Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi
Önemli Tarihler
17 Ekim 2003- UNESCO’ nun 32. Genel Konferansı’nda Sözleşme kabul edildi.
27 Mart 2006- Türkiye Sözleşmeye 45. Devlet olarak taraf oldu.
27-29 Haziran 2006- Taraf Devletler Birinci Olağan Genel Kurulu Paris’te toplandı. Türkiye, Hükûmetler Arası Komite’ye seçildi.
9 Kasım 2006- Taraf Devletler Birinci Olağanüstü Genel Kurulu Paris’te toplandı.
18-19 Kasım 2006- Hükûmetler Arası Komite Birinci Olağan Toplantısı Cezayir’in başkenti Cezayir’de yapıldı.
23-27 Mayıs 2007- Hükûmetler Arası Komite Birinci Olağanüstü Toplantısı Çin’in Chengdu kentinde yapıldı.
3-7 Eylül 2007- Hükûmetler Arası Komite İkinci Olağan Toplantısı Japonya’nın başkenti Tokyo’da yapıldı.
18-22 Şubat 2008- Hükûmetler Arası Komite İkinci Olağanüstü Toplantısı Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da yapıldı.
16-19 Haziran 2008- Taraf Devletler İkinci Olağan Genel Kurulu Paris’te toplandı.
16 Haziran 2008- Hükûmetler Arası Komite Üçüncü Olağanüstü Toplantısı Paris’te yapıldı.
4-8 Kasım 2008- Hükûmetler Arası Komite Üçüncü Olağan Toplantısı İstanbul’da yapıldı. Türkiye Temsili Liste’ye önerilen adaylık dosyalarını inceleyen Alt Organ’a seçildi. İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Mirası 90 Başyapıtı arasında yer alan Meddahlık Geleneği ve Mevlevi Sema Törenleri bu toplantıda Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi’ne kabul edildi.
28 Eylül- 2 Ekim 2009- Hükûmetler Arası Komite Dördüncü Olağan Toplantısı Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi’de yapıldı. Âşıklık Geleneği, Karagöz ve Nevruz dosyaları bu toplantıda Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi’ne kabul edildi.
22-24 Haziran 2010- Taraf Devletler Üçüncü Olağan Genel Kurulu Paris’te toplandı.
15-19 Kasım 2010- Hükûmetler Arası Komite Beşinci Olağan Toplantısı Nairobi’de yapıldı. Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Geleneksel Sohbet Toplantıları ve Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah dosyaları bu toplantıda Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi’ne kabul edildi. Türkiye’nin Hükûmetler Arası Komite ve Temsili Liste Alt Organı’ndaki görevleri sona erdi.
22-29 Kasım 2011- Hükûmetler Arası Komite Altıncı Olağan Toplantısı Endonezya’nın Bali adasında yapıldı. Geleneksel Tören Keşkeği dosyası bu toplantıda Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi’ne kabul edildi.
4-8 Haziran 2012- Dördüncü Taraf Devletler Olağan Genel Kurulu Paris’te toplandı.
8 Haziran 2012- Hükûmetler Arası Komite Dördüncü Olağanüstü̈Toplantısı Paris’te yapıldı.
3-7 Aralık 2012- Hükûmetler Arası Komite Yedinci Olağan Toplantısı Paris’te yapıldı. Mesir Macunu Festivali dosyası bu toplantıda Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi’ne kabul edildi.
2-7 Aralık 2013- Hükûmetler Arası Komite Sekizinci Olağan Toplantısı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapıldı. Türk Kahvesi Geleneği dosyası bu toplantıda Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi’ne kabul edildi.
2-4 Haziran 2014- Beşinci Taraf Devletler Olağan Genel Kurulu Paris’te toplandı. Türkiye Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi Hükûmetler Arası Komitesine seçildi.
24-28 Kasım 2014- Hükûmetler Arası Komite Dokuzuncu Olağan Toplantısı Paris’te yapıldı. Ebru: Türk Kâğıt Süsleme Sanatı dosyası bu toplantıda Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi’ne kabul edildi.
30 Kasım-4Aralık 2015- Hükûmetler Arası Komite Onuncu Olağan Toplantısı Namibya’nın başkenti Windhoek’te yapıldı. Türkiye Başkan Yardımcılığı ve Raportörlük Görevine getirildi.
30 Mayıs-2 Haziran 2016- Altıncı Taraf Devletler Olağan Genel Kurulu Paris’te toplandı.
28 Kasım-2 Aralık 2016- Hükûmetler Arası Komite On Birinci Olağan Toplantısı Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da yapıldı. “İnce Ekmek Yapımı ve Paylaşımı Geleneği: Lavaş, Katrıma, Jupka, Yufka”, “Geleneksel Çini Sanatı” ve beş devletin katılımıyla genişleyen Nevruz dosyaları İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine kaydedildi. Türkiye Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.
4-9 Aralık 2017 - UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler Arası Komite Toplantısı Kore Cumhuriyeti’nin Jeju adasında gerçekleştirildi. Toplantıda Türkiye ve Makedonya’nın ortak dosyası olan Bahar Bayramı Hıdırellez de Temsilî Liste’ye, Islık Dili Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne kaydedildi.
6 -8 Haziran 2018 – Yedinci Taraf Devletler Olağan Genel Kurulu Paris’te toplanacak.
26 Kasım - 01 Aralık 2018 - 13. Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükûmetler Arası Komitesi Toplantısı Mauritius’un başkenti Port Louis’te gerçekleştirildi. Türkiye’nin Azerbaycan ve Kazakistan ile ortak sunduğu ‘Dede Korkut-Korkut Ata Mirası: Kültürü, Efsaneleri ve Müziği’ adlı dosya İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine kaydedildi.
9-14 Aralık 2019 - Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükûmetler Arası Komitesi 14. Oturumu Kolombiya’nın başkenti Bogota’da gerçekleştirildi. “Geleneksel Türk Okçuluğu” adlı dosya İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine kaydedildi.
14-19 Aralık 2020 - Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükûmetler Arası Komitesi 15. Oturumu Jamaika’nın başkanlığında çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Toplantıda Türkiye, Azerbaycan, İran ve Özbekistan ortak dosyası olan Minyatür Sanatı ve Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan ortak dosyası olan Geleneksel Zekâ ve Strateji Oyunu: Togyzqumalaq, Toguz Korgool, Mangala/Göçürme Temsilî Liste’ye kaydedildi.
13-18 Aralık 2021- Sri Lanka’nın başkanlığında, COVID-19 küresel salgını nedeniyle Fransa’nın başkenti Paris’te çevrim içi olarak düzenlenen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükûmetler Arası Komitesi 16. Oturumunda “Hüsn-i Hat, Türkiye’de İslam Sanatında Geleneksel Güzel Yazı” Temsilî Liste’ye kaydedilmiştir.
28 Kasım - 3 Aralık 2022- Fas’ın başkenti Rabat’ta düzenlenen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükûmetler Arası Komitesi 17. Oturumunda Çay Kültürü: Kimlik, Misafirperverlik ve Toplumsal Etkileşim Sembolü, İpek Böcekçiliği ve Dokuma için İpeğin Geleneksel Üretimi, Nasreddin Hoca/Molla Nesreddin/Molla Ependi/Apendi/Afendi Kozhanasyr Fıkra Anlatma Geleneği Temsilî Liste’ye; Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği Acil Koruma Gerektiren Liste’ye kaydedilmiştir.