UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Yayınlarımız

Aynı Tadı Paylaşmak: Türkiye ve Makedonya Geleneksel Ortak Mutfağı Projesi

“Aynı Tadı Paylaşmak: Türkiye ve Makedonya Geleneksel Ortak Mutfak Kültürü”, UNESCOTürkiyeMillîKomisyonu,KültürelKoridorlarİhtisasKomitesiileSomutOlmayan Kültürel Miras İhtisas Komiteleri ortaklığında, UNESCO Makedonya Millî Komisyonu, Kültürel Mirası Koruma Ofisi ve Makedonya Müzesi işbirliği ile gerçekleştirilmiş bir projedir. Elinizdeki kitap, bu projenin kalıcı birsonucu olmak üzere yayımlanmıştır. Projenin amacı iki ülke arasında, geçmişten günümüze aktarılan ortak mutfak kültürünü kayıt altına alarak ortak değerlerin ön plana çıkarmak ve UNESCO felsefesine uygun olarak iki toplum arasında karşılıklı anlayış ve hoşgörünün geliştirilmesine katkı sağlamaktır. Proje, UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi çerçevesinde hazırlanmıştır. Kaybolma tehlikesi altındaki kültürel mirasların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını öngören sözleşme kapsamında yapılan bu proje içeriğindeki, “ortak değerler” tanımlaması ile Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’nin presnsiplerine uygun olarak bir mirasın birden fazla ülkede bulunması durumunda korumanın ikili ve bölgesel işbirliği ile gerçekleştirilmesi düşünülmüştür. Proje sonunda ülkeler arasında UNESCO Millî Komisyonlarının ortak çalışma ilkelerine uygun bir işbirliği sergilemeleri somut olmayan kültürel mirasın korunması ve bu bağlamda bir kültür koridorunun oluşumuna hizmet edilmesi sağlanmıştır. Proje başkanlığını, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Başkanı M. Öcal Oğuz’un (Gazi Üniversitesi) desteği ile UNESCO Türkiye Millî Komisyonu adına Kültürel Koridorlar İhtisas Komitesi Başkanı Mehmet Kalpaklı (Bilkent Üniversitesi) yürütmüştür. Projenin saha çalışmaları 1-7 Nisan 2009 tarihleri arasında Makedonya’nın Bracino, Kratovo, Kumanovo, Bitola, Ohrid, Peştani, Stenye yerleşim yerlerinde, 23-29 Haziran 2009 tarihleri arasında Türkiye’nin İzmir (Çamdibi, Gültepe, Nergiz), Manisa (Tevfikiye),Aydın (Söke) yerleşimalanlarında yürütülmüştür. Saha çalışmaları sırasında Makedonya’da 27, Türkiye’de 28 olmak üzere toplam 55 kaynak kişi ile görüşme yapılmıştır. Bu görüşmelerde yaklaşık 70 soruluk bir anket kullanılarak kaynak kişilerin şifalı bitkilerden, sofra adaplarına, yemek yeme saatlerinden kışlık hazırlıklarına kadar mutfak kültürlerine dair bilgiler toplanmıştır. Saha çalışmaları toplam sekiz kişilik bir ekip tarafından yürütülmüştür. Türkiye’den bu ekipte yer alanlar Nihal Çevik Kadıoğlu (Kültür ve Turizm Bakanlığı), Neslihan Demirkol Sönmez (Bilkent Üniversitesi), Petek Ersoy (Gazi Üniversitesi) ve Selcan Gürçayır’dır.

Yayını İndirmek İçin Tıklayınız