UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Duyuru

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’in Uluslararası Işık Günü’ne Dair Mesajı

16.5.2022

Dünyayla olan tüm ilişkimizin yeniden düşünülmesi gereken zamanlarda yaşamaktayız. Yine de; insan, hayvan, bitki veya bakteriler, hepimiz eşit derecede hayati öneme sahip tek bir temel ilke olan ışığa güvenmekteyiz.

Uluslararası Işık Günü, ışığın fiziksel, sosyal ve sanatsal kullanımlarını kutlayarak ışığın daha iyi anlaşılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Işık olmasaydı gezegenimiz soğuk ve çorak bir yer olurdu. Gerçekten de, ışığın olduğu yerde, genellikle bol miktarda yaşam belirtileri gözlemlenmektedir.

Oysa ışık insanlık için daha fazlasını temsil etmektedir. Işık bilgiyle el ele gitmektedir; dünyayı görmek ve anlamak için kullanılan bir mercektir.

Bu akşam, çok sayıda izleyici tam bir ay tutulmasının bakırımsı parıltısıyla büyülenecektir. Bununla birlikte, dünyamıza bir milyon kilometreden daha fazla uzaklıkta bulunan James Webb Uzay Teleskobu, astronominin tüm önemli alanlarına hayati katkılar sağlayacak görüntüleri toplamaktadır. Bu iki önemli an aynı gözlem ve anlama ihtiyacından kaynaklanmaktadır. UNESCO’nun himayesinde kurulan Orta Doğu’daki Deneysel Bilim ve Uygulamalar için Uluslararası Senkrotron Işık Merkezi (SESAME) tarafından kanıtlandığı gibi, bu alanda yapılmakta olan tüm çalışmalar farklılıkları ve sınırları aşan son derece insani bir ihtiyaçtır. Gerçekten de, bu parçacık hızlandırıcı, Orta Doğu’nun her yerinden ve ötesinden araştırmacıların ışığın özelliklerini incelemek için birlikte çalışarak insanlığın ilerlemesine katkıda bulunmalarını sağlamaktadır.

Einstein’dan bu yana ışık, aynı zamanda, insanlığın son ve nihai sınırı olan uzay ve zamanın metafizik bir deneyimi olmuştur.

Bu bakımdan ve bu bilim alanı kadar dinamik olan homo sapiens için ışık sadece bir bilgi kapısı ve bir bilgi kaynağı değildir. Aynı zamanda insan deneyiminin tam kalbini temsil eder - duygularımız ve sanat anlayışının öncüsü olmuştur. Bu nedenle ışık tüm sanatların başında gelmektedir; ressamlar onun sırlarını çözmeye çalışırken zanaatkârlar onu konumlandırma, yansıtma ve filtreleme yoluyla kullanmaya çalışmışlardır. Bazen de ışık sanatçının rolünü üstlenmekte ve manzaralarımız üzerinde renk, gölge ve pastel tonlar üretmektedir.

Işık, UNESCO’nun yetkisinin tüm bileşenlerinin tam kavşak noktasındadır. Bilimi daha açık hale getirmekten ve özellikle kadınlar için araştırma alanında kariyerleri teşvik etmekten, eğitime, kültürel çeşitlilik ve mirasın çeşitliliğine ve bilginin ücretsiz dağıtımına yönelik taahhütlerde bulunmaya kadar, kurumumuzun tüm çabaları tek bir vizyonu paylaşmakta - daha parlak bir gelecek içindir.

Ve bizim için eğitim, kültür, bilim, bilgi ve – bugün her şey olduğu gibi – ortak malları birleştirmek, sadece daha parlak değil, aynı zamanda daha sürdürülebilir bir gelecek yaratmaktır.

Bu yazı için https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000381483_eng?posInSet=3&queryId=N-3f09240c-c40b-4382-9a67-f1b9bdf24cbe adresinde yer alan metinden faydalanılmış, yazının Türkçe çevirisi yapılmıştır.