UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Duyuru

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’in Dünya Felsefe Günü’ne Dair Mesajı

21.11.2024

Felsefenin hakikat ve adalet arayışındaki diyaloğu uygulamalarının merkezine yerleştirmesi nedeniyle, UNESCO 20 ve 21 Kasım tarihlerinde, barışa sağladığı bu büyük, evrensel ve çağlar boyu süren katkıyı kutlamaktadır.

Bu yıl Dünya Felsefe Günü, günümüzde büyük düşünürler tarafından çok önemsenen ortak bir dünya fikrine tehdit oluşturan toplumsal bölünmeleri azaltılmada felsefenin rolünü vurgulamayı amaçlamaktadır.

Sokrates'ten Sarvepalli Radhakrishnan'a, Lao Tzu'dan Christine de Pisan'a, Averroës'ten Bertrand Russell'a, Søren Kierkegaard'dan Hannah Arendt'e kadar pek çok filozofun yaptığı gibi, temel soruları sormak ve her zaman şüphe barındıran cevaplar aramak gibi zorlu bir uğraş olan felsefe, bu arayışa kendini adayan kişiler arasındaki bağları güçlendirebilir.

Bir disiplin olduğu kadar bir yaşam biçimi de olan felsefe, 20 Kasım'da UNESCO Genel Merkezi'nde bir konferans verecek olan Hartmut Rosa'nın “sosyal enerji” olarak adlandırdığı tek başına birleşik bir topluluğa aidiyet duygusunu besleyebilecek canlılık anlamına gelen disiplinine katkıda bulunur.

Kaçınılmaz şekilde kolektif bir faaliyet olan felsefenin genç yaşlardan itibaren herkes tarafından benimsenmesi için zemin hazırlamalıyız. Bu amaçla UNESCO, 2016 yılından bu yana Fransa'daki Nantes Üniversitesi ile iş birliği içinde çocuklarla ve gençlerle felsefe pratiğine adanmış dünyanın tek Kürsüsünü desteklemekten gurur duymakta ve böylece gençlerin kendi yaşlarında kafalarını yoğun bir şekilde meşgul edebilecek varoluşsal soruları daha derinlemesine keşfetmelerine yardımcı olmaktadır.

Felsefenin eleştirel düşünme, diyalog ve dürüstlük gibi temel değerleri UNESCO'nun, bir yıl önce 20 Kasım 2023'te 194 Üye Devlet tarafından oybirliğiyle kabul edilen UNESCO Barış, İnsan Hakları ve Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim Tavsiye Kararı gibi pek çok faaliyetine ilham kaynağı olmaktadır. Başkalarını anlamayı ve karşılıklı saygıyı teşvik eden bu gibi programlar aracılığıyla gençlerin nefret söylemine karşı koymalarına ve böylece zihinlerinde barışı inşa etmelerine yardımcı olmayı sürdürecektir.

Bu nedenle UNESCO için felsefe, dar bir çevreye özgü entelektüel bir pratikten çok daha fazlasıdır. Felsefe, daha iyi bir yaşam yaratmak için sadece kendini değil, başkalarını ve dünyayı da tanımaya yönelik, nesilden nesile yenilenen kesintisiz bir çabanın şekillendirdiği bir etkileşimdir. Geleceği inşa etmek için herkesin kullanması gereken güçlü bir araçtır."

Bu metin https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000391953_eng?posInSet=9&queryId=N-11bc2a58-c730-4756-87ef-ce1e1d0a0c3c adresinde yer alan metinden faydalanılarak Türkçeleştirilmiştir.