30 Nisan 2018 tarihinde UNESCO Genel Merkezinde “Manevi Yenilenme ve Kültürel Miras: Geçmişten Geleceğe Türk Dili” konulu uluslararası forum düzenlendi. Forum, Uluslararası Türk Akademisi tarafından Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye Devletlerinin UNESCO nezdinde Daimi Temsilcilikleri ve UNESCO Millî Komisyonları işbirliğinde gerçekleştirildi. Foruma 16 ülkeden bilim, kültür ve siyaset adamları ile diplomatların yanı sıra Sarı Uygur, Şor, Tuva, Altay, Karay, Kaşkay, Nogay gibi Türk halklarının temsilcileri de katılım sağladı.
Forumun açılış konuşmalarını UNESCO Genel Direktörlüğü temsilcisi Genc Seiti, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali, Türk Kültürü Mirası Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye UNESCO Daimi Temsilcileri yaptı.
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ, “Türk Dili ve Edebî Kültürel Değerler” adlı ikinci oturumda “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Taşıyıcısı olarak Türk Dili” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Forum çalışması Türk dünyasının değerlerini araştırmak ve tanıtmak amacıyla
“Türk Yazıtları”, “Türk Dili ve Edebî Kültürel Değerler” ve “Türk Dillerinin Kullanıldığı Alanlar” başlıklı üç oturum gerçekleştirildi. Söz konusu oturumlarda uluslararası düzeydeki araştırmacılar Türk yazıtları, Türklerin kullandığı yazılar, çağdaş Türk dilleri ve kullanım alanları, özellikleri, tehlike altındaki ve kaybolmaya yüz tutan Türk dilleri gibi önemli konularla ilgili bildiri sundular.
Forum konuklar onuruna verilen resepsiyonun ardından sona erdi.
Fotoğraf Galerisi için Tıklayınız