Bu yılki Afrika ve Afro-Kökenli Kültür Günü ile UNESCO, bu tür kültürleri, çeşitlilikleri ve aktüelitelikleri açısından onurlandırmak ve bahsi geçen kültürlere dikkat çekmek istemektedir.
Zanzibar Taş Kasabası'ndan candombe davullarına - yalnızca somut ve somut olmayan kültürel miras listelerinde ne olduğundan bahsedilecek olursa– Afrika ve Afrika’nın diaspora kültürü, kıtalar ve yüzyıllar arasında benzersiz duygu, düşünce, deneyim ve anlatım yolları geliştirmiştir.
Yeniden ziyaret edilen, keşfedilen ve yorumlanan bu miras -örneğin Haiti'nin gelişen müzik endüstrisi ve Nijerya'nın gelişen sinema endüstrisi- canlı bir kültürel yaratıcılık türünü teşvik etmektedir.
Salgın ve bunun bir sonucu olarak ortaya çıkan kültür sektöründeki geniş kapsamlı kriz nedeniyle büyük sorunların yaşandığı bir dönemde, Afrika ve Afro-kökenli insanların seslerinin duyulması her zamankinden daha büyük önem taşımaktadır.
Bu sadece ekonomik bir endişe değil, aynı zamanda antropolojik bir meseledir. Çünkü bazı ümit vaat eden gelişme alanları bahsi geçen kültürün bir parçası olan sanatçılara bağlıdır. Dolayısıyla sosyal ve ekonomik kriz durumunda onları sessizliğe mahkûm etmek çok kötü sonuçlara neden olabilir.
Bu, insanlık kültürünün tüm alanını ve krizi aşmanın yollarını kesmektedir. Çünkü daha iyi ve farklı bir şekilde yeniden inşa etmek amaç edinildiğinde, kültürün ilham verici gücüne ihtiyaç duyulacaktır. Bu, UNESCO tarafından başlatılan ve Afro-kökenli kültürlerin özellikle önemli olduğu Afrika, Karayipler ve Orta / Güney Amerika'da büyük başarı sağlayan küresel ResiliArt tartışmalarının meydan okumasıdır.
Afrika ve Afro-Kökenli kültürlerin tanıtımı, küresel krizin toplumlarımızdaki tüm gerilimleri şiddetlendirdiğinden daha da önemli hâle gelmiştir. Gerçek şu ki, bu kültürler övünç, kendilerine yöneltilen bazı sorulara cevaplar ve en derin yaraları bile iyileştirecek şeyler sunmaktadır. Bu, Afro-Kökenli kültürlerin bölgenin tarihi ve kimliğindeki önemini göstermek için okullar ve müzelerle yakın işbirliği içinde çalışan San José ofisinin odak noktasıdır. Ayrıca köleliğin nedenleri ve sonuçlarının anlaşılmasını sağlayan, ırkçılık ve etiketleme mekanizmalarına ışık tutan Köle Yolu programlarımızın da ilgi alanında yer almaktadır.
Afrika Devlet Başkanlarının Sanat, Kültür ve Miras Yılı ilan ettiği 2021 yılına başladığımız şu günlerde, bu yılki Dünya Afrika ve Afro-Kökenli Kültür Günü, kalkınma ve barış konularında tüm rollerini oynamalarını sağlamak adına, Afrika ve Afro-Kökenli kültürleri tanıtmak için bir fırsat niteliğindedir.
Bu metin https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000375335_eng?posInSet=2&queryId=0fc607f6-6a66-4ae2-b7a4-0465134a9bc8 adresinden alınarak Türkçeye çevrilmiştir.