UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Haberler

Yaratıcı Kültür Endüstrilerinin Desteklenmesi Odaklı Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesi (KİFAÇ) Farkındalık Artırma ve İşbirliği İstişare Toplantısı

10.10.2019

2005 tarihli Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesi (KİFAÇ) Farkındalık Artırma ve İşbirliği İstişare Toplantısı, yaratıcı kültür endüstrilerinin desteklenmesi odaklı olarak özel sektör temsilcileri katılımlı olarak 10 Ekim 2019 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonunun (UTMK) işbirliğiyle düzenlenen toplantıya kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren özel sektör temsilcileri katılım sağladı.

Farkındalık artırma ve işbirliği geliştirmeye yönelik toplantının programı, açılış konuşmalarıyla başladı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül ÖZKAN YAVUZ konuşmalarında Bakanlığın kültürel ifadelerin çeşitliliğinin korunması ve geliştirilmesi perspektifi ve buna yönelik planlaması üzerinde durdu. Türkiye’nin kültürel ifade çeşitliliğinin korunması ve geliştirilmesi için ulusal ve yerel düzeyde yapılan ve yapılacaklar hakkında katılımcılarla bilgi paylaşımında bulundu ve küreselleşmenin birçok konuda olduğu gibi kültür ve sanat alanında da tek tipleşme olgusunu ortaya çıkardığını vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya TAŞKENT, Sözleşmenin kabul süreci, takip ve koordinasyonu konusunda yetkili icra birimi olarak Telif Hakları Genel Müdürlüğünün çalışmaları hakkında bilgi verdi.

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ konuşmalarında Sözleşmenin, UNESCO’nun kuruluşundan itibaren geliştirdiği hikâyenin son adımı olduğunu belirtti. UNESCO’nun kültürlerin korunması gerektiği kadar kalkınmanın ve geleceğin inşasının da bir aracı ve enstrümanı, güçlü bir motoru olarak değerli olduğunu savunduğunu ifade etti. Özel sektör katılımının kültürel ifade çeşitliliği açısından içerik üretimi ve tüketimi için çok önemli bir yerde durduğunu vurguladı. UNESCO’nun 70. yılından dört yıl sonra, en eski ve köklü Millî Komisyonlardan biri olarak Türkiye Millî Komisyonunun bu yıl 70. yıldönümünü kutladığını; gelecek yıl 15. yılını kutlayacak Sözleşme çalışmaları açısından da bu toplantının değerli olduğunu dile getirdi.

Toplantının sonundaysa yapılan sunumlar etrafında özel sektör katılımcılarıyla karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. 



first img first img first img first img