“Afrika, tıpkı dünya gibi, tıpkı evren gibi, derin, çok boyutlu, zengin, çeşitli, karmaşık, sayısız akıntıyla çalkalanan, sürekli gelişen ve değişen engin bir okyanustur.”
Kongo eski Başbakanı, yazar ve Kongo'nun UNESCO nezdindeki Daimî Büyükelçisi Henri Lopes tarafından söylenen bu sözler, kölelik anılarını ve dünya çapında paylaşılan kültürel uygulamaları taşıyan, hem benzersiz hem de çoğulcu bir transatlantik miras olan Afrika ve Afro-kökenli mirasının zenginliğini kutlamaktadır.
Fildişi Sahili, Küba, Haiti ve Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti'nde manyok ekmeği yapımı ve tüketimine ilişkin geleneksel bilgi ve uygulamalardan, sırasıyla Burkina-Faso ve Endonezya'daki balafon ve kolintang ksilofon uygulamalarına kadar, bu miras olağanüstü çeşitliliğe sahip mülkler, uygulamalar ve doğal alanlarda somutlaşmaktadır.
UNESCO, 2006 yılında Afrika Birliği tarafından kabul edilen Afrika Kültürel Rönesans Şartı doğrultusunda ve Afrika Birliği'nin 2025 yılı teması olan “Afrikalılar ve Afrika Kökenli İnsanlar için Tazminatlar Yoluyla Adalet ”i yineleyerek, bu Dünya Günü'nde Afrika diasporalarından ve Afro-kökenlilerden gelen kültürel ifadelerin canlılığını kutlamaktadır.
2024 yılında UNESCO, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne beş yeni Afrika’ya ait unsurun kaydedilmesini kutlayarak, kıtada listeye kaydedilen yaşayan miras unsurlarının sayısını 108'e çıkarmıştır.
Taahhüdümüz 2025 yılında Afrika Önceliği kapsamında devam edecektir. Yeni alanlar kaydedilicek ve Afrika yakında 100 UNESCO biyosfer rezervine ev sahipliği yapacaktır.
Aynı zamanda kurumumuz, hâlihazırda 60'tan fazla genç Afrikalı profesyoneli mirasın korunmasıyla ilgili beceriler konusunda eğitmiş olan mentorluk programı aracılığıyla koruma uzmanlarının kapasitesini geliştirmeye devam edecektir.
Afrika mirasının tanıtılması ve geliştirilmesine yönelik bu eşgüdümlü eylem, belgeleme çabalarının arttırılmasına da dayanmaktadır. UNESCO ayrıca Afrika'daki kültürel ve yaratıcı endüstrilerle ilgili rapor serisini de sürdürmektedir. Bu raporların sonuncusu kitap ve yayıncılık endüstrisiyle ilgilidir ve 2025 yılında yayınlanacaktır.
Bu Dünya Gününde UNESCO, henüz Dünya Mirası Listesinde temsil edilmeyen 11 ülkeyi entegre etme ve böylece Afrika ve Afro-kökenli kültürünün değerini arttırma konusundaki kararlılığını bir kez daha teyit etmektedir. UNESCO böylece uluslararası toplumun tüm üyelerini Afrika kıtasının yaratıcı gücünü kutlamaya çağırmaktadır. Tarihçi Achille Mbembe'nin sözleriyle, “Afrika hayati bir güç, bir özgünlük potansiyelidir”.
Bu yazı https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000392484_eng?posInSet=20&queryId=N-cdbb7296-1dda-4134-8114-3590a07aea30 adresinde yer alan metinden faydalanılarak Türkçeleştirilmiştir.