Afrika Devletleri ve Türkiye Arasında UNESCO Konularında Deneyim Paylaşımı Dördüncü Toplantısı 13-14 Ekim 2023 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir.
Toplantıya; Burkina Faso, Fildişi Sahili, Cibuti, Ekvator Ginesi, Esvatini, Gana, Gine, Kenya, Lesotho, Mozambik, Ruanda, Senegal, Somali, Güney Afrika, Tanzanya, Zambia UNESCO Millî Komisyonları temsilcileri katılırken Türkiye Cumhuriyeti’nden Millî Eğitim Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu temsilcileri katılım sağlamıştır.
Toplantı, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz’un açılış konuşması ile başlamıştır. Hemen ardından, 2022 yılında Afrika Devletleri UNESCO Millî Komisyonları Bölgesel Toplantısına ev sahipliği yapan UNESCO Gana Millî Komisyonu Genel Sekreteri Ama S. Nerquaye-Tetteh, Millî Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Tuba Korkmaz ve Dışişleri Bakanlığı Yurt Dışı Tanıtım ve Kültürel İşler Genel Müdürü Büyükelçi Ayda Ünlü açılış konuşmalarını gerçekleştirmiştir. Daha sonra, Afrika Devletleri UNESCO Millî Komisyonunları temsilcileri selamlama konuşmalarını yapmıştır.
İlk oturumda, toplantının da teması olan acil durumlarda eğitim, bilim ve kültür konusunda deneyim paylaşımında bulunmak üzere Millî Komisyonların temsilcileri hem genel hem de eğitim, bilim ve kültürel miras alanlarındaki çalışmaları hakkında bilgi paylaşıp istişarelerde bulunmuşlardır.
İkinci oturumda, MONDIACULT 2022 toplantı çıktıları değerlendirilmiş ve kültür sözleşmelerinde olası iş birlikleri görüşülmüştür.
İki oturumun da sonuçları özetlenerek, istişare edilen hususlar genel olarak değerlendirildikten sonra kapanış oturumu gerçekleştirilmiş ve toplantı sonlandırılmıştır. Toplantıda, Türkiye ile Afrika Devletleri arasında bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen UNESCO Millî Komisyonları deneyim paylaşımı toplantılarının beşincisinin 2025 yılında gerçekleştirilmesi hususunda fikir birliğine varılmıştır. Toplantı sonrasında UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Hizmet Binası ziyareti gerçekleştirilmiştir. Toplantının ikinci gününde sosyal ve kültürel program kapsamında UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Gordion ve Arslanhane Camii ziyaret edilmiş; Ankara Kalesi, Roma Dönemi Kalıntıları ve Hacı Bayram Gezisi gerçekleştirilmiş ve program sona ermiştir.