UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Duyuru

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’in Uluslararası Somut Olmayan Kültürel Miras Günü’ne Dair Mesajı

17.11.2024

UNESCO, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesinin kabul edilmesinden yirmi yıl sonra, ilk Uluslararası Somut Olmayan Kültürel Miras Günü’nü gurur ve inançla kutlamaktadır.

Cesur bir ifade olarak başlayan bu yaklaşım, artık neredeyse evrensel bir kabul haline gelmiştir. Bu kabul, kültürel mirasın yapılı ve doğal dünyanın sınırlarının ötesine geçerek sözlü gelenekleri, kutlamaları ve nesiller boyu aktarılan kültürel uygulamaları da içerdiği yönündedir.

Bazıları yüzyıllardır var olan bu dinamik uygulamalar, toplumlara bir kimlik duygusu kazandırmaktadır. Örneğin, Mozambik'teki Ingoma Ya Mapiko, Polonya'daki Polonaise veya Ekvador'daki Pasillo gibi dünyanın dört bir yanından müzik ve dans gelenekleri tanıyarak ve koruyarak kültürel çeşitliliğin korunmasına ve desteklenmesine yardımcı olabiliriz.

Nesilden nesile aktarılan miras, geçmişin basit bir hatırasından daha fazlasıdır. Aynı zamanda kimlik ve çeşitliliğin de bir ifadesidir. Kültürlerimizin zenginliğini ve atalarımızla paylaştığımız derin bağı yansıtırken aynı zamanda gelecek için itici bir güç görevi görmektedir. Çünkü kültür,nitelikli eğitim, sosyal uyum ve ekonomik kalkınma için önemli bir etkendir.

Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi (2003)Listelerinde yer alan 730 unsurun ardındaki topluluklar, bu mirasın korunması ve teşvik edilmesinin merkezinde yer almaktadır. Onların katılımı ve bağlılığı, bu geleneklerin sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınmayı teşvik ederken toplumumuzu zenginleştirmeye devam etmesini sağlamak için esastır.

Yaşayan mirasın korunması eğitimde kilit bir rol oynamaktadır. UNESCO, Afrika'da Zimbabve ve Namibya ile birlikte çalışarak tüm okulu kapsayan toplum temelli bir yaklaşımla yaşayan mirasla öğrenmeye yönelik yenilikçi ve dönüştürücü bir metodolojiyi teşvik etmektedir.

UNESCO bu becerileri, ritüelleri ve kültürel ifadeleri eğitim sistemlerine entegre ederek, genç nesillerin kültürel miraslarını daha iyi anlamalarını, sahip çıkmalarını ve değer vermelerini sağlamaktadır.

Uluslararası Yerli Diller On Yılı'nın (2022-2032) öncü kuruluşu olan UNESCO, somut olmayan kültürel mirasın aktarılmasında hikâyeler, öğretiler, müzik ve şiir yoluyla kritik bir rol oynayan dilleri teşvik etmektedir.

Somut Olmayan Kültürel Mirasın yalnızca tanınmayı değil, korumayı da amaçlayan 2003 Sözleşmesi, 183 Taraf Devlet ile neredeyse evrensel bir onaya sahiptir.

Uluslararası Somut Olmayan Kültürel Miras Günü'nün ilk kutlamasında, UNESCO Genel Merkezinde Filipin Aklan Piña dokumacılığı sergisinden Bosna Hersek'in Puračić kentindeki yerel yemek yarışmasına kadar dünyanın dört bir yanında etkinlikler düzenlenmektedir.

Bugün UNESCO, herkesi kendi yaşayan mirasını keşfetmeye ve başkalarının miraslarını öğrenmek için bu fırsatı değerlendirmeye davet etmektedir. Somut olmayan kültürel mirasımızı koruyarak, ortak insanlığımızı muhafaza edelim.

 

Bu metin https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000391898?posInSet=25&queryId=N-43a9b141-c15a-4adb-bd30-0c040f1cbf4c adresinde yer alan metinden faydalanılarak Türkçeleştirilmiştir.