UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Haberler

Nevruz: Koruma ve Aktarımda Son On Yıl” Değerlendirme, Sergi ve Resepsiyonu

21.3.2019

“Nevruz: Koruma ve Aktarımda Son On Yıl” Değerlendirme, Sergi ve Resepsiyonu

 

‘Nevruz’, 2009 yılında Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Özbekistan, Pakistan ve Türkiye’nin katılımıyla çok uluslu dosya olarak UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine kaydedilmiştir. 2016 yılında gerçekleştirilen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükûmetler Arası Komitesinin 11. Oturumundaysa Afganistan, Irak, Kazakistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ın da katılımıyla hazırlanan yeni dosyayla ‘Nevruz’ dosyası katılımcı devlet sayısı 12’ye yükselmiştir. 2019 yılı anılan unsurun Listeye kaydedilişinin onuncu yıl dönümüdür.

 

Öte yandan çok sayıda devletin önerisiyle (Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Makedonya, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye ve Türkmenistan) Birleşmiş Milletlerin 10 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirdiği 64. Genel Kulunda 21 Mart “Uluslararası Nevruz Günü” olarak ilân edilmiştir. Birleşmiş Milletlerin bu kararı, UNESCO Yürütme Kurulunun 22 Ağustos 2010 tarihinde Paris’te gerçekleştirdiği 184. oturumunda da aynen benimsenmiştir. UNESCO; barış, uzlaşma, dayanışma, işbirliği ve kültürlerarası diyalogu güçlendirmek, kültür ve doğa arasındaki ahengi ve sürdürülebilirliği vurgulamak ve somut olmayan kültürel miras bilincini güçlendirmek amacıyla üye devletleri her yıl 21 Mart “Uluslararası Nevruz Günü”nü kutlamaya davet etmektedir.

 

Bu kapsamda, UNESCO Türkiye Millî Komisyonunun Kuruluşunun 70. Yılı ve ‘Nevruz’un İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine Kaydedilişinin 10. Yılı vesilesiyle “Nevruz: Koruma ve Aktarımda Son On Yıl” Değerlendirme, Sergi ve Resepsiyonu 21 Mart 2019 tarihinde Millî Komisyon Hizmet Binasında gerçekleştirilmiştir. Değerlendirme, sergi ve resepsiyondan oluşan etkinliğe Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Yavuz Selim KIRAN, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Halûk DURSUN, Millî Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Mustafa SAFRAN, TBMM 26. Dönem Milletvekili Sayın Prof. Dr. Mustafa İSEN, Kazakistan Büyükelçisi Abzal SAPARBEKULY Tacikistan Büyükelçisi Mahmadali RAJABİYON, İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçi Yardımcısı Ali Asghar MEHRABİ, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Sayın Deniz ÇAKAR, Millî Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Sayın Burcu EYİSOY DALKIRAN, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Adnan BOYACI, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Sayın Hamdi TURŞUCU ile İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine kaydedilen ‘Nevruz’ dosyasında yer alan 12 Devletin temsilcileri, UTMK Yönetim Kurulu ve İhtisas Komitesi Üyeleri, akademisyenler, doktora ve yüksek lisans düzeyinden öğrenciler, basın mensupları ve çok sayıda ziyaretçi katılmıştır. Etkinlik, İrfan GÜRDAL tarafından seslendirilen Nevruz Türküleriyle başlamıştır. Türkü dinletisinin ardından UTMK Başkanı Sayın Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ “Nevruz: Koruma ve Aktarımda Son On Yıl" başlıklı değerlendirme konuşmasını gerçekleştirmiştir. ‘Nevruz’ dosyasındaki devletlerin SOKÜM Listelerindeki konumu, Nevruz ve kutlamalarının kültürel açıdan önemi hakkında bilgiler verilen konuşmanın ardından Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın Yavuz Selim KIRAN, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Halûk DURSUN, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Mustafa SAFRAN açılış konuşmaları gerçekleştirmişlerdir. Açılış konuşmalarının ardından ‘Nevruz Çiçektir: Anadolu’nun Endemik Nevruzları’ ve ‘Nevruz: Koruma ve Aktarımda Son On Yıl’ başlıklı sergilerin gezilmesine geçilmiştir. Etkinlik davetliler onuruna verilen resepsiyonla son bulmuştur.

 

“Nevruz Çiçektir: Anadolu’nun Endemik Nevruzları” sergi fotoğrafları için tıklayınız.


“Nevruz: Koruma ve Aktarımda Son On Yıl” sergi fotoğrafları için tıklayınız.



first img first img first img first img first img first img first img first img first img first img first img first img first img first img first img first img