28 Ekim 2020 tarihinde, çevrim içi ortamda, Geleneksel Sohbet Toplantılarının UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine Kaydının 10. Yılı vesilesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Akreditasyonlu Somut Olmayan Kültürel Miras Derneği ve AHBV Üniversitesi Örgün ve Yaygın Eğitimde Somut Olmayan Kültürel Miras UNESCO Kürsüsü iş birliğiyle “Geleneksel Sohbet Toplantıları’nın Güncel Durumu” İstişare Toplantısı gerçekleştirilmiştir.
Toplantı, UTMK Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Serkan Emir ERKMEN, Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet NARLI, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman ÖZDEMİR, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel YILMAZ ve Balıkesir Valisi Hasan ŞILDAK’ın açılış konuşmalarıyla başlamıştır. Toplantıya UTMK Yönetim Kurulu Üyeleri, Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyeleri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve sanatçılar katılmıştır.
Geleceğe dönük eylem planlarının oluşturulmasına katkı sağlamayı amaçlayan toplantıda UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi ve Geleneksel Sohbet Toplantıları’nın güncel durumu ile unsurun listeye kaydının UNESCO ideallerinin gerçekleştirilmesine sunabileceği olası katkı üzerine değerlendirmelerde bulunulmuştur. Unsurun listeye kaydının, onun korunmasındaki, yaşatılmasındaki, aktarılmasındaki ve görünürlüğünün arttırılmasındaki rolü üzerine de fikir paylaşımı gerçekleştirilen toplantıda, aynı zamanda, UNESCO süreçlerinin, bir geleneğin korunmasına, yaşatılmasına ve aktarılmasına etkisi, katkısı ve bu süreçlerin sonuçları tartışılmıştır. Geleneksel Sohbet Toplantıları’nın listeye kabulünün sözleşmenin görünürlüğüne olan etkisi ile birlikte, derleme, araştırma, belgeleme, koruma, güçlendirme ve yeniden canlandırma gibi korumaya yönelik süreçler de değerlendirilmiş ve son olarak unsura yönelik farkındalığın arttırılmasında sivil toplum kuruluşlarının ve özel sektörün rolü üzerinde durulmuştur.