10 – 25 Eylül 2023 tarihleri arasında Suudi Arabistan’ın Başkenti Riyad’da gerçekleştirilen UNESCO Dünya Mirası Komitesi Genişletilmiş 45. Oturumu kapsamında UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesine Taraf Devletlerin 2022 ve 2023 yıllarına ait kültürel, doğal ve karma miras alanlarına ilişkin dosyaları değerlendirilmiştir. UNESCO Dünya Mirası Komitesi Genişletilmiş 45. Oturumu 10 Eylül 2023 tarihinde Pazar günü UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’in ve Suudi Arabistan Kültür Bakanı Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan’ın açılış konuşmalarıyla başlamıştır. Oturum kapsamında görüşülmesi planlanan ve taslak gündemde yer alan maddeler 11 Eylül 2023 tarihinde kabul edilerek gündeme ait dosyalar görüşülmeye başlanmıştır.
Miras alanlarına ilişkin Koruma Durumu Raporlarının değerlendirilme sürecinde “Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı” miras alanımızın Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilmesi önerisi kabul edilmemiştir.
UNESCO Dünya Mirası Listesi 2022 ve 2023 yıllarına ait adaylık dosyalarının görüşülmesi sonucunda 42 yeni miras alanı UNESCO Dünya Mirası Listesine kaydedilmiştir. Cumhuriyet’in ilanının 100. yılında Ankara’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilen ilk kültürel miras alanı “Gordion” olmuştur. Anadolu’daki pek çok örnek arasından mimari ve sanatsal özellikleri, korunmuşluk ve bütünlük durumuna göre seçilmiş Afyon Ulu Camii (Afyon), Arslanhane Camii (Ankara), Eşrefoğlu Camii (Konya), Mahmut Bey Camii (Kastamonu) ve Sivrihisar Camii (Eskişehir) bileşenlerinden oluşan “Anadolu’nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camiileri” adaylık dosyası, Türkiye’den UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilen ilk seri miras olmuştur.
2023 yılı itibariyle Türkiye’nin Dünya Mirası Listesi’ne kayıtlı 19’u kültürel ve 2’si karma miras alanı olmak üzere toplamda 21 miras alanı bulunmaktadır. Sözleşmeye taraf olan UNESCO üyesi 195 devlet arasında Türkiye listeye kayıtlı 21 miras alanıyla Dünya Mirası Listesinde 15’inci sıradadır. Ayrıca Türkiye’nin Dünya Mirası Geçici Listesinde 75’i kültürel, 3’ü doğal ve 4’ü de karma olmak üzere toplamda 82 miras alanı bulunmaktadır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kayıtlı doğal miras alanı sayısı 227’ye, kültürel miras alanı sayısı 933’e ve karma miras alanı sayısı 39’a yükselerek toplamda kayıtlı 1199 miras alanı yer almaktadır.
UNESCO Dünya Mirası Komitesi Genişletilmiş 45. Oturumunda bir sonraki oturum olan 46. Oturumun ev sahibi olacak Taraf Devletin Hindistan olmasına karar verilmiştir. UNESCO Dünya Mirası Komitesi Genişletilmiş 45. Oturum kapsamında ev sahibi olan ülke Suudi Arabistan’a başarılı ev sahipliğinden dolayı teşekkürler iletilerek UNESCO Dünya Mirası Komitesi Genişletilmiş 45. Oturumu sona ermiştir.