UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Duyuru

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’ın Uluslararası Spor ve Fiziksel Aktivite Günü Üzerine Mesajı

6.4.2020

Bugün, yani 6 Nisan 2020 tarihiyle, spor dünyası günlük yaşamımızı derinden etkileyen Koronavirüs pandemisi nedeniyle eşi görülmemiş bir sorun yaşamaktadır.

Dünyanın pek çok bölgesinde yaşayan 2.5 milyarın üzerinde insan için, koşudan tenise, futboldan krikete kadar açık hava etkinlikleri kısıtlanmış ve hatta yasaklanmıştır. Bunun yanında, Tokyo'da düzenlenmesi planlanan Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunlarında olduğu gibi, birçok etkinlik iptal edilmiş veya ertelenmiştir.

Bu eşi benzeri görülmemiş koşullarda, spor yine de değerli bir yardımcımız olmaktadır.  Fiziksel olarak aktif kalmak önemlidir, çünkü egzersiz iyi bir sağlık, fiziksel ve zihinsel mutluluk için gereklidir. Ayrıca, mevcut durum bizi sporun değerlerine farklı şekilde bakmaya mecbur kılmaktadır; daha önce dayanışma, birliktelik, adalet, paylaşım ve sınırları zorlama değerleri bu kadar gerekli olmamıştır.

Bu nedenle, olağan operasyonlarında bu kesintiye maruz kalan spor organizasyonlarını desteklemeliyiz. Bu dönemde ise, evde egzersiz yapabileceğimiz diğer sporları da aramalıyız. Eğitimcilerin 1,5 milyar öğrencinin fiziksel olarak aktif kalması ve eğlenmeye devam edebilmesi için uygun aktivitelerin önerilmesinde önemli bir rolü vardır. Bunu, özellikle 8 ila 12 yaş arası çocuklar için tasarlanmış Values in Every Classroom: Teaching Respect, Equity and Inclusion to 8-12 Year-Old Students gibi UNESCO tarafından sunulan çevrimiçi kaynakların yardımıyla, sporun değerlerini aktiviteler yoluyla tanıtmak için tasarlanmış araç setleri ile yapabilirler.

Okulun yanında, sporu evleriyle sınırlı olan herkesin günlük rutininden kaybolmamasını sağlamaya yönelik artan sayıda girişim bulunmaktadır. Binlerce insan, bazen birbirinden yüzlerce kilometre uzakta, birlikte egzersiz yapmak için çevrimiçi buluşmakta; tanınmış profesyoneller tarafından verilen çevrimiçi kurslar sosyal ağlarda canlı olarak yayınlanmakta; mobil uygulamalar ve video oyunları gibi dijital araçlar hareket etmeyi bir zevk haline getirmekte; ve doğaları gereği bireysel olan bazı sporlar, oluşturdukları bağlar yoluyla birdenbire grup faaliyetleri haline gelmektedir.

Okullar ve kurumlar şu an için  spora erişim sağlayamadıklarından dolayı, bu gelişmelerin hepsi özellikle kadınlar ve çocuklar için olumlu karşılanan gelişmelerdir. Dolayısıyla bu dönem bize gereksinimlerin gerçekten buluşun annesi olduğunu göstermektedir

Çelişkili bir şekilde, bu zor zamanlarda spor, dayanışma ve umut için bir katalizördür. Modern Olimpiyatların babası olarak kabul edilen Pierre de Coubertin, karşılaşılan her zorluğun daha fazla ilerleme için bir fırsat olarak ele alınması gerektiğini söylemiştir. COVID-19 sonrası dünya için bu umudumuz, bugün yaşadığımız şiddetli krizin daha fazla ilerleme kaynağı olabileceğidir.

 

*Bu metin https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000373145_eng/PDF/373145eng.pdf.multi adresinden alınarak Türkçeleştirilmiştir.