UNESCO, “Müzelerin Geleceğine Dair Düşünceler” başlıklı çevrim içi bir tartışmada, dünyanın dört bir yanından 12 müze yöneticisini bir araya getirecektir. Söz konusu tartışmanın, 18 Mart 2021 Perşembe günü 16.00-19.00 (İstanbul saati) arasında yapılması planlanmaktadır. Tartışma, salgının kurumları üzerindeki etkisine, devam eden zorlukları nasıl ele aldıklarına ve müzelerinin gelecek dönemlere nasıl hazırladıklarına odaklanacaktır.
Tartışmayı canlı izlemek için Tıklayınız.
“Müzelere her zamankinden daha çok ihtiyaç duymaktayız ve salgın sürecinde müzelerin sosyal uyuma, ekonomiye ve yaratıcılığa hayati katkıları yeniden vurgulandı. Müzelerin ilham alma, paylaşma ve kültürel arabuluculuk mekânlarıyla buluşma olarak önemli işlevlerini korumalarını sağlamak için mümkün olan her şeyi yapmalıyız.”
Ernesto Ottone R., UNESCO’nun Kültür Genel Müdür Yardımcısı
2020 yılında dünya çapında 95.000 civarında olduğu tahmin edilen müzeler, salgın hastalıktan ağır bir şekilde etkilenmiştir. Yüzde doksanı kapılarını kapatırken, diğerleri farklı amaçlarla kullanılmıştır. Bazı müzeler şu anda kapılarını ziyaretçilere yeniden açarken, Uluslararası Müzeler Konseyi’ne (ICOM) göre diğerleri bir daha asla açılmayabilir.
COVID-19 salgınının derinlemesine etkilediği bir dünyanın zorluklarının üstesinden gelmek için müzelerin uyum sağlamaları ve kendilerini yeniden keşfetmeleri gerekmektedir. Gelecekleri ile ilgili sorular her zamankinden daha acil hale gelmektedir. Yapılması planlanan tartışma, müzelerin dönüşümünü uluslararası düzeyde yürütmek için gereken koşulları ve ortamı tartışmak için bir fırsat sağlamaktadır.
UNESCO Kültür ve Acil Durumlar Direktörü Lazare Eloundou Assomo, ICOM Başkanı Alberto Garlandini ile açılış konuşmasını gerçekleştirecektir. Ardından iki üst düzey panel, küresel salgından öğrenilen dersler ve müzelerin COVID-19 sonrası geleceğe nasıl baktığı konularına odaklanacaktır. UNESCO Kültür Genel Müdür Yardımcısı Ernesto Ottone R., tartışmayı sona erdirecektir.
Panelistlerin listesi:
Barbara Helwing, Vorderasiatisches Müzesi Direktörü (Berlin)
Tristram Hunt, Victoria & Albert Müzesi Direktörü (Londra)
Deborah Lynn Mack, Ulusal Afrika Sanatı Müzesi Direktörü, Smithsonian (Washington, D.C.)
Xudong Wang, Saray Müzesi Müdürü (Pekin)
Juliana Restrepo, Kolombiya Ulusal Müzesi Direktörü (Bogota)
Antonio Saborit, Ulusal Antropoloji Müzesi Direktörü (Mexico City)
Ahmed Farouk Ghoneim, Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi Direktörü (Kahire)
Barbara Jatta, Vatikan Müzeleri Direktörü (Vatikan)
Mikhail Piotrovski, Ermitaj Müzesi Direktörü (Saint Petersburg)
Hamady Bocoum. Siyah Medeniyetler Müzesi Müdürü (Dakar)
Küresel salgının müzeler üzerindeki somut yansımalarını konu alan ilk panelin moderatörlüğünü Mémorial ACTe (Pointe à Pitre) Direktörü Laurella Yssap-Rinçon üstlenecektir. Bu panel sırasında; Barbara Helwing, Xudong Wang, Juliana Restrepo, Barbara Jatta ve Tristram Hunt izlenimlerini aktaracaklardır.
Müzelerin günümüzün zorluklarını nasıl karşıladığını ve geleceğe nasıl hazırlandığını anlatan ikinci panel, Musée du Quai Branly-Jacques Chirac (Paris) Başkanı Emmanuel Kasarherou tarafından yönetilecektir. Panel sırasında; Antonio Saborit, Hamady Bocoum, Mikhail Piotrovski, Ahmed Farouk Ghoneim ve Deborah Lynn Mack tartışmaya katılacaktır.
Söz konusu tartışma, müzeleri benzeri görülmemiş bir durumda destekleme çalışmalarının bir parçası niteliğindedir. Ayrıca, 2015 tarihli UNESCO Müzelerin ve Koleksiyonların Korunması ve Tanıtımı, Çeşitlilikleri ve Toplumdaki Rollerine İlişkin Tavsiye Kararının ve COVID-19 Karşısında Dünyadaki Müzeler Hakkında 2020 Raporunun tanıtımına da katkıda bulunması planlanmaktadır.
Bu yazı https://en.unesco.org/news/unesco-brings-museums-world-together-reflect-their-future adresinde yer alan metinden faydalanılarak Türkçeleştirilmiştir.