Nauryz, Navruz, Nawrouz, Nevruz, Nooruz, Novruz, Nevruz, Nowruz - baharın gelişinin kutlanması geleneklerde olduğu kadar isim bakımından da zengindir. Adı ne olursa olsun, bu ortak şenlik, 3.000 yıldan fazla bir süredir ülkeler ve bölgeler arasındaki toplulukları bir araya getirmektedir.
Batı, Orta ve Güney Asya, Güney Doğu Avrupa ve başka yerlerdeki milyonlarca insan bu günü her yıl kutlamaktadır. “Yeni gün” anlamına gelen Nevruz, yeni başlangıçların sembolü, yeniden doğuşun mesajıdır. Ama aynı zamanda farklı kültürlerden insanları bir araya getirerek ortak değer ve özlemler paylaşılmaktadır.
Nevruz, geçmiş ile gelecek arasında bir köprüdür. Nesilden nesile aktarılan, devamlılık duygusunu bünyesinde barındırmakta ve aidiyet duygularını güçlendirmektedir. 3.000 yıl sonra bile Nevruz; ilahiler, danslar, halk ritüelleri, geleneksel oyunlar ve harika yemekler ile dolu; yaşayan mirasın gelişen bir örneğidir.
Bu şekilde bağlantılar kurmanın önemi, karşılıklı saygıyı teşvik etme, doğayla uyumlu yaşama ve insanların zihninde dayanışma ve barışı teşvik etme gibi UNESCO’nun birçok değerini yansıtmaktadır. Nevruzun, kültürel çeşitliliğe ve uyuma katkısı göz önüne alınmasıyla birlikte, 2016 yılında UNESCO tarafından insanlığın somut olmayan kültürel mirasının bir parçası olarak kabul edilmiştir.
Kriz zamanlarında, bu tür coşkulu kutlamalara her zamankinden daha fazla ihtiyacımız bulunmaktadır.
Nevruz ruhu -bağlantı, dayanışma, topluluk, umut ve aynı zamanda dayanıklılık ruhu- İranlı şair Saadi’nin ünlü Bani Adam’ında güzel bir şekilde ifade edilmiştir: “Bütün erkekler ve kadınlar birbirimiz için tek bir vücudun uzuvlarıyız ve bu yaşamda bir yarayı paylaştığımızda, sanki kendi acımızmış gibi hepimiz aynı acıyı paylaşırız.”
Eşi görülmemiş bir küresel salgın süreci, yeni savaşlar ve daha da acil sorunlarla bozulan bir dünyada, Nevruz bir yenilenme mesajı taşımaktadır.
Bugün hepimiz Nevruz’dan ilham alarak, yarın için barış, dayanışma ve sevinç vaadi ile canlanalım.
Bu yazı için https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000380934?posInSet=2&queryId=N-ea649939-0763-42b7-8147-1d98e3f9988c adresinde yer alan metinden faydalanılmış, yazının Türkçe çevirisi yapılmıştır.