Mühendisliğe karşı duyulan yüksek talebe rağmen, bugün Dünya Sürdürülebilir Kalkınma için Mühendislik Günü münasebetiyle yayınlanan Sürdürülebilir Kalkınma için Mühendislik: Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına Ulaşmak başlıklı ikinci UNESCO raporu, özellikle Afrika'daki belirli bölgesel eşitsizlikleri gidermek için küresel bir çaba gerektiğini göstermektedir.
Rapor, uluslararası kabul görmüş Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA) ulaşmak için hâlihazırda yetersiz mühendislik kapasitelerine işaret etmekte ve bu alandaki çeşitlilik eksikliğini vurgulamaktadır. Kapsayıcı ve cinsiyet açısından dengeli bir mesleğin tüm potansiyelini gerçekleştirebilmesi için herkes için fırsat eşitliğinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
“Mühendislik, toplumlarımızın sürdürülebilir kalkınmasının anahtarlarından biridir ve tüm potansiyelini harekete geçirmek için dünyanın daha fazla mühendise ve daha fazla eşitliğe ihtiyacı vardır.”
Audrey Azoulay, UNESCO Genel Direktörü
Rapor ayrıca, COVID-19 salgınının sunduğu benzeri görülmemiş koşullarda toplumların birbirine bağlı doğasını ortaya koymuş ve mühendisliğin etkili bir şekilde uygulanması yoluyla bilimsel yeniliklerin dayanıklılığı nasıl artırabileceğini göstermiştir.
Rapor, dünyanın her bölgesinden yazarların katkılarıyla, SKA’ların karşılanmasına katkıda bulunan mühendislik yeniliklerinin ve eylemlerinin örneklerini sunmaktadır. Söz konusu 17 amacın her birine ulaşılmasında mühendisliğin önemli rolü vurgulanmakta ve mühendislik mesleğinin kalkınma sürecine dâhil edilmesinin neden çok önemli olduğu açıklanmaktadır.
Rapor aynı zamanda mühendislik yeniliklerinin ve yeni teknolojilerin, özellikle bilgi ve iletişim verilerinin kullanımının dünyamızı nasıl daha iyi hale getirdiğini göstermektedir. En önemlisi, iklim değişikliği, kentleşme, okyanus ve ormanlarımızın sağlığını koruma gibi günümüzün kritik sorunlarını çözmek için mühendisliğin ne kadar hayati olduğu vurgulanmaktadır.
Rapora göre mühendisliğin daha yenilikçi, kapsayıcı, iş birlikçi ve sorumlu olabilmesi için dönüşüm geçirmesi gerekmektedir. Bu nedenle, mühendislik için yeni bir paradigmaya acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Söz konusu paradigma, disiplinler arasındaki geleneksel bölünmeleri ilişkilendirmeli ve çok disiplinli yapıya sahip olarak iklim değişikliği gibi karmaşık konuları dahi ele almalıdır. Dahası, mühendisler tüm insanlar için daha sürdürülebilir, esnek ve eşitlikçi bir dünyaya sahip olmak amacıyla gerekli katkılarda bulunarak sosyal sorumluluklarını üstlenmelidirler.
Rapor, Çin Mühendislik Akademisi, Tsinghua Üniversitesi merkezli Uluslararası Mühendislik Eğitimi Merkezi (ICEE), Dünya Mühendislik Kuruluşları Federasyonu (WFEO) ve diğer uluslararası mühendislik kuruluşları ile iş birliği içinde hazırlanmıştır.
Bu metin https://en.unesco.org/news/unesco-report-shows-reinforcement-engineering-capacities-crucial-achieve-sustainable adresinde yayınlanmış olan metinden yararlanılarak Türkçeleştirilmiştir.