Yapı Kredi Yayınları 2019 yılında Anadolu’nun âşıklık geleneğini konu edinen Ursula Reinhard ve Tiago de Oliveira Pinto’nun “Türk Âşık ve Ozanları” ile Yıldıray Erdener’in “Kars’ta Çobanoğlu Kahvehanesi’nde Âşık Karşılaşmaları – Âşıklık Geleneğinin Şamanizm ve Sufizmle Olan Tarihsel Bağları” adlı iki kitap yayımladı. Yapı Kredi Yayınları bahse konu kitapların yayımlanması ve Âşıklık Geleneğinin UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine kaydının onuncu yılı dolayısıyla 5 Kasım 2019 tarihinde Loca’da “Âşıklar Kahvesi” adlı bir etkinlik düzenledi.
Etkinlik YKY Editörü Sabri KOZ’un moderatörlüğündeki panelle başladı. Panelde UTMK Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ, Nail TAN, Prof. Dr. Işıl ALTUN, Hayrettin İVGİN ve Dr. Süleyman ŞENEL âşıklık geleneğini ve âşık kahvelerini çeşitli boyutlarıyla ele alan konuşmalar gerçekleştirdiler.
Etkinlik, katılımcılar tarafından Kars, Erzurum, Sivas başta olmak üzere Türkiye’nin diğer pek çok şehrinde devam eden âşıklık geleneğinin İstanbul’da da yeniden canlandırılması ve toplumun âşık kahvehanelerine olan ilgisinin arttırılması gibi yönleriyle yararlı bulundu.
Akademisyenlerin yanı sıra geleneğin temsilcilerinin ve icracılarının da bulunduğu etkinlik katılımcılardan ve konuklardan büyük ilgi gördü. Konuşmalardan sonra sahne alan Âşık Nuri Çırağı, Âşık Ali Rıza Ezgi, Âşık Ahmet Poyrazoğlu ve Âşık Mürsel Sinan, hoşlama, atışma ve koşma türlerine örnekler verdiler. Atışmalarda Nail TAN, Hayrettin İVGİN ve Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ ayak verdi. OĞUZ’un “İl dedi, gül dedi çağlar boyunca/İnsanlık mirası oldu âşıklar” şeklinde verdiği ayak üzerine âşıklar sorunlarını, devletten ve UNESCO’dan beklentilerini doğaçlama olarak dile getirdiler.