Sürdürülebilirlik Bilimi
Çevresel değişiklikler sosyal dönüşümü yönlendirmektedir. İklim değişikliği, biyolojik çeşitliliğin azalması, içilebilir su kaynaklarının azalması, yanlış atık yönetimi, arazi kaybı ve kentsel hava kirliliği gibi konular toplumu derinden etkilemektedir.
Aynı zamanda, sosyal dönüşüm çevreyi yönlendirmektedir. Hem sürdürülemez üretim ve tüketim modeli negatif yönden, hem de sürdürülebilir yaşam, teknoloji, sosyal yaşam alanlarıyla pozitif yönde etkilemektedir.
MOST tüm bu sosyal değişimin zorluklarına sürdürebilir bilimin gelişimine katkı sağlayarak karşılık vermektedir:
MOST, bilgi ve eylem arasındaki bağlantıyı güçlendirmek genel amacıyla birlikte UNESCO’nun ‘yeryüzünün geleceği’ kapsamındaki çalışmalarına ve çevresel zorluklarla mücadelede bilgi odaklı disiplinler arası veri sağlayan yeni bilim dalı sürdürülebilirlik bilimine katkıda bulunmaktadır.
MOST açısından sürdürülebilirlik bilimi, bilginin ayırt edici yanı ve daha özel yaklaşımla bilgiyi uygulama ve harekete geçirme olarak tanımlanmaktadır. Her iki açıdan da sosyal ve beşeri bilimler belirleyici katkılar sunmaktadır. İnsanların inançları, yaşamları ve kurumlar gibi karmaşık sistemlerin anlaşılmasını sağlamanın yanı sıra sosyal tepkiler ve politik gelişmelere bağlı olan eylem olanaklarında belirleyici rol oynamaktadır.
Sürdürülebilirlik bilimi ‘ne için sürdürülebilirlik’ sorusunu araştırmaktadır. Sürdürülebilirlik sosyal bilimlerin teorik ve deneysel yapısı kadar beşeri bilimlerin yetkisinde olan değerler sorunu, hayal gücü ve yaratıcılıkla ilişkilidir.
UNESCO’nun sektörler arası dinamiği içerisinde MOST dört ana konuyu kapsayan sürdürülebilirlik bilimi üzerinde çalışmaktadır:
*Bu metin http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/most-programme/sustainability-science/ adresinden alıntılanarak Türkçeleştirilmiştir.