UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, sürdürülebilir kentsel kalkınma için stratejik unsur olarak yaratıcılığın belirlendiği şehirler arasında uluslararası işbirliğini geliştirmek amacıyla 2004 yılında kurulmuştur. Şehirler Ağa katılmakla; iyi uygulamaların paylaşımı, sürdürülebilir kalkınma planlarında kültür etkileşimi, kültürel yaşama katılımın teşviki ve işbirliği gelişimi için çalışmayı taahhüt etmiş olurlar. Fikirler ve yenilikçi uygulamalar laboratuvarı olarak UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, Birleşmiş Milletlerin 2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SDGs) gerçekleştirilmesine somut katkı sağlamaktadır.
Yaratıcı Şehirler Ağı; edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olarak belirlenen yedi temayı içermektedir. Gastronomi teması altında ülkemizi Gaziantep ve Hatay temsil ederken, Zanaat ve Halk Sanatları teması altında Kütahya, Tasarım teması altında ise İstanbul temsil etmektedir.
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Yıllık Konferansları, üye şehirlerin belediye başkanlarını, belediyeler bünyesinde yer alan üst düzey yöneticileri ve ilgili paydaşları, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Hedefleri doğrultusunda insanı ekonomik, çevresel, sosyal ve kültürel açıdan sürdürülebilir kentsel kalkınmanın merkezine almanın yolları üzerine çalışmalar yapmak üzere bir araya getirmektedir.
2019 yılında İtalya'nın Fabriano kentinde gerçekleştirilen ve 2020 yılında yıl Brezilya'nın Santos şehrinde gerçekleştirilecek olan UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Yıllık Konferansına 2021 yılında ise İstanbul ev sahipliği yapacaktır.
Son başvuru tarihi 21 Mayıs 2019 olan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Millî Komisyonumuza iletilen ev sahipliği başvuru dosyası, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’nun yetkili kurullarında görüşülmüş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yapılan istişarelerden sonra ev sahipliği başvuru süreci tamamlanmıştır. Konferansa ev sahipliği yapmak üzere başvuruda bulunan aday şehirler arasından finale kalan ve son aşamada Güney Kore’nin Bucheon şehri ve Kolombiya’nın Medellin Şehriyle yarışan İstanbul, oylamayı diğer aday şehirlerin önünde bitirerek ev sahibi olmaya hak kazanmıştır. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na üye 180 şehirden (28 edebiyat, 26 gastronomi, 14 medya, 31 muzik, 13 sinema, 31 tasarım, 37 zanaat ve halk sanatları) 137 şehrin online olarak oy kullandığı süreçte Medellin 34 oy, Bucheon 49 oy, İstanbul ise 54 oy almıştır.
Başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı olmak üzere Türkiye’nin bütün kurumlarına başarıyla yürüttükleri ve sonuçlandırdıkları bu süreç için UNESCO Türkiye Millî Komisyonu olarak teşekkür eder, İstanbul’u UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı 15. Yıllık Konferansı ev sahipliğine şeçilmiş olmasından dolayı kutlarız.