Jules Verne'in romanı, Gizemli Ada'da mahsur kalan kazazedeler, grubun mühendisi Cyrus Smith'in sağ salim bulunmasıyla yeniden umutlanırlar: Smith, adanın kaynaklarını tespit edip bir fırın ve aletler inşa ederek kısa sürede adayı bir cennet haline getirir.
Smith'in adadaki yaşamı iyileştirdiği gibi, kadın ve erkek mühendisler de dünyamızın güncel zorluklarının üstesinden gelmek için sürekli yenilikler yapmaktadır.
Daha kapsayıcı bir büyüme sağlamak, iklim değişikliği ve biyoçeşitlilik kaybıyla mücadele etmek, su kıtlığını gidermek, yenilenebilir enerjiler geliştirmek ve dijital uçurumun azaldığı daha adil ve sürdürülebilir bir dünyayı garanti altına almak için, herkesin hizmetinde olan bu bilimsel yaratıcılığa her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.
Sürdürülebilir Kalkınma için Dünya Mühendislik Günü'nün anlamı da budur: mühendislerin dünyamıza ve 2030 Gündemi'nin hedeflerine yaptıkları katkının büyüklüğünün farkına varmak.
Ancak -ki UNESCO Taraf Devletleri tarafından Kasım 2021'de kabul edilen Açık Bilim Tavsiye Kararı'nın ruhu da budur- mühendisliğin etkili olabilmesi için aynı zamanda açık, kapsayıcı ve işbirliğine dayalı olması gerekir.
Bu nedenle UNESCO, mühendislik alanındaki eşitsizlikleri azaltmaya kararlıdır. Bu eşitsizlikler, mühendislik mezunlarının yalnızca %28'inin kadın olması gibi toplumsal cinsiyet temelli olmanın yanı sıra, özellikle Sahra Altı Afrika’da mühendis sayısının dünyanın diğer bölgelerine kıyasla daha az olması gibi coğrafi faktörleri de içermektedir.
Ayrıca tüm ülkelerden mühendisleri, inovasyonlarını sergileyecekleri projeler üzerinde işbirliği yapmaları için bir araya getiriyoruz. Dünya Mühendislik Kuruluşları Federasyonu'nun her yıl Dünya Mühendislik Günü'nde UNESCO ile işbirliği içinde düzenlediği Hackathon'un arkasındaki ana fikir budur. Hackathon sırasında farklı geçmişlerden, etnik kökenlerden ve cinsiyetlerden gelen üniversite öğrencileri gruplar halinde çalışarak gerçek hayattaki sorunlara somut çözümler üretiyor.
Önümüzdeki yıllarda mühendisliğe kolektif bir yaklaşım şart olacak: daha akıllıca ve daha sürdürülebilir bir şekilde yeniden inşa etmek ve dünyanın zorluklarıyla başa çıkmak için hepimizin enerjisine ihtiyaç olacak. UNESCO'nun Sürdürülebilir Kalkınma için Dünya Mühendislik Günü'nde iletmeye çalıştığı geleceğe yönelik mesaj budur.
© UNESCO/SirichaiKeng/Shutterstock
Bu yazı https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000392963?posInSet=13&queryId=N-84e81de3-2015-4aeb-b243-1a43367b6382 adresinde yer alan metinden faydalanılarak Türkçeleştirilmiştir.