UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Duyuru

Salda Gölü Dünyanın En Önemli Jeolojik Miraslarının Arasına Katıldı

28.8.2024

28 Nisan 2024 tarihinde Güney Kore’nin BUSAN kentinde toplanan 37. Dünya Jeoloji Kongresi sırasında, UNESCO’nun da desteğiyle gerçekleştirilen Uluslararası Yerbilimleri Birliği (IUGS) projesi kapsamında, iki yıldır devam eden bilimsel değerlendirmeler sonucunda, ikinci etap “Dünyanın En önemli 100 Jeolojik Mirası” açıklandı. Salda Gölü de “Mars’ın Yeryüzündeki temsilcisi” sıfatıyla bu miraslardan biri olarak seçildi.

IUGS Başkanı Prof. John Luden, listeyi açıklamak için düzenlediği basın toplantısında “yerkürenin en önemli miraslarını biz tespit ediyoruz, aynı zamanda korunmaları için taraf ülkelere çağrı yapıyoruz, bunlar yok olduğunda asla yerine konulamaz ve yerkürenin jeolojik geçmişinden bir parça kaybolur” dedi.

Birinci etap en iyi 100 Jeolojik miras 2022’de tespit edilmiş, ülkemizden Kapadokya ve Pamukkale listeye girmişti.

UNESCO, IUCN, IUGS gibi uluslararası kuruluşların bilimsel önemini tespit ettiği kültürel ve doğal varlıklar, yalnızca bulundukları ülkelerin değil tüm dünyanın önemli miraslarıdır. Bu kuruluşlar tarafından oluşturulan “prestij listelerine” girebilmek önemli, bu listelerde kalabilmek daha önemlidir. Millî Komisyonumuz bu hususta çalışan kamu kurumlarıyla iş birliğini sürdürmektedir.


14 Mart 2024’te, Millî Komisyonumuzun desteğiyle MTA, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Jeolojik Mirası Koruma Derneği ve Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından “Ulusal ve Uluslararası Görünürlük İçin Türkiye’nin En İyi Jeolojik Mirasları ve Anahtar Jeolojik Alanları” çalıştayı gerçekleştirilmiş ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşılmıştı.  Detaylı bilgi için tıklayınız.

İkinci etap “Dünyanın En önemli 100 Jeolojik Mirası” için tıklayınız.

IUGS Başkanı John Luden’ın basın açıklaması için tıklayınız.

Salda Gölü’nün Sertifikası için tıklayınız.