UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Haberler

Üçüncü BMDTÖ/UNESCO Dünya Turizm ve Kültür Konferansı 3-5 Aralık 2018 tarihlerinde gerçekleştirildi.

6.12.2018

Üçüncü Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü/UNESCO Dünya Turizm ve Kültür Konferansı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ev sahipliğinde “Herkesin Yararına” (For the Benefit of All) temasıyla 3-5 Aralık 2018 tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlendi.

Açılış konuşmasını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY’un yaptığı Konferansa Malta Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca ile İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Asghar Mounesan başta olmak üzere yirmi beş ülkenin Kültür, Turizm ve Ekonomi Bakan ve Yardımcıları, Büyüyelçiler ile akademisyenler ve dünya turizm ve kültür endüstrileri paydaşları katılım sağladı. Konferansın birinci gününde gerçekleştirilen Bakanlar Oturumunda “Turizm ve Kültür Paydaşları Arasındaki İşbirliğinin Güçlendirilmesi” konusu ele alındı.

Konferans kapsamında ayrıca sırasıyla “Sürdürülebilir ve Yaratıcı Şehirler için Kültürel Turizm”, “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasında Bir Müttefik Olarak Sorumlu Turizm” ve “Dijital Dönüşüm Yoluyla Herkes için Kültür Turizminin Sağlanması” başlıklı oturumlar gerçekleştirildi ve sürdürülebilir turizm kavramı ile kültür ilişkisi farklı tematik konular üzerinden değerlendirildi.

Bakanlar oturumunun ardından gerçekleştirilen “Sürdürülebilir ve Yaratıcı Şehirler için Kültürel Turizm” başlıklı oturumda UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dâhil olan kentler başta olmak üzere dünya genelindeki kentlerin, kültür turizmi aracılığıyla sürdürülebilir, kapsayıcı ve dengeli bir kalkınmaya ulaşması konusu ele alındı.

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ, Konferansın ikinci günü gerçekleştirilen “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasında Bir Müttefik Olarak Sorumlu Turizm” başlıklı oturumda UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi ve Sürdürülebilir Turizm ilişkisini değerlendiren bir konuşma gerçekleştirdi. Anılan oturumda, somut olmayan kültürel mirasın korunması ve kuşaktan kuşağa aktarılmasının yeniden şekillenen toplumların kültürel kimliğini oluşturmada sağladığı katkının önemine değinilerek paydaşların somut olmayan kültürel miras ve turizm ilişkisine katkısı vurgulandı.

4 Aralık Pazartesi günü gerçekleştirilen “Dijital Dönüşüm Yoluyla Herkes için Kültür Turizminin Sağlanması” başlıklı son oturumdaysa kültür turizmindeki en son teknolojik eğilimler ve gelişmeler tartışıldı. Evrensel erişilebilirlik kavramının ele alındığı oturumda teknolojinin, kültür turizmi paydaşlarının karşılaştığı zorlukların çözümündeki rolüne değinildi.

Toplantının sonunda Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreter Yardımcısı Manuel BUTLER tarafından Dördüncü Dünya Turizm ve Kültür Konferansının Kyoto'da yapılacağı açıklandı.

Konferans 5 Aralık Salı günü “Turizm ve Kültür Üzerine İstanbul Deklarasyonu”nun ilan edilmesinin ardından Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi ve Yerebatan Sarnıcı’na gerçekleştirilen ziyaretlerle sona erdi.