30 Kasım 2021 tarihinde, çevrim içi ortamda, Geleneksel Tören Keşkeğinin UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine Kaydının 10. Yılı vesilesiyle Geleneksel Tören Keşkeğinin Güncel Durumu İstişare Toplantısı, UTMK, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi, UNESCO Akreditasyonlu Somut Olmayan Kültürel Miras Derneği ve AHBVU Örgün ve Yaygın Eğitimde Somut Olmayan Kültürel Miras UNESCO Kürsüsü iş birliğiyle gerçekleştirilmiştir. Toplantıda, geleneğin korunmasına, yaşatılmasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik UNESCO süreçlerinin etki, katkı ve sonuçlarının tartışılmasının yanında, eş zamanlı olarak Geleneksel Tören Keşkeğinin listeye girişinin sözleşmenin görünürlüğüne olan etkisinin değerlendirilmesi ve geleceğe dönük eylem planlarının oluşturulmasına katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Geleneksel Tören Keşkeğinin Güncel Durumu İstişare Toplantısı, Denizli Valisi Sayın Ali Fuat ATİK, Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sayın Ali DEĞİRMENCİ, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Ahmet KUTLUHAN, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sayın Dr. Serkan Emir ERKMEN ve UTMK Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ’un açılış konuşmalarıyla başlamıştır. Toplantıya UTMK Üyeleri, akademisyenler, uzmanlar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörden temsilciler katılmıştır.
Toplantının öğleden önceki oturumunda, Geleneksel Tören Keşkeği hakkında Dr. Ahmet Gökhan KAYNAKÇI tarafından “Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Çalışmaları” ile Doç. Dr. Selcan GÜRÇAYIR TEKE tarafından “UNESCO Türkiye Millî Komisyonu” başlıklı sunumlar gerçekleştirilmiştir.
Toplantının ikinci oturumunda Geleneksel Tören Keşkeğinin güncel durumu, unsurun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine kaydının UNESCO’nun amaç ve prensiplerinin hayata geçirilmesindeki yeri, unsurun korunmasında, yaşatılmasında, aktarılmasında ve görünürlüğünün artırılmasında listeye kaydının rolü, korumaya yönelik süreçler ve unsura ilişkin farkındalığın artırılması konuları, STK’ların ve özel sektörün rolü de göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir.