UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Duyuru

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’ın Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü Üzerine Mesajı

23.4.2020

Bu içinde bulunduğumuz ve belirsizliğin hakim olduğu zamanlarda, çoğu insan, karantina ve kaygı ile başa çıkabilmek adına kitaplara yönelmektedir.

Aslında, kitaplar hem eğlendirme hem de öğretme konusunda eşsiz bir yeteneğe sahiptir. Kitaplar, hem farklı yazarlara, evrenlere ve kültürlere temas ederek hem de içsel benliklerimizin en derin noktalarına erişerek, kişisel deneyimimizin ötesinde, alemleri keşfetmenin bir aracıdır. Her bir sayfada, kitaplar, sınırlar ve zaman olmaksızın dolaşma yolunu aydınlatmaktadır; başka bir deyişle, bize özgürlük vermektedirler.

Edebiyatın ve aslında tüm sanatların, hayatımızdaki temel önemini hatırlattığımız bir zamanda, hepimizin şimdi ihtiyacı olan şey kitapların büyüsüdür.

Biz kitapları aslında kitapları överken, bize yaşamın parçaları ve farklı gerçekler hakkında bilgiler veren yazarlarını da anıyoruz. Onlar bize dünyaya açılan bir pencere, bir varoluş görüşü vermektelerdir. Bu nedenle, kutlama 23 Nisan'da, çalışmaları dört yüzyıldır hayal gücümüzü büyüleyen yazarlar William Shakespeare, Miguel de Cervantes ve Inca Garcilaso de la Vega'nın öldüğü gün gerçekleşmektedir.

Ayrıca kitaplarla ilgili tüm mesleklere; düzenleme, yayınlama ve çeviri süreçlerinde yer alan çalışanlara haklarını teslim ediyoruz. Bu çalışma alanları edebi mirasın yayılmasına, yeni üretilen eserlerin yer bulmasına ve fikirlerin yayılmasına olanak tanımaktadır.

Bu meslekler korunmalı ve değerleri kabul edilmelidir. Kültürün bağlantı sistemine derin ve kalıcı bir tehdit oluşturan koronavirüs (COVID-19) pandemisinin ortasında bu hassasiyet daha fazla önem taşımaktadır.

Bu nedenle UNESCO, Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu (IFLA) ve Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) gibi girişimler aracılığıyla yayıncıların çalışmalarını desteklemektedir.

Okumanın gücü tam anlamıyla kullanılmalıdır. Herkesin okumaya sığınabilmesi ve kitaplarında hayal, bilgi ve yansımalar bulabilmesi için kitaplara erişim sağlamalıyız. 23 Nisan 2020 tarihinde Dünya Kitap Başkenti seçilmiş olan Kuala Lumpur'un verdiği taahhüdün önemi budur. UNESCO’nun vermiş olduğu bu kararda, şehrin okuryazarlığı destekleme ve kapsayıcı bir kitap kültürünün gelişimini destekleme üzerine vermiş olduğu  sözler etkili olmuştur.

Okumanın tamamen paha biçilmez olduğu bir zamanda, okumaya ve okuma yoluyla entegrasyona olan ortak taahhüdümüzün hayati önemi çok daha fazla  netleşmiştir.

Bu yıl Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü için, her birinizi bir kitap almaya, sayfalarını çevirmeye ve size gelecekte ve şimdi destek olacak temiz havanın nefesini burdan çekmeye davet ediyorum.


*Bu metin https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000373281_eng/PDF/373281eng.pdf.multi adresinden alınarak Türkçeleştirilmiştir.