UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Duyuru

UNESCO, Kültürel Varlıkların Yasa Dışı Ticaretine Karşı Mücadele Etmek Amacıyla Uluslararası Aktörleri Bir Araya Getiriyor

14.9.2021

UNESCO, Avrupa Birliği ile iş birliğinde 14 Eylül 2021 tarihinde saat 13.00-19.00 (GM+3) arasında “Kültür Varlıklarının Yasa Dışı Ticaretiyle Mücadelesi: Güçlendirilmiş Bir Küresel Diyalog” başlıklı çevrim içi bir konferans düzenleyecektir. Etkinlik, kültür varlıklarının yasa dışı ticaretine karşı mücadeleyi küresel düzeyde güçlendirmeye yönelik iş birlikçi yolları tartışmak ve uygulanacak somut eylemleri belirlemek üzere kültür varlıklarının yasa dışı ticaretine karşı mücadeledeki tüm aktörleri bir araya getirmeyi amaçlamaktadır.

Konferansı canlı izlemek için Tıklayınız.

“Kültürel varlıkların yasa dışı ticareti, çoğu durumda diğer organize suç biçimleriyle bağlantılıdır ve dolayısıyla bu durum kazançlı bir küresel felaketi de beraberinde getirmektedir. Küresel salgın bu durumu daha da kötüleştirerek, dünyadaki tüm bölgeleri etkisi altına almıştır. Dolayısıyla bizler, bu suçlara karşı mücadelede yer alan tüm aktörlerin sorumluluğunu artırmalıyız.”

~ UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay

Özellikle silahlı çatışmalar ve doğal afetlerden etkilenen bölgelerdeki kültür varlıklarının yasa dışı ticareti son yıllarda önemli ölçüde artış göstermiştir. Sağlık krizi süresince kısıtlı denetim, koruma ve kaynakların azalması bu durumu daha da kötüleştirmiştir: Kapalı müzeler hedef alınmış, büyük ölçüde arkeolojik alanlar yağmalanmış ve bunların sonucunda yasa dışı çevrim içi satışlarda gözle görülür bir artış gözlenmiştir. Uluslararası konferans; aktörlerin etik sorumluluğu, köken kanıtı, kara para aklama ve yasadışı çevrim içi kültür varlıklarının satışlarıyla ilgili sorunlar da dâhil olmak üzere yasadışı kaçakçılıkla ilgili her tür konuyu ele alacaktır.

Bu konferans, UNESCO'nun 1970 tarihli Kültür Varlıklarının Kanunsuz İthal, İhraç ve Mülkiyet Transferinin Önlenmesi ve Yasaklanması İçin Alınacak Tedbirlerle İlgili Sözleşmesini uygulamaya yönelik devam eden çalışmaların bir parçası olup, kültür varlıklarının yasa dışı ticaretiyle mücadele etmeyi ve ilgili tüm aktörler arasında sorumlu uygulamaları teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Taslak Gündem

  • UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay tarafından açılış konuşmasının gerçekleştirilmesi
  • Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas'ın konuşması
  • Afrika Birliği Komisyonu temsilcisi Angela Martins'in konuşması

Kamu ve özel sektör aktörlerini bir araya getiren üç tematik panel katılımcıları:

  • George Abungu, Arkeolog, Kenya Ulusal Müzesi Eski Direktörü, (Kenya)
  • Matthew Bogdanos, New York Bölge Savcı Yardımcısı, Eski Eser Ticareti Birimi Başkanı, (ABD)
  • Laith Majid Hussein, Müzeler Genel Müdürü, Kültür Bakan Yardımcısı, Ulusal Eski Eserler ve Miras Komisyonu Başkanı, (Irak)
  • Alejandro Celorio Alcantara, Dışişleri Sekreterliği Hukuk Danışmanı (Meksika)
  • Alexandre Giquello, Drouot Patrimoine Başkanı (Fransa)
  • Kate Fitz Gibbon, Çevrim içi Kültür Varlıkları Haberleri Editörü
  • General Roberto Riccardi, Kültürel Mirasın Korunmasından Sorumlu Carabinieri (İtalya'nın sivil nüfus üzerinde kamu güvenliğini sağlamaktan sorumlu askerî bir kolluk teşkilatıdır) Komutanı (İtalya)
  • Wolfgang Weber, eBay Küresel Düzenleme Politikası Başkanı

Panel 1: Bölgesel ihtiyaçlar ve özel öncelikler

Moderatör: Catherine Fiankan-Bokonga (Fransa24, muhabir)

Panel 2: Profesyonellerin durum tespiti

Moderatör: Tom Mashberg (New York Times Gazetesi)

 

Panel 3: Çevrim içi satışlar ve ülkelerin acil durumlardaki pozisyonu

Moderatör: Tom Mashberg (New York Times Gazetesi)

Bu yazı; https://en.unesco.org/news/unesco-brings-together-international-actors-fight-against-illicit-trafficking-cultural-property adresinde yer alan metinden faydalanılarak Türkçeleştirilmiştir.