), Ahi Şerefettin Camii (Ankara), Eşrefoğlu Camii (Konya) ve Mahmut Bey Camii (Kastamonu) miras alanının bileşenleri olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. İyi korunmuş camilerin her biri, mukarnas sütun başlıkları ve kalem işi bulunan ahşap kirişler gibi dekoratif unsurlarla ahşap oymacılığı ve işçiliğini sergilemekte, farklı tasarımları, malzeme kullanımı ve işçilikleriyle İslam mimari mirasındaki önemli gelişmeleri yansıtmaktadır.

 

 

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi

UNESCO’nun 1972 yılında kabul ettiği Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair Sözleşmeye bağlı olarak oluşturulan Dünya Kültürel ve Doğal Mirası Listesinde 2024 yılında Hindistan’ın başkanlığı ve ev sahipliğinde Yeni Delhi’de gerçekleştirilen Dünya Mirası Komitesi 46. Oturumunda kabul edilen miraslarla birlikte 1223 miras yer almaktadır. Bunlardan 952’si kültürel, 231’i doğal ve 40’ı karma (doğal ve kültürel) miraslardır. 2024 yılı itibariyle Sözleşmeyi kabul eden 195 Taraf Devlet bulunmaktadır. Türkiye’nin söz konusu listede 19’u kültürel, 2’si karma olmak üzere 21 miras alanı bulunmaktadır.


Dünya Miras Komitesi tarafından UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan bu mirasların yanı sıra bir de bu listeye önerilmesi öngörülen ancak henüz adaylık süreçleri tamamlanmayan miraslardan oluşan Geçici Liste bulunmaktadır. Geçici Liste Üye Devletler için ulusal bir envanter niteliğinde olup, asıl listeye başvurulacak olan alanlar bu listeden seçilerek belirlenmektedir. 2024 yılı itibariyle Sözleşmeye Taraf 195 Devletten 189’unun UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde miras alanları yer almaktadır. Türkiye’nin Geçici Listede ilki 1994 yılında sunulan ve son olarak 2023 yılında güncellenen şekliyle 72 kültürel, 4 karma ve 3 doğal olmak üzere toplam 79 mirası bulunmaktadır.


 

Listeye Kaydediliş Tarihleriyle

Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesindeki Alanları

  1. Karain Mağarası (Antalya) 1994
  2. Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları (Bitlis) 2000
  3. Alahan Manastırı (Mersin) 2000
  4. Alanya (Antalya) 2000
  5. Harran ve Şanlıurfa (Şanlıurfa) 2000
  6. İshakpaşa Sarayı (Ağrı) 2000
  7. Konya Selçuklu Başkenti (Konya) 2000
  8. Mardin Kültürel Peyzajı (Mardin) 2000
  9. Selçuklu Kervansarayları Denizli-Doğubayazıt Güzergâhı 2000
  10. St. Nicholas Kilisesi (Antalya) 2000
  11. St. Paul Kilisesi, St. Paul Kuyusu ve Tarihî Çevresi (Mersin) 2000
  12. Sümela Manastırı (Trabzon) 2000
  13. Likya Uygarlığı Antik Kentleri (Antalya ve Muğla) 2009
  14. Perge Arkeolojik Alanı (Antalya) 2009
  15. Sagalassos Arkeolojik Alanı (Burdur) 2009
  16. Hatay, St. Pierre Kilisesi (Hatay) 2011
  17. Aizanoi Antik Kenti (Kütahya) 2012
  18. Beçin Ortaçağ Kenti (Muğla) 2012
  19. Birgi Tarihî Kenti (İzmir) 2012
  20. Hacı Bektaş Veli Külliyesi (Nevşehir) 2012
  21. Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı (Muğla) 2012
  22. Niğde'nin Tarihî Anıtları (Niğde) 2012
  23. Mamure Kalesi (Mersin) 2012
  24. Odunpazarı Tarihî Kent Merkezi (Eskişehir) 2012
  25. Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi (Gaziantep) 2012
  26. Zeugma Arkeolojik Alanı (Gaziantep) 2012
  27. Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri (Manisa) 2013
  28. Laodikeia Arkeolojik Alanı (Denizli) 2013
  29. Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Ceneviz Ticaret Yolu’nda Kale ve Sur Yerleşimleri 2013
  30. Anadolu Selçuklu Medreseleri (Konya, Kayseri, Sivas, Erzurum, Kırşehir) 2014
  31. Anavarza Antik Kenti (Adana) 2014
  32. Kaunos Antik Kenti (Muğla) 2014
  33. Korykos Antik Kenti (Mersin) 2014
  34. Kültepe - Kanesh Arkeolojik Alanı (Kayseri) 2014
  35. Çanakkale ve Gelibolu 1. Dünya Savaşı Alanları (Çanakkale) 2014
  36. Eflatun Pınar: Hitit Kaya Anıtı (Konya) 2014
  37. İznik (Bursa) 2014
  38. Ahi Evran Türbesi (Kırşehir) 2014
  39. Vespasianus - Titus Tüneli (Hatay) 2014
  40. Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup (St. Jacob) Kilisesi (Mardin) 2014
  41. Akdamar Kilisesi (Van) 2015
  42. Aspendos Antik Kenti Tiyatrosu ve Su Kemerleri (Antalya) 2015
  43. Eshab-ı Kehf Külliyesi (İslami-Osmanlı Sosyal Kompleksi) (Kahramanmaraş) 2015
  44. Mudurnu Tarihî Ahi Kenti: Ahiliğin Tanıkları (Bolu) 2015
  45. Dağlık Frigya (Eskişehir, Kütahya, Afyon) 2015
  46. Stratonikeia Antik Kenti (Muğla) 2015
  47. Uzunköprü (Edirne) 2015
  48. İsmail Fakirullah Türbesi ve Işık Kırılma Mekanizması (Siirt) 2015
  49. Yıldız Sarayı Kompleksi (İstanbul) 2015
  50. Bodrum Kalesi (Muğla) 2016
  51. Hacı Bayram Camii ve Çevresindeki Tarihî Alanlar (Ankara) 2016
  52. Sultan II. Beyazıd Han Külliyesi (Edirne) 2016
  53. Nuruosmaniye Külliyesi (İstanbul) 2016
  54. Malabadi Köprüsü (Diyarbakır) 2016
  55. Tuşpa/Van Kalesi, Van Tarihî Kenti ve Höyüğü(Van) 2016
  56. Kibyra Antik Kenti (Burdur) 2016
  57. Yivli Minare Camii (Antalya) 2016
  58. Assos Arkeolojik Alanı (Çanakkale) 2017
  59. Ayvalık Endüstriyel Peyzajı (Balıkesir) 2017
  60. İvriz Kültürel Peyzajı (Konya) 2017
  61. Priene Arkeolojik Alanı (Aydın) 2018
  62. Gaziantep Yeraltı Suyu Yapıları: Livas ve Kasteller (Gaziantep) 2018
  63. Erken Dönem Anadolu Türk Mirası: Danişmend Beyliği Başkenti Niksar (Tokat) 2018
  64. Justinian Köprüsü (Sakarya) 2018
  65. Sarıkaya Roma Hamamı (Yozgat) 2018
  66. Harput Tarihî Kenti (Elazığ) 2018
  67. İzmir Tarihî Liman Şehri (İzmir) 2020
  68. Koramaz Vadisi (Kayseri) 2020
  69. Zerzevan Kalesi ve Mithraeum (Diyarbakır) 2020
  70. Karatepe Aslantaş Arkeolojik Alanı (Osmaniye) 2020
  71. Beypazarı Tarihî Kenti (Ankara) 2020
  72. Mardin Midyat Çevresi (Tur Abdin) Geç Antik ve Orta Çağ Kilise-Manastırları (Mardin) 2021

Karma (Doğal ve Kültürel) Miraslar:

73. Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları (Amasya) 2015

74. Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı (Antalya) 2000

75. Kekova (Antalya) 2000

76. Kemaliye Tarihî Kenti (Erzincan) 2021 


Doğal Miras:

 77. Tuz Gölü Özel Doğa Koruma Alanı (Ankara-Konya-Aksaray) 2013

 78. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti (Samsun) 2016

 79. Ballıca Mağarası Tabiat Parkı (Tokat) 2019

 

Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Alanları için Tıklayınız


UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi için Tıklayınız