UNESCO Türkiye Millî Komisyonu (UTMK), 7. Büyük Buluşmasını 19 Aralık 2024 Perşembe günü Ankara’da geniş bir katılımla gerçekleştirdi. Etkinliğe, UTMK Genel Kurul Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri, İhtisas Komiteleri Üyeler, İzleme ve Çalışma Grubu üyeleriyle Genel Sekreterlik personelinden oluşan 170’e yakın uzman katıldı.
Toplantının açılış konuşmaları, UTMK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci BOSTANCI ve Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf TEKIN tarafından yapıldı. Ayrıca UNESCO Afrika Önceliği ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Firmin Edouard MATOKO, etkinlik için özel olarak hazırladığı video mesajında, UNESCO’nun global ve bölgesel iş birliklerindeki önemini vurguladı.
Açılışın ardından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Program kapsamında UNESCO’nun 42. Genel Konferansı’na ilişkin sonuçların yer aldığı video gösterimi yapıldı.
Toplantıda, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’nun 75. yılına özel bir panel düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Nabi AVCI üstlenirken, konuşmacılar arasında Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Celile Eren ÖKTEN, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal BOZAY, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan YAZGI, Kültür ve Turizm Bakanlığı Önceki Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İSEN ve UTMK Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ yer aldı. Panelde, UNESCO’nun Türkiye’deki 75 yıllık çalışmalarının değerlendirilmesinin yanı sıra, gelecekteki stratejik hedefler ve yapılması gerekenler tartışıldı.
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu 7. Büyük Buluşması kapsamında tematik oturumlar, uzman isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi. “Acil Durumlar ve UNESCO” başlıklı oturum, Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI’nın moderatörlüğünde, kültürel miras ve afet yönetimi konularında önemli başlıkları ele aldı.
Oturumda, Bülent GÖNÜLTAŞ (Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı), “2023 Yılında Yaşanan Afetler Işığında Türkiye Müzelerinin Afetle Mücadele Planı” başlıklı sunumunda afet sonrası müze yönetiminde izlenen stratejileri detaylandırdı.
Prof. Dr. Evrim ÖLÇER ÖZÜNEL (UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyesi), “Acil Durumlarda Somut Olmayan Kültürel Mirasın İşlevleri ve Korunması” konusunu ele alırken, kültürel mirasın toplumsal dayanışmadaki rolünü vurguladı.
Prof. Dr. Ahmet Cevdet YALÇINER (UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi Üyesi), “Afetler ve UNESCO” başlıklı sunumuyla, doğal ve insan kaynaklı tehditlerin afetlere dönüşmesini önlemek için hazırlık, dayanıklılık, erken uyarı sistemleri ve kapasite artırma çalışmalarının önemini vurgulayarak, UNESCO'nun oşinografi alanındaki çalışmalarına dikkat çekti.
Doç. Dr. Bora BAYRAKTAR (UNESCO Türkiye Millî Komisyonu İletişim İhtisas Komitesi Üyesi), “Kriz İletişiminde Dezenformasyonla Mücadele” başlıklı sunumunda, afet dönemlerinde bilgi kirliliğiyle mücadelede etkili iletişim stratejilerinin önemini anlattı.
Ardından gerçekleştirilen “UNESCO ve Yapay Zekâ” oturumunda, moderatör Ahmet Halit HATIP’in yönlendirmesiyle, dijital dönüşüm ve UNESCO’nun bu alandaki öncelikleri ele alındı.
Dr. Cenk Deniz MENDI (TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsü Yetkinlik Merkezi Koordinatörü), “TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsü ve Türkiye'nin Yapay Zekâda Gelecek Vizyonu” başlıklı sunumuyla, Türkiye’nin yapay zekâ alanındaki stratejik hedeflerini aktardı.
Prof. Dr. Mustafa SEVER (UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Eğitim İhtisas Komitesi Başkan Vekili), “Eğitimde Yapay Zekânın Keşfi” başlıklı sunumunda, yapay zekânın eğitimde yenilikçi kullanım alanlarını anlattı.
Doç. Dr. Elif KÜZEÇI (Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi), “Yapay Zekâ Etiği ve Veri Hukuku” başlıklı sunumunda, yapay zekâ teknolojilerinin etik ve hukuki boyutlarını masaya yatırdı.
Doç. Dr. Erman AKILLI (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi), “Dijitalleşen Dünyada Diplomasi ve Yapay Zekâ” başlıklı sunumuyla, dijitalleşmenin uluslararası diplomasiye etkilerini değerlendirdi.
Her iki oturum, hem uzman katılımcılar hem de izleyiciler tarafından büyük ilgiyle karşılanırken, UNESCO’nun farklı alanlardaki küresel ve yerel önceliklerinin detaylandırılmasına önemli katkılar sağladı.
Buluşmanın son oturumunda “43. Genel Konferansa Hazırlanırken” başlıklı oturum yapıldı. Katılımcılar, UNESCO’nun önümüzdeki dönem çalışmalarına yönelik görüş ve önerilerini sundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO Akrediteli Somut Olmayan Kültürel Miras Derneğinin katkılarıyla düzenlenen UNESCO Türkiye Millî Komisyonu 7. Büyük Buluşması, zengin içerik ve etkili tartışmalarla, UNESCO’nun Türkiye’deki rolünü daha da ileri taşımayı hedefleyen önemli bir adım olarak kaydedildi.
Toplantı Programı için Tıklayınız
42. Genel Konferans Sonuçları Videosu için Tıklayınız