UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Duyuru

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’in Dünya Görsel İşitsel Miras Günü’ne Dair Mesajı

27.10.2021

Hannah Arendt’ın, Geçmişle Gelecek Arasında adlı eserinde, insan eylemlerinin geçici doğasını ve onların kaybolmamaları adına anma ihtiyacını vurgulamıştır.

Bir ırk – insanoğlu – olarak yaptığımız işlerin hafızası, birden fazla ortamda saklanabilir, arşivler yalnızca kâğıt temelli materyallerden oluşmaz. İnsanoğlunun ürettiği her şey, en sıradan belgelerden en büyük belgelere kadar bir hazinedir ve çeşitliliği sonsuzdur.

Pek çok teknik yenilik ve teknolojik ilerlemenin sonucu olarak, tarihimizi takip etmemiz gereken en son medya artık ses ve görüntüleri içeriyor.

Gelecek nesillere aktarmakla yükümlü olduğumuz bu miras biçimi, hem spesifik hem de olağanüstü, kırılgan ve teknik olarak talepkârdır. Bu nedenle, özel ilgi ve önemli miktarda dikkat gerektirmektedir.

Bu Dünya Görsel İşitsel Miras Günü, dijital çağda görsel ve işitsel içeriğin bolluğu karşısında her zaman yeterince ilgi gösterilmeyen arşivleri sergilemek için hoş bir fırsat sunmaktadır.

Bununla birlikte, bu belgesel mirasın büyük bir kısmı tehlikede ve tarihi, anıtsal veya sanatsal değeri tanınmazsa veya çoğu zaman olduğu gibi teknik işlemlerin ölçeği ve maliyeti nedeniyle bazen sessizce ölebilir.

UNESCO, bu mirası korumaya derinden bağlıdır ve bu taahhüt, her tür arşiv mirasının korunmasını amaçlayan ve arşivci, kütüphaneci ve profesyonellerin; miras ve koruma alanlarında katılımını teşvik eden, 1992’de başlatılan Dünya Belleği Programının ana amacını temsil etmektedir.

UNESCO’yu halen devam etmekte olan bu projede; arşivlerini ve tarihi görsel-işitsel koleksiyonlarını dijitalleştirmeye iten şey, bu koruma hırsıydı. Yüz binlerce belge ve onlarca saat video zaten dijitalleştirildi. Yaşamın ve uzmanlığın bu parçalarını dijitalleştirmek, tüm nesiller tarafından yürütülen ortak yarar için verilen mücadeleye saygı göstermenin bir yoludur.

Bu Dünya Görsel İşitsel Miras Günü, görsel işitsel içeriğin sürekli artması ve çeşitlenmesi karşısında tarihimizin önemli bir bölümünü koruma taahhüdümüzü derinleştirmek için bir fırsattır. Görsel işitsel mirasımız, kaybolmasının önlenmesi için, yenilenmiş bir kararlılık duygusuna ve her zamankinden daha fazla teknik ve insan kaynağına ihtiyaç duymaktadır.


Bu yazı https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000379544_eng?1=null&queryId=N-f3f86fa3-beb2-4aa2-a168-7dba6c31da7a  adresinde yer alan metinden faydalanılarak Türkçeleştirilmiştir.