UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Haberler

TARİHÎ KENTLER BİRLİĞİ ve UNESCO BULUŞMASI ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

13.12.2024

Tarihî Kentler Birliği ve UNESCO Buluşması, 11-12 Aralık 2024 tarihlerinde Tarihî Kentler Birliği, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, ÇEKÜL Vakfı iş birliğinde; UNESCO Türkiye Millî Komisyonunun uzman ve logo desteğiyle ve Ankara Ticaret Odası ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştirildi. Tarihî Kentler Birliğine üye Belediye Başkanlıklarının katıldığı toplantıda Tarihî Kentler Birliği Genel Sekreteri Sayın Dr. Mahir POLAT, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Sayın Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihî Kentler Birliği Başkanı Sayın Mansur YAVAŞ, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Batuhan MUMCU açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Toplantıda, UNESCO’nun somut ve somut olmayan kültürel mirasının ve doğal mirasının korunmasına, tarihî ve kültürel mirasın kuşaktan kuşağa aktarılmasına ve UNESCO’nun şehir programlarıyla birlikte şehirlerin kültür endüstrisi yoluyla sürdürülebilir koruma odaklı geliştirilmesine vurgu yapıldı. Bu çerçevede UNESCO’nun sözleşme, program ve projeleriyle ortaya çıkan bilgi, birikim ve deneyimlerinin yerel yönetimlerde farkındalık yaratacağı ve uluslararası alanda da güçlü iş birliklerinin temellerinin atılmasına katkı sağlayacağı temenni edildi.

Açılış konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi, Tarihî Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Sayın Prof. Dr. Ruşen KELEŞ “Kültür Varlıklarının Korunmasında Hukuk ve Ahlâk Kuralları” başlıklı açılış sunumunu; ICOMOS Uluslararası Risklere Hazırlık Bilimsel Komitesi Başkanı ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu (UTMK) Somut Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyesi Sayın Prof. Dr. Zeynep Gül ÜNAL “Hızlı Gelişen Risklerin Filtrelenmesi: Tarihi Kentler ve Hızlı Gelişen Risklerin Yönetimi İlişkisinde Küresel Yaklaşımlar” başlıklı sunumunu;  Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi ve UTMK Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyesi Sayın Prof. Dr. Evrim ÖLÇER ÖZÜNEL “İnsanlığı Koruyan Yaşayan Miras, Kentler ve Sürdürülebilir Kalkınma” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Toplantının ilk günündeki “UNESCO ve Ankara’nın Kültürel Mirası” başlıklı I. oturumunda, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Sektör Uzman Yardımcısı Sayın Dr. Azize ÖKTEN “UNESCO’nun Şehirlerle Yürüttüğü Ağları ve Programları” başlıklı sunumunu, Çankaya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Mehmet TUNÇER “UNESCO Dünya Mirası’nda Kardeş Şehir Roma - Ankara” başlıklı sunumunu, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı Proje Koordinatörü Sayın Bekir ÖDEMİŞ “Başkent Oluşunun 100.Yılında Ankara’nın Kültürel Mirası” başlıklı sunumunu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tapu Kadastro Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Savaş Zafer ŞAHİN “UNESCO Dünya Mirası’nda Bütünleşme ve Yönetişim Sorunları: Ankara Örneği” başlıklı sunumunu yaptı.

“Gordion ve Arslanhane Camiisi” başlıklı II. oturumda, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. S. Yücel ŞENYURT sunumunu, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve UTMK Somut Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyesi Sayın Prof. Dr. Özlem KARAKUL “Anadolu’nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camiileri Ankara Arslanhane Camisi” başlıklı sunumunu, ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi ve UTMK Somut Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyesi Sayın Prof. Dr. Güliz BİLGİN ALTINÖZ “1972’den Bu Yana UNESCO Dünya Miras Sözleşmesi: Gerekçeler | Süreçler | Sonuçlar” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

“Müze, Kültürel Mekân ve Korumada Yerel Yönetimler” başlıklı III. oturumda, Başkent Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Dr. Öğr. Üyesi Elif Selena AYHAN KOÇYİĞİT “Bellek Ankara Projesi” başlıklı sunumunu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Dr. Öğr. Üyesi Gözde TEKİN “Kentlerde Yeniden Canlandırma ve Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması” başlıklı sunumunu, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı Koruma Uzmanı Şehir Plancısı Sayın Sena DOĞAN PARLAK “Ulus Tarihi Kent Merkezi Planlama Tarihi ve 2024 Plan Yapım Süreci” başlıklı sunumunu yaptı. İlk günkü oturumların ardından Anadolu Medeniyetleri Müzesine alan gezisi gerçekleştirildi.

Toplantının ikinci günündeki “Somut Olmayan Kültürel Miras ve Yerel Yönetimler” başlıklı I. oturumunda, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi ve UTMK Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyesi Sayın Doç. Dr. Ahmet Erman ARAL” Kentte Koruma: Somut Olmayan Kültürel Miras ve Eğitim” başlıklı sunumunu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi ve UTMK Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyesi Sayın Doç. Dr. Tuna YILDIZ “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasında Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Kuruluşları İş Birliği” başlıklı sunumunu, UTMK Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Başkan Vekili Sayın Prof. Dr. Muhtar KUTLU “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Görsel Temsili” başlıklı sunumunu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi ve UTMK Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyesi Sayın Prof. Dr. Selcan GÜRÇAYIR TEKE “Yerel Yönetimler ve El Sanatları Geleneği” başlıklı sunumunu, Geleneksel El Sanatları Sanatkârı Yaşayan İnsan Hazinesi Sayın Ali AKBEY “Geleneksel Ahşap Oyuncak Yapımı” başlıklı sunumunu yaptı.

“Doğal Miras ve Yerel Yönetimler” başlıklı II. oturumda UTMK Başkan Vekili Sayın Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI “UNESCO Jeopark Programı; Yerel Kalkınma için Çok Yönlü Yatırım Olanağı” başlıklı sunumunu, UTMK Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Dr. Sedat KALEM “UNESCO Biyosfer Rezervleri” başlıklı sunumunu, UTMK Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi Başkan Vekili Sayın Prof. Dr. Zeki KAYA “UNESCO Doğal Koruma Alanları: Nitelikleri, Kriterleri ve Başvuru Süreci” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Tarihî Kentler Birliği Genel Sekreteri Sayın Dr. Mahir POLAT, iki günlük yoğun içeriğe sahip toplantıdan istifade eden çok sayıda Belediye Başkanlıklarına katılımlarından dolayı teşekkür ederek, toplantıya katkı sağlayan tüm akademisyenlere, uzmanlara ve ilgili kurumlara iyi dileklerini ileterek kapanış oturumunu gerçekleştirdi. Oturumların tamamlanmasının ardından Arslanhane Camii ve Ankara Kalesi alan gezisi gerçekleştirildi ve program sona erdi.


first img first img first img first img first img first img first img