DÜNYA BELLEĞİ’NDE TÜRKİYE ÇALIŞTAYI
18 Mart 2013
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu (UTMK), Bilgi ve İletişim Sektörü bünyesinde Şubat 2012 tarihinden bu yana faaliyette bulunan Dünya Belleği İhtisas Komitesi, Dünya Belleği Kütüğüne önerilecek yeni eserlerin kararlaştırılıp sunulması maksadıyla 18 Mart 2013, Pazartesi günü Ankara Dedeman Otel’de “Dünya Belleği’nde Türkiye” başlıklı ilk Çalıştayını gerçekleştirdi.
UTMK Dünya Belleği İhtisas Komitesi Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet ÖZ, yaptığı açılış konuşmasında Programı’nın içeriği ve gün içerisinde katılımcılardan beklenilen çalışma üslubu hakkında bilgi verdi.
ÖZ’ ün ardından söz alan UTMK Başkanı M. Ocal OĞUZ, Dünya Belleği’nde Türkiye Çalıştayının UNESCO bünyesinde Türkiye’de ilk olarak gerçekleştirildiği hususuna vurgu yaparak konuya dair ülkemizin kat etmesi gereken yolun bir hayli uzun olduğuna değindi.
Oğuz’un ardından UTMK Sektör Uzmanı Esra TAŞKIRAN, ilk olarak 1992 yılında UNESCO tarafından kurulan Dünya Belleği Programı’nın tarihsel gelişimi, işleyiş mekanizması ve Dünya Belleği Kütüğüne kayıt kriterlerini konu alan “Dünya Belleği Programı” adında bir sunum yaptı.
Çay-kahve molasının ardından katılımcılar, ihtisas alanları doğrultusunda 1) Tarih, Bilim Tarihi, Felsefe ve İlahiyat Çalışma Grubu, 2) Dil ve Edebiyat Çalışma Grubu, 3) Sanat Tarihi ve Arkeoloji Çalışma Grubu ve 4) Dijitalleştirme ve Dijital İnsani Bilimler Çalışma Grubu şeklinde dört ayrı gruba ayrılarak Dünya Belleği Kütüğüne kaydedilmesini öngördükleri eserler üzerinde değerlendirme yaptılar.
Öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere iki ayrı oturumda şekillenen öneri listeleri, Tarih, Bilim Tarihi, Felsefe ve İlahiyat çalışma grubunu temsilen Prof. Dr. Mehmet İPŞİRLİ, Dil ve Edebiyat çalışma grubunu temsilen Prof. Dr. Nebi ÖZDEMİR, Sanat Tarihi ve Arkeoloji çalışma grubunu temsilen Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu ve Dijitalleştirme, Dijital İnsani Bilimler çalışma grubunu temsilen Prof. Dr. Mehmet Emin KÜÇÜK tarafından ilan edildi.
Prof. Dr. Mehmet ÖZ tarafından yönetilen Çalıştay, tartışma ve değerlendirmelerin ardından hatıra fotoğrafının çekilmesiyle beraber sona erdi.