Dünya Radyo Günü, bu kalıcı, çok yönlü ve yaygın olarak erişilebilir iletişim aracını kutlamak için bir fırsattır. Bu yıl, hızla değişen dünyamızda radyonun iklim değişikliğine uyum sağlama ve iklim değişikliğinin etkilerini hafifletme konusunda bir araç olarak hizmet ettiği farklı yollara karşı takdir nişanesi göstermekteyiz.
Geçtiğimiz yıl Sahra Çölü'nde nadir görülen sel felaketine ve Güneydoğu Asya'yı vuran ölümcül Yagi Tayfunu'na tanık olduk. Bu tür aşırı hava olaylarının giderek yaygınlaştığı bir dönemde, radyonun kritik ve çoğu zaman hayat kurtarıcı rolünü kabul etmeliyiz.
Kıtalar arası seyahat edebilen frekansları ve çok az enerji kullanan alıcılarıyla radyo, en uzak yerlere bile ulaşabilir ve elektrik kesildiğinde bile çalışabilir. Bu da radyoyu kriz durumlarında eşsiz bir araç haline getirir; erken uyarı sistemi olarak hareket ederek afet riskini azaltabilir ve sayısız hayat kurtarabilir.
Kriz durumları dışında da radyo, dünyanın dört bir yanındaki insanlar için birincil bilgi kaynağıdır. Yapay zekânın çevrim içi bilginin güvenilirliğini ve güvenilirliğini etkilediği bir zamanda geleneksel medya biçimleri daha da önemli hale gelmektedir. Yanlış bilgilendirme ve dezenformasyon, iklim eyleminin önündeki en büyük engellerden bazıları olmaya devam ediyor ve bu da radyo gazetecilerinin çalışmalarını iklim kriziyle mücadelede çok önemli hale getirmektedir.
UNESCO'nun geçen yıl yayınladığı bir rapora göre 2009-2023 yılları arasında dünyanın tüm bölgelerinde gazetecilere ve çevre konularında haber yapan medya kuruluşlarına yönelik 44'ü cinayet olmak üzere 749 saldırı gerçekleşmiştir.
Bu nedenle geçen yıl UNESCO ve Şili tarafından ortaklaşa düzenlenen Dünya Basın Özgürlüğü Günü, iklim krizinin üstesinden gelinmesinde haber alma özgürlüğünün önemine odaklanmıştır. Herkesin iklim ve çevre konularında güvenilir ve doğru bilgiye erişim hakkı vardır; ancak bunu sağlamak için gazetecilerin özgürce ve güvenli bir şekilde haber yapabilmeleri gerekmektedir.
UNESCO'nun kısa bir süre önce Birleşmiş Milletler ve Brezilya Federatif Cumhuriyeti ile birlikte İklim Değişikliği Konusunda Bilgi Bütünlüğü için Küresel Girişimini başlatmasının nedeni de budur. Bu girişim, sadece araştırma finansmanı yoluyla değil, aynı zamanda savunuculuk, diplomasi ve stratejik eylem yoluyla iklim değişikliğine ilişkin bilgilerin bütünlüğünü teşvik etmeye ve savunmaya yardımcı olacaktır.
İçinde yaşadığımız dünyayı iletişim ve bilgi şekillendirmektedir. Bu nedenle paylaştığımız ve aldığımız bilgilerin güvenilir olmasını sağlamalıyız. Bu yıl Dünya Radyo Günü'nde, iklim krizini ele almak için çalışırken bu güçlü medya biçimini ve benzersiz rolünü kutlayalım ve koruyalım.
Bu yazı https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000392704?posInSet=12&queryId=N-e835583e-d9b6-4be9-a8e9-74c539623deb adresinde yer alan metinden faydalanılarak Türkçeleştirilmiştir.