UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Afrika Önceliği

 

UNESCO ve kalkınma amaçlı diğer paydaşları, 54 Afrika ülkesinin daha güçlü ve odaklı stratejilere sahip olması için çalışmaktadır. Afrika Rönesans’ına doğru giden bu yolda, Afrika Birliği 2063 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Gündeminin benimsenmesi ile birlikte Afrika Ekonomi Topluluğuna doğru giden bir yol açılmıştır. Bu doğrultuda, Afrika toplumları arasında güçlü bağlar kurulmaktadır.

 

Afrika Önceliği Hakkında

 

UNESCO, kuruluşundan bu yana Afrika'nın; küresel barış, güvenlik ve refah hedeflerine ulaşılmasında büyük bir rol oynadığını kabul etmiştir. Bu girişim, Afrika ülkelerinin karşılaştığı karmaşık zorlukları ele almak için eğitim, kültür, bilim ve iletişimin temel kaldıraçlar olduğu inancını yansıtmaktadır.

 

Afrika Önceliği, güçlü ortaklıkları, kapsayıcı politikaları ve yerel koşullara göre tasarlanmış programları teşvik ederek ulusal kapasiteleri güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda kıtanın zengin çeşitliliğe sahip kültürel mirasını tanıtmak, bununla beraber bilgi ve teknolojiye hakça erişimi kolaylaştırmak da bu girişimin amaçları arasında yer almaktadır. Bu bağlamda UNESCO, Afrika toplumlarının sürdürülebilir ve müreffeh bir gelecek için sahip oldukları benzersiz potansiyellerinden yararlanmalarını sağlayarak yeniliğe ve dayanıklılığa elverişli bir ortam yaratmaya çalışmaktadır.

 

 

 

 

 

Eğitim ve Kapasite Geliştirme

 

dış mekan, giyim, yer, gökyüzü içeren bir resimAçıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

UNESCO'nun Afrika Önceliği'nin temel taşlarından biri herkesin nitelikli eğitime erişiminin sağlanmasıdır. Bu kapsamda UNESCO, eşitsizliği azaltmayı ve hakkaniyeti gözeten kapsayıcı eğitim politikaları geliştirmek için Afrika hükümetleriyle yakın iş birliği içerisinde çalışmaktadır. Buna okuryazarlığın geliştirilmesi, mesleki ve teknik becerilerin arttırılması ve bilgi ve iletişim teknolojilerinin eğitim sistemlerine entegre edilmesine yönelik girişimler de dâhildir.

 

 

Kültür ve Mirasın Teşviki

 

taş oymacılık, heykel, Oyma, İnsan yapımı içeren bir resimAçıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

Afrika'nın kültürel çeşitliliği, UNESCO'nun korumak ve tanıtmak için çaba göstermekte olduğu çok önemli bir değerdir. UNESCO, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme ve Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi gibi programlar aracılığıyla tarihî mekânların ve yaşayan geleneklerin korunmasını desteklemektedir. 

 

Bu yaklaşım sadece kültürel mirasın korunmasını değil aynı zamanda kültürü, ekonomik ve sosyal kalkınma için bir araç olarak kullanmayı da amaçlamaktadır. Miras alanlarının öne çıkarılması turizmi olumlu yönde etkiler, istihdam yaratır ve bölge halkının gurur ve aidiyet duygusunu pekiştirir.

 

 

Bilim, Teknoloji ve İnovasyon

 

 

 

 

İklim değişikliği, gıda güvenliği ve sağlık krizleri gibi güncel problemlerin ele alınması, bilime, teknolojiye ve inovasyona güçlü bir şekilde odaklanılmasını gerektirmektedir. UNESCO, Afrika'nın özel gereksinimlerine göre bilimsel kapasite geliştirmenin ve yerel inovasyonu teşvik etmenin önemini vurgulamaktadır.

Sosyal Dönüşümlerin Yönetimi (MOST) gibi programlar bölgesel araştırma ağlarının gelişimini desteklemekte, bilgi alışverişini kolaylaştırmakta ve gençleri bilimsel alanda kariyerlerini sürdürmeye teşvik etmektedir. 

UNESCO, STI yeteneklerini geliştirerek Afrika ülkelerine, önemli sorunlarına sürdürülebilir çözümler geliştirmeleri konusunda yardımcı olmaktadır.

 

 

İletişim ve Bilgiye Erişim

 

ayna, insan yüzü, top, giyim içeren bir resimAçıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

Bilgiye erişimin sağlanması ve ifade özgürlüğünün korunması UNESCO'nun Afrika vizyonunun esas unsurlarındandır. Kuruluş, medya geliştirme programları ve gazetecilere yönelik eğitim programları aracılığıyla özgür, bağımsız ve çoğulcu bir medya ortamı yaratmak için çalışmaktadır.

 

“İnternet Evrenselliği” girişimi, kırsal ve yeterli hizmete erişim sağlayamayan bölgelerde internet erişimini yaygınlaştırarak sosyoekonomik kalkınmaya katılımı teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Şeffaflığı, iyi yönetişimi ve demokratik katılımı destekleyen bu çabalar, karşılaştıkları zorlukları etkili bir şekilde ele alabilen dirençli toplumların oluşturulmasına katkıda bulunur.

 

UNESCO'nun Afrika Önceliği, kıtanın sürdürülebilir kalkınma için gerekli olan alanlardaki potansiyelini ortaya çıkarmak için tasarlanmış iddialı ve çok yönlü bir girişimdir. 

 

UNESCO, eğitime yatırım yaparak, kültürel mirası koruyarak, bilimsel ve teknolojik yenilikleri teşvik ederek ve bilgiye erişimi sağlayarak Afrika'nın refah ve dayanıklılığa yönelik yolculuğunu desteklemeye kararlıdır. 

 

Hükümetler, sivil toplum ve özel sektör ile iş birliği içerisinde yürütülen bu ortak çalışmalar, 21. yüzyılın karmaşık zorluklarının üstesinden gelmek ve tüm Afrika Kıtası için daha adil bir gelecek inşa etmek açısından büyük önem taşımaktadır.

 

 

UNESCO Tarafından Alınan Eylemler:

 

 

Demografik Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkınma:

 

İklim Değişikliği ve Çevre:

 

Eğitim: 

 

Bilgi Paylaşımı: 

 

Kültürel Rönesans, Miras ve Tarih:

 

Barış ve Demokrasi:

 

 

UNESCO’nun Afrika Önceliği hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

 

*Bu metin https://www.unesco.org/en/africa?hub=378 adresinden alıntılanarak Türkçeleştirilmiştir.