UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Beşinci Büyük Buluşması 9-11 Aralık 2020 tarihlerinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Beşinci Büyük Buluşmaya UTMK Genel Kurul Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri, İhtisas Komiteleri Üyeleri, Üniversitelerimizin UNESCO Kürsü Temsilcileri, Akademisyenler, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Özel Kuruluş Temsilcileri, Basın Temsilcileri, UNESCO konularında çalışan uzmanlarla birlikte yaklaşık 370 kişi katıldı.
Açılış konuşmaları UTMK Genel Kurul Başkanı ve Millî Eğitim Bakanı Sayın Prof. Dr. Ziya SELÇUK, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri ERSOY, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın Yavuz Selim KIRAN ve UTMK Başkanı Sayın Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ tarafından yapıldı.
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu tanıtım videosu ve UNESCO 40. Genel Konferans Kararlarının sunulduğu videonun izlenmesinin ardından UNESCO İyi Niyet Elçisi Sayın Kudsi ERGÜNER müzik dinletisi gerçekleştirdi.
Açılış Oturumunda ise UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Sayın Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ Millî Komisyon çalışmalarını anlatan sunumunu ve UNESCO 40. Genel Konferans Başkanı Sayın Büyükelçi Altay CENGİZER ise UNESCO’da ele alınan güncel konular ve Türkiye’nin UNESCO’daki yerini anlatan konuşmasını yaptı.
Açılış oturumu sonunda, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu çalışmalarına katkıda bulunmuş önceki dönem başkanlara ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür dile getirilerek toplantıya teşrif eden Sayın Prof. Dr. Nabi AVCI, Sayın Prof. Dr. Mustafa İSEN, Sayın E. Büyükelçi Sina BAYDUR, Sayın Prof. Dr. Ali BAYKAL, Sayın Prof. Dr. Işın ÇELEBİ ve Sayın Prof. Dr. Ioanna KUÇURADİ’ye teşekkür belgeleri Millî Komisyon Başkanı Sayın Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ tarafından takdim edildi.
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Büyük Buluşması 9 Aralık 2020 öğleden sonra ve 10-11 Aralık 2020 tarihlerinde UNESCO sektörleri kapsamında tematik paneller gerçekleştirildi.
Tematik Paneller sırasıyla şu şekilde gerçekleştirildi: Sayın Doç. Dr. Adnan BOYACI moderatörlüğünde COVID-19 Döneminde Acil Uzaktan Eğitim Paneli; Sayın Doç. Dr. Fatih Cemil ÖZBUĞDAY moderatörlüğünde COVID-19 Döneminde Sürdürülebilir Kalkınma ve Yükseköğretim Paneli; Sayın Dr. Öğr. Üyesi Bahattin YALÇINKAYA moderatörlüğünde Dijital Çağda Belgesel Mirasın Geleceği Paneli; Sayın Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI moderatörlüğünde UNESCO Doğa Bilimleri Programları ve Türkiye Paneli; Sayın Tolga KORUCU moderatörlüğünde UNESCO ve Gençlik Paneli; Sayın Büyükelçi Deniz ÇAKAR moderatörlüğünde UNITWIN Ağları ve UNESCO Kürsüleri - Geleceğe Bakmak Paneli; Sayın Prof. Dr. M. Akif KİREÇCİ moderatörlüğünde COVID-19 Salgın Sürecinde Sosyal Dönüşüm Paneli; Sayın Prof. Dr. Zeynep KARAHAN USLU moderatörlüğünde Türkiye’de COVID-19 Sonrası Kadın İstihdamının Geleceği; Sayın Dr. Öğr. Üyesi Murat ÇAĞLAYAN moderatörlüğünde COVID-19 Salgınının Somut Kültürel Miras Yönetimine Etkisi: Tehditler-Fırsatlar; Sayın Doç. Dr. Evrim ÖLÇER ÖZÜNEL moderatörlüğünde Somut Olmayan Kültürel Miras Eğitim, Katılım ve Aktarım Paneli; Sayın Prof. Dr. Nilüfer TİMİSİ NALÇAOĞLU moderatörlüğünde Kültürel İfadelerin Çeşitliliği-Salgın ve Dijitalleşme Paneli; Sayın Tolga KORUCU ve Sayın Alperen TOSUN moderatörlüğünde UNESCO Yaratıcı ve Öğrenen Şehirler Deneyimler ve Paylaşımlar Paneli; Sayın Prof. Dr. Hasan BACANLI moderatörlüğünde Sağlık ve Yapay Zekâ Paneli; Sayın Ali MASKAN moderatörlüğünde Pandemi Sürecinde Kültürlerin İyileştirici Rolü Paneli; Sayın Prof. Dr. Deniz BAYRAKDAR moderatörlüğünde İletişim - Disinfodemi Paneli; Sayın Prof. Dr. Hakan S. ORER moderatörlüğünde COVID-19 Pandemisi ve Biyoetik Yanıt ve Sayın Binnur UZUN moderatörlüğünde UNESCO Kulüpleri ve ASPNet Okulları Paneli.
Tematik panellerin ardından 11 Aralık 2020 tarihinde moderatörlerin panellere ilişkin bilgi paylaşımları ve genel değerlendirmeyle birlikte kapanış gerçekleştirildi.