VII. Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu 18-21 Ocak 2024 tarihleri arasında UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve UNESCO akreditasyonlu Somut Olmayan Kültürel Miras Derneği iş birliğinde, AHBV Üniversitesi Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ve AHBV Üniversitesi Örgün Ve Yaygın Eğitimde Somut Olmayan Kültürel Miras UNESCO Kürsüsü, Balıkesir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ve Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’nün akademik desteğiyle; Balıkesir Valiliği ve Belediye Başkanlığının ev sahipliğinde Balıkesir Kent Konseyinde gerçekleştirildi.
Kış Okulu bu yılki temasını Sözleşme’nin 2003 yılında kabulünün 20. yılının geride bırakılmasından hareketle lisansüstü eğitim aracılığıyla somut olmayan kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına sağlanan katkının değerlendirilmesi olarak belirlemiştir. Bu amaç doğrultusunda somut olmayan kültürel miras konusunda uzmanlığı olan akademisyenler ve aynı alanda lisansüstü eğitim görenler katılım sağladı.
VII. Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel OĞURLU ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Birol ŞAHİN’in açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından Balıkesir’in Somut Olmayan Kültürel Mirası Paneli düzenlendi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yücel YILMAZ tarafından selamlama konuşması gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarının veda faslında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yücel YILMAZ tarafından UTMK Başkanı Prof. M. Öcal OĞUZ’a ve panelistlere hediye takdiminde bulunuldu.
Programda UNESCO ve Kültür Sözleşmeleri İçinde Somut Olmayan Kültürel Miras, TÜRKSOY Üyesi Ülkelerle Somut Olmayan Kültürel Miras Çalışmaları, Yenilikçi Yaklaşımlar ve Sürdürülebilir Kalkınma, Acil Durumlarda Somut Olmayan Kültürel Miras ve SOKÜM’ün Yeni Bağlamları ve Yeniden Canlandırma konulu sunumlar gerçekleştirildi. Ardından katılımcılar, Geleneksel Sohbet Toplantıları: Barana Geleneği programı kapsamında somut olmayan kültürel miras unsurlarını deneyimleme fırsatı buldu.
Okulun ikinci günü, yükseköğretimde somut olmayan kültürel miras ve sivil toplum kuruluşları konulu sunumlarla başladı. Katılımcılara Göre Somut Olmayan Kültürel Miras Panelinde, katılımcılar yüksek lisans ve doktora tezleri hakkında bilgi paylaşımında bulunarak akademisyenlere çalışmaları hakkında sorular sordu. Ardından katılımcılar değerlendirme oturumunda Kış Okulu programının katkılarını ve tavsiyelerini aktardılar. Program, katılım ve katkı belgelerinin takdimiyle son buldu.
Sosyal program kapsamında katılımcılar, Havran Atatürk ve Seyit Onbaşı Müzesi ve Havran Kent Müzesini ziyaret etti. Gezinin devamında Zeytinyağları Fabrikasını ziyaret ederek geleneksel yöntemlerle zeytinyağı üretimini gözlemlediler.