UNESCO MOST Okulu: Göç Alanında Temel Yapay Zekâ Kullanımı, 9-11 Temmuz 2025 tarihleri arasında UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, İstinye Üniversitesi, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) iş birliğinde ve İstinye Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir. UNESCO MOST Okulu yapay zekânın göç yönetişim uygulamalarına yapay zekânın etkili entegrasyonu konusunda bilgi ve beceri kazanımını destekleyerek, veri-temelli karar alma süreçlerine katkı sağlamayı amaçlamıştır.
Açılış Konuşmaları UNESCO Türkiye Millî Komisyonu (UTMK) Sosyal Dönüşüm Yönetimi (MOST) ve Göç İhtisas Komitesi Üyesi ve İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayselin YILDIZ Göç İdaresi Başkanlığı Göç Araştırmaları Merkez Müdürü Doç. Dr. Mustafa KARATAŞ, IOM Türkiye Göç ve Sınır Yönetişimi Programı Kıdemli Koordinatörü Ivanka SPADINA, UTMK Yönetim Kurulu Üyesi, UTMK MOST ve Göç İhtisas Komitesi Başkanı ve ASBÜ Sosyal Bilimler Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Akif KİREÇCİ tarafından yapılmıştır.
Prof. Dr. M. Akif KİREÇCİ’nin moderatörlüğünü gerçekleştirdiği açılış panelinde Prof. Dr. Ahmet İÇDUYGU, Prof. Dr. Ayselin YILDIZ, Doç. Dr. Mustafa KARATAŞ ve Ivanka SPADINA konuşmacı olarak yer almış ve eğitimin çerçevesine uygun olarak görüşlerini paylaşmışlardır.
İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa SUNDU “Yapay Zekâ Nedir? Temel Kavramlar ve Makine Öğrenmesi Yöntemleri”; Prof. Dr. Ayselin YILDIZ “Göç Alanında Temel Yapay Zekâ Kullanımı: Genel Çerçeve ve Politika Yansımaları”; IOM Türkiye’den Sarper HIRA ve Ahmet Alpkan GİRGİN “IOM Data Tracking Uygulamaları”; İstinye Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mustafa SUNDU ve Kazım Timuçin UTKAN “Örneklerin incelenmesi: Büyük Dil Modelleri (LLMs), Sahtecilik ve Suistimal Tespiti, Fraud Analysis, Metin Madenciliği ile Nefret Söylemi ve Dezenformasyonun Tespiti”, San Jose State Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kezban YAĞCI SOKAT “Amerika'da Göç Alanında Yapay Zeka: Yönetişim ve Araştırma Örnekleri”; İzmir Demokrasi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayça İZMİRLİOĞLU “Yapay Zekanın Etik Boyutları ve Yasal Çerçeveler”; IOM Türkiye Ulusal Program Hukuk Sorumlusu Zeynep Dilara BERBEROĞLU “Avrupa Yapay Zeka Yasası, Göç Alanında Hukuki Boyutu”; Doç. Dr. Mustafa SUNDU ve Prof. Dr. Ayselin YILDIZ “Yapay Zekâ ile Araştırma, Bilgi Toplama, Veri Görselleştirme, Sunum Hazırlama”; Prof. Dr. Osman Can ÜNVER ve Prof. Dr. Ayselin YILDIZ “Göçmenlerin Beceri ve Niteliklerine göre İşgücü Eksiklerini Gidermek Amacı ile Yapay Zekânın Kullanımı, Göçmen İşçiler ve İnsan Hakları Boyutu”; Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem AKÇAPAR, “AB'de Yapay Zekânın Göç Alanında Kullanımı ve Etik Sorunlar: Politika Boyutu”; İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi İsmail ERGEN “Yapay Zekâ ve Veri Geleceği/ Oyunlaştırma Göç alanında Nasıl Kullanılabilir?”; Göç İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Veysel DAĞLAR “ Göç İdaresi Başkanlığı’nın YZ araçları ile Geliştirilen Projeleri ve Uygulamaları/YZ Sistem Geliştirme ve Analizi”; Prof. Dr. Ayselin YILDIZ “AB, Kanada, Singapur, Hollanda ve Avustralya’dan Yapay Zekâ uygulama örnekleri” konularında eğitim vermiştir.
Prof. Dr. Ayselin YILDIZ ve Doç. Dr. Mustafa KARATAŞ’ın modere ettiği kapanış panelinde Veysel DAĞLAR ile Doç. Dr. Mustafa SUNDU yer almış ve MOST Okulu genel değerlendirmesi yapılarak katılımcıların görüşleri alınmıştır. Sertifika töreninin ardından 3 gün süren UNESCO MOST Okulu sona ermiştir.