UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Haberler

“İpek Böcekçiliği ve Dokuma için İpeğin Geleneksel Üretimi”, “Nasreddin Hoca Fıkra Anlatma Geleneği” ve “Çay Kültürü” UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine Kaydedildi

1.12.2022

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükûmetler Arası Komitesinin 17. Oturumu Fas’ın başkenti Rabat’ta devam ediyor.

28 Kasım – 3 Aralık 2022 tarihleri arasında düzenlenen toplantıda 29 Kasım 2022 tarihinde Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği Türkiye’nin Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine alındı. 1 Aralık 2022 tarihinde ise çok uluslu olmak üzere toplam üç unsurumuz İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine kaydedildi.

“İpek Böcekçiliği ve Dokuma için İpeğin Geleneksel Üretimi” Afganistan, Azerbaycan, İran, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Türkiye’nin çok uluslu dosyası olarak Temsilî Listeye kaydedildi.

 “Nasreddin Hoca/Molla Nesreddin/Molla Ependi/Apendi/Afendi Fıkra Anlatma Geleneği” ise Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Türkiye’nin çok uluslu dosyası olarak Temsili Listeye kaydedildi.

 “Çay Kültürü: Kimlik, Misafirperverlik ve Sosyal Etkileşim Sembolü” de Azerbaycan ve Türkiye’nin çok uluslu dosyası olarak Temsilî Listede yerini aldı.

Bu üç unsurun kaydedilmesiyle Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde yer alan unsur sayısı yirmi beşe yükselmiştir.


first img first img first img first img first img first img