Türkoloji alanının önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Semih Tezcan’ın uçak yolculuğu sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirmesi UNESCO camiasında derin üzüntü ile karşılanmıştır.
Kendisine Allah’tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı dileriz.
UNESCO TÜRKİYE MİLLÎ KOMİSYONU
1942 yılında Mersin’de dünyaya gelen Prof. Dr. Semih Tezcan, 1960-1964 yılları arasında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde eğitim görmüştür. Ankara, Hamburg ve Göttingen Üniversitelerinde Türkoloji, Altayistik, İran dilleri ve etnoloji öğrenimi gören Tezcan, Alman Bilimler Akademisindeki Turfan Koleksiyonunda bulunan Eski Uygur yazmaları üzerinde araştırmalar yapmış, 1970 yılında doktor unvanını almıştır.
1974-1984 yılları arasında Ankara Üniversitesi’nde, 1984-2008 yılları arasında Almanya’da Bamberg Üniversitesi, Türk Dili Tarihi ve Kültürü Kürsüsü’nde ve 2008 yılından 2017 yılına kadar Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmıştır.
Türkoloji alanında yaptığı çalışmalarla bilime sağladığı katkılardan dolayı Türkiye Bilimler Akademisi 2006 Bilim Ödülüne lâyık görülen Tezcan; Eski Uygurca metinler yayınlamış (Das uigurische Insadi-Sutra, Berlin, 1974; Eski Uygurca HsüanTsang Biyografisi, X, Bölüm, Ankara, 1975). Halaçça’nın sözlüğünü yapmış (Wörterbuch des Chaladsch, Budapeşte, 1980, G. Doerfer ile birlikte); bu dilden derlediği metinleri işlemiştir (Folklore-Texter der Chaladsch, Wiesbaden, 1994, G. Doerfer ile birlikte). Karahanlıca, Harezm Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi metinleri üzerine kitap ve makaleler, tanıtma-eleştirme yazıları yayınlamıştır. Dede Korkut Kitabı’nın yeni bir bilimsel yayınını gerçekleştirmiş (Dede Korkut Oğuznameleri, İstanbul, 2000 - H. Boeschoten ile birlikte), bu metin üzerine filoloji ve etnoloji notları içeren bir kitap yayınlamıştır (Dede Korkut Oğuznameleri Üzerine Notlar, İstanbul, 2001).