Yaratıcılığı ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilir kalkınmanın stratejik bir faktörü olarak belirlemiş şehirler içinde ve arasında uluslararası iş birliğini geliştirmeyi hedefleyen ve böylelikle UNESCO’nun kültürel çeşitlilik ideallerini destekleyen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına Bursa dâhil oldu.
Yaratıcı Şehirler Ağında yer alan Gaziantep (2015-Gastronomi), Hatay (2017-Gastronomi), İstanbul (2017-Tasarım), Kütahya (2017-Zanaat ve Halk Sanatları), Afyonkarahisar (2019-Gastronomi) ve Kırşehir (2019-Müzik) şehirlerimizden sonra; 2021 Yaratıcı Şehirler Ağı başvuru ve değerlendirme sürecinin tamamlanmasıyla birlikte Bursa “Zanaat ve Halk Sanatları” alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dâhil oldu. Böylelikle Türkiye’deki UNESCO Yaratıcı Şehir sayısı 7’ye yükselmiş oldu.
2021 yılında 49 şehrin UNESCO Yaratıcı Şehri ilan edildiğini duyuran UNESCO Genel Direktörü Audrey AZOULAY “Herkesi; UNESCO'nun teşvik etmeyi amaçladığı şehirler arasındaki uluslararası iş birliğini güçlendirmek için Devletlerle birlikte çalışmaya davet ediyoruz.” açıklamasını yaptı. 2021 yılında Ağa dâhil olan 49 şehirle birlikte (13 Gastronomi, 12 Müzik, 10 Zanaat ve Halk Sanatları, 5 Medya Sanatları, 3 Edebiyat, 3 Film, 3 Tasarım Şehri) UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına üye olan şehir sayısı 295 oldu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne başarıyla yürüttükleri ve sonuçlandırdıkları bu süreç için UNESCO Türkiye Millî Komisyonu olarak teşekkür eder, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına seçilmiş olmalarından dolayı kutlarız.