UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Duyuru

UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova’nın Dünya Felsefe Günü Mesajı

19.11.2015

Felsefenin insanlığın refahına, güçlüklere karşı duruşuna, gelişmekte olan barışa önemli bir katkı sağlayabileceği inancı Dünya Felsefe Günü’nün merkezinde yer almaktadır.
Tarihçi Henry Brooks Adams’ın belirttiği gibi “Felsefe: çözülemez problemler için anlaşılamaz cevaplar bulmaktır.”
Buna karşı, UNESCO toplu ve bireysel özgürlüğü sağlamak adına bir güç olarak felsefeyi öne sürmektedir. Felsefede düşünmek için, ne düşünüleceği ve neyin felsefesinin yapılacağı yansıtılırken, insanlık zekası ve mucizesinin en doğru olgusu tarafından teşvik edilmektedir.
Felsefe, çağlar boyunca sanat ve edebiyat ile sosyal tartışma ve politik sorunlarda özel bir eğitim gerektirmeden herkes tarafından uygulanabilen bir ilişki kurmuştur.
Bu, UNESCO’nun Dünya Felsefe Günü mesajıdır. Bizler felsefe bayrağını her bir kadın ve erkeğin özellikle küçük kız ve erkek çocuklarının erişebileceği mümkün olduğu kadar yükseğe taşımalıyız. Felsefe şüpheciliğini daha geniş ve farklı ölçeklerde paylaşmalıyız.
Bu durum, uzun süredir devam eden UNESCO ve Felsefe Öğretmenleri ağı işbirliğinin sonunda kurulan Fransa Nantes Üniversitesi Çocuklar ile Felsefeye ilişkin yeni UNESCO Kürsüsünün temel hedefidir.
Üstün teknolojiler sayesinde en eski disiplinlerden olan felsefeyi daha geniş dinleyicilere ulaşır yapmak için çalışmaktayız. 2015 UNESCO Güney- Güney Felsefe kılavuzuna dayalı online öğretim araçları bu teknolojilere örnektir.
Bu yıl ilk defa Dünya Felsefe Günü kutlama etkinlikleri küresel dinleyicileri birleştirmek için yeni iletişim teknolojilerinin kullanımını vurgulayacaktır.
Dünya Liderleri eylül ayında 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemini kararlaştırdılar. Bu yeni gündem gelecek 15 yıl süreyle insanlar, refah, barış ve gezegen için yeni bir vizyon oluşturmaktadır.
Sürdürülebilirlik kendimiz ve gezegen hakkında yeni bakış açılarıyla düşünmeye teşvik etmektedir. Bu yeni davranış, üretim ve eylem yolları gerektirmektedir. Burada yine felsefe ve tüm insanlık önemli olacaktır.
UNESCO 70 yıl önce dünyada savaş yıkımlarını onarmak için yeni barış vizyonundan esinlenerek insanların entelektüel ve etik dayanışmalarından yararlanılarak kurulmuştur. Felsefe insanların kendilerini ve diğerlerini keşfetmelerini sağlamak ve herkes için daha iyi bir gelecek inşasını şekillendirmek için değişimi anlamak hedefiyle bu amacın merkezinde yer almaktadır.
Mahatma Gandhi bir keresinde “ Bizim tüm felsefemiz yaşamda hemen eylem alanı bulmazsa kuru bir çöptür” demiştir
Bu UNESCO’nun mesajıdır ve daha önce hiç bu kadar önem taşımamıştır. s
 Bu metin http://unesdoc.unesco.org/images/0023/002353/235342e.pdf adresinden alıntılanarak Türkçeleştirilmiştir.