Dünyanın dört bir yanındaki milyarlarca insan, kültür sektörüne zarar veren COVID-19 krizi sırasında rahatlamak için yüzlerini kültüre çevirerek sosyal izolasyonun üstesinden gelmektedir. Bu nedenle UNESCO da kültürel endüstrileri ve mirası desteklemek için girişimlerde bulunmaktadır.
UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, “COVID-19 krizinin küresel doğası, uluslararası toplumun, uluslararası iş birliği ve hükûmetler arası diyaloğa yeniden yatırım yapması için bir çağrıdır” diye konuşmuştur. “UNESCO, hem COVID-19 salgınında hem de salgının ötesinde, sanatçıların ve kültür kurumlarının nasıl en iyi şekilde desteklenebileceği konusunda küresel bir tartışmaya liderlik etmeye ve herkesin, onları insanlıklarına bağlayan miras ve kültürle iletişim halinde kalmasını sağlamaya kararlıdır."
Perşembe günü, UNESCO, bu kitlesel izolasyon döneminde, kültüre ve eğitime kültürel miras çerçevesinde erişimi teşvik etmek için küresel bir sosyal medya kampanyası olan #ShareOurHeritage'i başlatmıştır.
UNESCO ayrıca, Google Arts & Culture'ın teknik desteği ile dünya genelinde onlarca miras mülkü içeren bir çevrimiçi sergi açmaktadır.
Aynı zamanda, kurum , COVID-19'un Dünya Miras alanlarına olan etkisi ve bu etkilere karşı oluşturulan yanıtlar üzerine, kurumun internet sitesinde bulunan çevrimiçi bir harita ve sosyal medya aracılığıyla güncel bilgiler sağlayacaktır. Pandemi nedeniyle ülkelerin %89'unda bulunan Dünya Miras alanları, kısmen veya tamamen ziyaretçilere kapalı bulunmaktadır.
UNESCO, COVID-19'un, yönettikleri alanlara ve çevrelerinde yaşayan topluluklara olan etkilerine yakından tanık olan Dünya Miras alanları yöneticilerinin ilk elden sağladıkları hesapları da paylaşacaktır. Dünyanın dört bir yanındaki çocuklar, Dünya Miras varlıklarının çizimlerini paylaşmaya davet edilecek, böylece yaratıcılıklarını ve miraslarla bağlantılarını ifade etme şansı bulacaklardır.
Bu kriz sona erdiğinde, #Shareculture ve #ShareOurHeritage kampanyaları, Dünya Mirası alanlarını korumak ve sürdürülebilir turizmi teşvik etmek için, alınan tedbirler hakkındaki düşüncelerin paylaşılmasını sağlamak üzere devam ettirilecektir.
15 Nisan 2020 Dünya Sanat Günü'nde, UNESCO, elektronik müziğin öncüsü ve UNESCO İyi Niyet Elçisi olan Jean Michel Jarre ile birlikte, COVID-19'un sanatçıların ve kültür profesyonellerinin geçim kaynakları üzerindeki etkisi konusunda alarm vermek için sanatçıları ve önemli endüstri aktörlerini bir araya getirecek olan, ResiliArt adında, ortaklaşa bir çevrimiçi tartışma ve sosyal medya kampanyası düzenleyecektir. Tartışma, kreatörlerin ve toplulukların krizi aşmasına yardımcı olabilecek politikaların ve finansal mekanizmaların geliştirilmesi hususlarında bilgilendirme sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Dünyanın dört bir yanındaki kreatörler ve yaratıcı alanlarda çalışanlar, sosyal medyada ResiliArt Tartışmasına katılmaya ve sanatçı arkadaşlarını da izolasyon sırasında ürettikleri çalışmaları sergilemek üzere bu etkinliğe davet etmeye teşvik edilmektedirler.
22 Nisan'da, UNESCO, Kültür Bakanlarını, COVID-19 ve COVID-19'un kültüre olan etkisi hakkında çevrimiçi bir toplantıda bir araya getirecektir. UNESCO'nun 19 Kasım 2019'da ev sahipliği yaptığı Kültür Bakanları Forumu'na dayanan toplantı, Bakanların sağlık krizinin ülkelerindeki kültür sektörü üzerindeki etkisi hakkında bilgi ve görüş alışverişinde bulunmasına ve her ülkenin ulusal bağlamlarına uygun iyileştirici politika önlemlerinin belirlenmesine yardımcı olacaktır.
UNESCO Kültürden Sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Ernesto Ottone R. “Şimdi, insanların, her zamankinden daha fazla kültüre ihtiyacı var,” demektedir. “Kültür bizi dirençli kılar. Bize umut verir. Bize yalnız olmadığımızı hatırlatır. Bu yüzden UNESCO, şimdi ve bu kriz geçtikten sonra, kültürü desteklemek, mirasımızı korumak ve sanatçıları ve kreatörleri güçlendirmek için elinden geleni yapmaktadır."
Miras alanlarının, müzelerin, tiyatroların, sinemaların ve diğer kültürel kurumların kapatılması, sanatçılar ve yaratıcı endüstriler için finansman sağlanmasını ve olağanüstü yerlerin, yerel toplulukların ve kültür profesyonellerinin korunmasını tehlikeye atmaktadır.
COVID-19, ritüeller ve törenler de dahil olmak üzere somut olmayan kültürel miras uygulamalarının her yerde askıya alınmasına sebep olmuş ve bu tüm toplulukları etkilemiştir. COVID-19 aynı zamanda birçok işe mal olmuştur, dünya çapında, sanatlarından gelir elde etmek için geçici faaliyetlere güvenen sanatçıların çoğu artık bir araya gelememektedir.
UNESCO'nun COVID-19'a karşı kültür alanındaki verdiği yanıt hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.
Bu metin https://en.unesco.org/news/unesco-supports-culture-and-heritage-during-covid-19-shutdown adresindeki “UNESCO supports culture and heritage during COVID-19 shutdown” başlıklı yazıdan yararlanılarak Türkçeleştirilmiştir.