UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Haberler

Dede Korkut-Korkut Ata Mirası: Kültürü, Efsaneleri ve Müziği

28.11.2018

“Dede Korkut-Korkut Ata Mirası: Kültürü, Efsaneleri ve Müziği”, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükûmetler Arası Komitesi 13. Oturumunda UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine Kaydedildi.

UNESCO’nun kültür alanındaki altı sözleşmesinden biri olan 2003 tarihli Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında toplanan Hükûmetler Arası Komitenin 13. Oturumu, Mauritius’un ev sahipliğinde 25 Kasım 2018 tarihinde gerçekleştirilen açılış töreniyle çalışmalarına başladı.  Komite çalışmalarına 26 Kasım-1 Aralık 2018 tarihleri arasında devam edecektir.

Komite toplantıları, 24 Komite Üyesi devletin yanı sıra Sözleşmeye Taraf Devletlerin, UNESCO Üyesi Devletlerin, Hükûmetler arası kuruluşların ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri tarafından takip edilmektedir. Komite, aralarında Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan’ın “Dede Korkut-Korkut Ata Mirası: Kültürü, Efsaneleri ve Müziği” çok uluslu adaylık dosyasının da yer aldığı 40 yeni adaylık dosyasının Listeye kayıtları konusunda görüş bildirecektir.

Komitenin 13. Oturumunun 24 Komite üyesi şu devletlerden oluşmaktadır:

Avusturya, Azerbaycan, Cibuti, Çin, Ermenistan, Filipinler, Filistin, Guatemala, GKRY, Hollanda, Jamaika, Japonya, Kamerun, Kazakistan, Kolombiya, Kuveyt, Küba, Lübnan, Mauritius, Polonya, Senegal, Sri Lanka, Togo ve Zambia.

Toplantının Türkiye Heyetinde UNESCO Nezdinde Daimi Temsilcilik Müsteşarı Emriye Bağdagül ORMANCI, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünden Uzman Serkan Emir ERKMEN ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu SOKÜM Eğitimine ilişkin Alt Çalışma Grubu Üyesi Ahmet Erman ARAL yer almaktadır.

UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine önerilen yeni adaylık dosyaları arasında Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan’ın ortak çok uluslu dosyası olan “Dede Korkut-Korkut Ata Mirası: Kültürü, Efsaneleri ve Müziği” adaylık dosyası görüşülmüş ve 28 Kasım Çarşamba günü Listeye kaydedilmesine karar verilmiştir. Böylece Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerindeki unsur sayısı 17’ye yükselmiştir.

On iki hikâyeden oluşan Dede Korkut Kitabı’nda yer alan anlatıların pek çoğu da, Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan’ı kapsayan geniş bir bölgede sözlü anlatımlar, gösteri sanatları, kültür kodları ve müzik eserleri aracılığıyla nesilden nesile aktarılmakta ve yaşatılmaktadır.